Societat

Fira del disc

L'augment de vendes del vinil marca una nova edició de la Fira del Disc

La catorzena edició de l'esdeveniment, celebrat aquest cap de setmana, ha tingut un públic especialment jove que aposta més que mai pel format analògic

Per Maria Vidal

Imatge de la Fira del Disc instal·lada a la plaça de Mossèn Joan Batalla, el passat dissabte al vespre
Imatge de la Fira del Disc instal·lada a la plaça de Mossèn Joan Batalla, el passat dissabte al vespre | Berta Ruiz

La plaça Mossèn Joan Batalla s'ha omplert aquest cap de setmana de CDs, vinils, DVD, pòsters, samarretes i tot tipus de marxandatge musical. La catorzena edició de la Fira del Disc ha tornat a reunir els amants del col·leccionisme musical en la seva cita anual a Cambrils. Des de divendres passat i fins ahir diumenge, de 10 a 22 h, centenars de persones s'han acostat fins les set parades que formaven part d'aquesta edició per remenar entre les caixes i trobar aquell disc que els recorda a la seva infància, per comprar aquell single del qual havien oblidat la seva existència o per fer un regal a algú amb qui comparteixen gustos musicals. L'esdeveniment també ha estat escenari, un any més, d'intercanvis entre els col·leccionistes de productes audiovisuals i musicals. Com és usual, la Fira ha inaugurat els actes programats per a la Festa Major de la Mare de Déu del Camí.

Àngel Querol, responsable de la Fira del Disc, ha valorat com un "èxit" la celebració d'aquest esdeveniment anual. "Hi ha hagut molta gent, més que l'any passat", ha indicat a revistacambrils.cat. El 2020, les parades expositores es van reduir a cinc i els dies de la Fira a dos per la Covid-19, mentre que habitualment tenia una durada de divendres a dilluns. Enguany s'han recuperat dos stands i també s'ha allargat un dia més respecte l'any anterior. Encara que no sigui una tornada completa a la normalitat, sí que és una indicació que aquesta, malgrat sigui molt lentament i encara amb mascaretes, cada vegada està més a prop. 

Àngel Querol, responsable de la Fira del Disc: "El vinil és el futur"

Pel que fa a les vendes, seguint la tendència de les darreres edicions, la Fira del Disc ha tornat a estar marcada per la pujada del vinil. Quasi com un oxímoron, Querol afirma que "el vinil és el futur" perquè "és el que més compra la gent jove". La recuperació del format analògic per part del públic adolescent també es percep en l'augment de vendes de CDs de rock i dels Beatles perquè, segons el responsable de la fira, "els discs de l'època dels 80 agraden molt a la joventut". Per contra, s'ha notat un descens en la venda de discs de l'època dels 60, que anirien destinats a una audiència d'edat més avançada, ja que Querol manifesta que "la gent gran ja no compra tant". Tot plegat, una demostració que els nadius digitals pertanyents a la generació Z no volen renunciar a la nostàlgia d'allò analògic enfront a la immediatesa de la tecnologia pròpia de la seva època.

Tanmateix, Àngel Querol també apunta que hi ha hagut una "baixada del DVD" i en culpa a les plataformes de streaming com Netflix o Movistar. En definitiva, però, "han estat tres dies molt macos i amb molt bon temps a Cambrils", ha conclòs el responsable de la Fira del Disc en referència a la catorzena edició del certamen. 

Comenta aquest article

Galeries relacionades