Informació general

Serveis socials

L'Ajuntament augmenta un 50% el pressupost destinat a distribuir aliments entre persones necessitades

L’Assemblea Local de la Creu Roja, Càritas St. Pere i Càritas Sta. Maria gestionaran cadascuna una dotació de 18.000 euros per productes d’alimentació i neteja

Per Redacció

La signatura de l’addenda al conveni, amb les autoritats municipals i els representants de Càritas i de Creu Roja
La signatura de l’addenda al conveni, amb les autoritats municipals i els representants de Càritas i de Creu Roja | Cedida

L’Ajuntament de Cambrils ha incrementat un 50% l’aportació econòmica a la Xarxa de distribució d’aliments per a persones vulnerables, de manera que les entitats que formen part d’aquesta iniciativa –l’Assemblea local de la Creu Roja, Càritas St. Pere i Càritas Sta. Maria- disposaran cadascuna d’un pressupost de 18.000 euros per donar suport gratuït i temporal distribuint productes de primera necessitat  a persones i famílies en situació de pobresa o en risc d’exclusió social.

La pandèmia per la Covid-19 ha castigat els grups socials més vulnerables i ha empitjorat de forma greu la situació econòmica de moltes famílies. La regidora de Benestar Social, Hélène Arcelin, ha afirmat que “l’augment de la dotació per aliments, que avui s’ha formalitzat entre l’Ajuntament i les entitats de la Xarxa amb la signatura d’una addenda al conveni, és un compromís adquirit pel Govern municipal davant l’elevat increment de la demanda que han registrat els últims mesos els Serveis Socials”.

Així, la crisi derivada de la pandèmia ha fet créixer un 23,47% el número de persones usuàries dels serveis socials; aquest augment és encara més rellevant si es té en compte que les persones que s’incorporen de nou al sistema són gairebé la meitat, un del 44,63% del total, i la resta són persones que ja havien fet ús dels serveis socials. En general, en els últims mesos les problemàtiques econòmiques ateses pels serveis socials bàsics han crescut en un 795,05%.

Gran creixement de la demanada i de les persones usuàries dels Serveis Socials municipals 

A data d’avui es porten comptabilitzades 838 derivacions des dels Serveis Socials a la Xarxa de distribució d’aliments, que han atès un total 2.271 persones (1.489 adults i 782 menors d’edat). En total s’han prescrit 3.416 entregues de lots d’aliments. La comparació d’aquestes dades amb les anteriors a la pandèmia evidencia un increment d’activitat significatiu: en els vuit primers mesos del 2021 han augmentat un 25,45% les derivacions a la Xarxa, s’han atès a 576 persones més i ja s’han assolit el número de recollides respecte a tot l’any 2019.

De fet, només de gener a juliol del 2021, es van realitzar un total de 812 derivacions des dels Serveis Socials municipals a la xarxa de distribució, que van atendre un total de 2.213 persones (1.450 adults i 763 menors). Cal destacar que en el que portem d’any 2021 ja s’han superat les atencions realitzades durant tot l’exercici 2020.

Amb la signatura de l’addenda al conveni, el pressupost d’aquest recurs bàsic de la cartera de serveis socials passa de 36.000 euros anuals a 54.000 euros per l’any 2021. A la firma hi han assistit l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, la regidora de Benestar Social, Hélène Arcelin; Salvador Grané, en representació de Càritas Diocesana; i Juan Manuel Gutiérrez, president de l’Assemblea Local de Creu Roja.

La Xarxa de Distribució d’Aliments està integrada per l’Ajuntament de Cambrils, Creu Roja i Càritas, que treballen de forma conjunta, mitjançant un acord de col·laboració, amb l’objectiu de poder facilitar ajuts d’aliments, productes de neteja, higiene personal i bolquers a les persones que passen per una situació de vulnerabilitat i/o exclusió social. Els Serveis Bàsics d’Atenció Social de l’Ajuntament de Cambrils realitzen la valoració i derivació de les famílies.

Durant aquest estiu, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i la regidora de Benestar Social, Hélène Arcelin, han visitat Creu Roja i les dues seus de Càritas a Cambrils (Santa Maria i Sant Pere) per agrair la seva implicació, dedicació i esforç per garantir la cobertura efectiva de les necessitats bàsiques durant la pandèmia.

Comenta aquest article