Informació general

Comerç

Els comerciants cambrilencs es mostren «indignats» pel tancament de les botigues a les 10 de la nit

Les associacions comercials locals de Cambrils coincideixen que és una mesura que "no s'entén" i que una part important de les vendes es realitza a partir de les 22 h

Per Maria Vidal

Gent passejant pel carrer del Consolat de Mar a l'hora del tancament dels comerços, ahir a la nit
Gent passejant pel carrer del Consolat de Mar a l'hora del tancament dels comerços, ahir a la nit | Maria Vidal

Les botigues cambrilenques han de seguir tancant forçosament a les 10 de la nit, tot i el recent aixecament del toc de queda. Aquesta mesura ha aixecat una nova onada d'indignació entre els comerciants del barri del Port de Cambrils que, agrupats en les diferents associacions locals, han expressat la seva queixa. Els propietaris dels negocis valoren negativament i com a "molt perjudicials amb el comerç local" les restriccions adoptades per frenar els contagis de Covid-19. 

Des de l'aplicació del toc de queda a Cambrils a principis de la temporada turística, d'una de la nit a sis del matí, els comerços estan obligats a tancar a les 22 h i els establiments de restauració a les 00.30 h. La matinada del passat divendres 20 d'agost, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va tombar el confinament nocturn al municipi, però tant botigues com restaurants han de seguir complint el mateix horari. Tomàs Sierra, president de la Unió de Botiguers de Cambrils, declara que "estan fent unes mesures sense tenir en compte la realitat que es viu al carrer". Al seu torn, Jordi Masip, portaveu de la Xarxa del Port, assegura que el comerç local és sempre "l'ase dels cops" de totes les decisions sanitàries i polítiques i afegeix que "n'estem farts de ser sempre els més perjudicats".

Ambdós representants coincideixen que els comerciants "no entenen" les restriccions implementades. "Primer van fer tancar els restaurants, perquè eren els que propagaven el Covid. Ara els deixen obrir i són les botigues les que propaguen el Covid?" planteja Tomàs Sierra. Jordi Masip també denuncia que hi ha altres sectors que puguin obrir fins més tard, i en canvi les botigues no. 

Les vendes a partir de les 22 h suposen entre un 20 i un 35% de la facturació total

Quant a les vendes, des de la Unió de Botiguers indiquen que, entre un 30 i 35% de les vendes totals de les botigues que, abans de les restriccions, tenien obert fins a les 00 h es produïen a partir de les 10 de la nit. La Xarxa del Port assenyala que la xifra potser no és tan alta, tot i que depèn molt del tipus de negoci, i calcula que un 20% de la seva facturació total es fa a partir de les 22 h. Sierra també posa sobre la taula que aquesta restricció horària ha afectat molt al personal de temporada que habitualment treballava als establiments. "Hi ha gent que tenia la intenció d'agafar treballadors a l'agost i al final no ho han fet, o directament els han hagut d'acomiadar", exposa el president de la UB. 

D'altra banda, tot i que la temporada encara no ha finalitzat, els representants d'ambdues entitats comercials locals han fet una primera valoració de la temporada a revistacambrils.cat. Tomàs Sierra afirma que "es veu molta gent, també als hotels, i les terrasses estan plenes, però al comerç les vendes no són tan bones com ens agradaria". "La valoració general de l'estiu no és gaire positiva, i es preveu una tardor dolenta", apunta. Jordi Masip explica que "no ha sigut tan dolenta com la del 2020, però tampoc tan bona com el 2019". "És molt millorable, sobretot ha faltat el client estranger, que també és el que gasta més", manifesta el portaveu de la Xarxa del Port. 

Comenta aquest article