Informació general

Concentració

Clam antifeixista contra l'homenatge de Vox a les víctimes dels atemptats gihadistes

Per segon any consecutiu, la commemoració que Vox va fer ahir a la tarda a les víctimes dels atemptats gihadistes es va convertir, al mateix temps, en un acte de rebuig a la presència de la ultradreta a la nostra població

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de l'homenatge de Vox al memorial, ahir al vespre, amb els manifestants antifeixistes al fons
Un moment de l'homenatge de Vox al memorial, ahir al vespre, amb els manifestants antifeixistes al fons | Lluís Rovira i Barenys

Per segon any consecutiu, la commemoració que el partit Vox va fer ahir a la tarda a les víctimes dels atemptats gihadistes, al memorial del passeig marítim de Cambrils, es va convertir, al mateix temps, en un acte de rebuig a la presència de la ultradreta a la nostra població. El guió dels esdeveniments d'aquesta edició va ser similar al de l'any passat tot i que, enguany, hi ha hagut alguns canvis en la disposició tàctica dels grups participants. Per una banda, aquest cop la concentració antifeixista es va haver de concentrar sota els olivers de la zona verda que hi ha a la placeta de les Remendadores, a diferència de l'any passat en què es trobaven encapsulats al passeig litoral del port en una zona totalment delimitada per tanques. D'altra banda, enguany, els mitjans de comunicació vam poder acostar-nos més a la zona de l'ofrena al memorial a diferència de l'any passat en què se'ns va mantenir a més distància. Un any més, el dispositiu policial, amb efectius dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local, va ser molt gran. Fins a cinc furgonetes dels Mossos d'Esquadra es trobaven en dos espais contigus al memorial amb un gran desplegament d'agents controlant el perímetre més proper. A més, efectius de la Policia Local feien el control d'accés des dels carrers propers a la zona.

Discussió entre un grup de les Àvies i Avis i agents dels Mossos

Prèviament a l'inici de l'acte es van produir uns moments de tensió entre un grup de membres de les Àvies i Avis i els agents dels Mossos. Cinc o sis membres del col·lectiu dels Avis i Àvies estaven asseguts a prop del Club Nàutic força abans de l'inici de l'acte i quan els Mossos van voler delimitar els voltants del memorial els van convidar a marxar d'allí. En aquest moment es va originar una discussió que va tenir un punt culminant quan un agent va amenaçar que si no obeïen els detindrien. La situació es va reconduir a través d'un altre agent i les Àvies i Avis van marxar del lloc amb l'excepció de dues àvies que es van mantenir al lloc i van assegurar que no cridarien durant l'acte.

La concentració antifeixista va aplegar un centenar de persones que van començar a escalfar l'ambient sota l'atenta vigilància dels Mossos. A les 19 h va aparèixer el grup de gent de Vox format per una trentena de persones. La cridòria dels antifeixistes, amb l'ajut d'un megàfon, es va fer sentir amb ganes amb crits de "nazis no", fora feixistes dels nostres barris", "vosaltres feixistes sou els terroristes" i de "no se'n fa bandera del dolor". Per la seva part, Vox va encetar el seu acte exhibint uns cartells on hi posava "Vox, siempre al lado de las víctimas". Un parell de persones del grup van fer parlaments en els que van remarcar el paper de les forces de seguretat de l'estat i van agrair la tasca feta pels Mossos. També van voler destacar que no es tractava de cap acte de signe polític i que haurien volgut que aquest homenatge a les víctimes fos conjunt. Tot seguit van dipositar uns clavells al memorial i un centre de flors i van guardar un minut de silenci que va tenir un apunt previ per part de la portaveu de Vox a l'acte quan va dir, "si nos dejan estos terroristas callejeros", referint-se a la concentració antifeixista. Després d'això van fer sonar l'himne d'Espanya i després de fer-se una foto conjunta i exhibir els cartells que duien, van marxar en grup per on havien arribat. Abans de marxar, dues persones del grup de Vox van llençar petons cap a la concentració antifeixista. En pocs minuts, però, tot va tornar a la normalitat d'un dia d'agost en una localitat turística com Cambrils.

Els manifestants antifeixistes es van concentrar a la placeta de les Remendadores / Foto: Lluís Rovira i Barenys
Simpatitzants de Vox, ahir, al costat del memorial / Foto: Lluís Rovira i Barenys.

 

Comenta aquest article