Cultura

Fimc

El rap reivindicatiu de Prok fa embogir el públic del parc del Pinaret

L'artista granadí va portar a l'escenari del Festival Internacional de Música de Cambrils les rimes crítiques amb les injustícies socials, la música urbana i l'estil propi que l'han fet conegut

Per Maria Vidal

El raper Prok, ahir, a l'escenari del parc del Pinaret
El raper Prok, ahir, a l'escenari del parc del Pinaret | Lluís Rovira i Barenys

Els temes de Prok van sonar amb força ahir al parc del Pinaret. El raper va oferir un concert en el marc del 46è Festival Internacional de Música de Cambrils, després que es posposés la data inicial, el 30 de juliol, per motius de salut i es reprogramés per aquest diumenge. Prok és el 50% d'Ayax i Prok, dos germans bessons granadins coneguts per les seves lletres combatives i reivindicatives i que defensen el rap originari. Els dos han aconseguit fer-se un lloc com a referents de la música urbana, i compten amb uns oients molt fidels que s'aprenen les seves cançons de memòria. Tot això es va poder comprovar en el concert d'ahir, però Prok també va demostrar que es deixa la pell a sobre l'escenari en els seus directes, i que s'entrega i s'estima al seu públic.

"Soc un chaval de barri a qui li agrada escriure"

El cantant va iniciar la seva actuació uns 15 minuts més tard de les 22 h, quan les primeres files del recinte del parc del Pinaret ja estaven plenes i els espectadors impacients per donar-ho tot en un concert que esperaven des del 30 de juliol. Adrián Pedrosa, amb el nom artístic de Prok, va trepitjar l'escenari acompanyat de DJ Blasfem, que també és el seu productor i el del seu germà. El rap de presentació va ser Esto es rojo y negro, tota una declaració d'intencions. A partir d'aquí, l'artista va anar completant el directe amb temes de tota la seva trajectòria musical, tant dels que ha publicat en duet amb el seu germà Ayax com dels que ha tret en solitari, aquests darrers agrupats al seu darrer àlbum Le Cri de la Rue. El granadí, procedent del barri d'Albaicín, va fer evident que un dels seus forts és la seva proximitat amb el públic, majoritàriament jove, que embogia quan sentia els primers versos de cada cançó. Altres temes que van sonar van ser ¡Ay Dolores!, Da Vinci, Reina o Conejo blanco, que sobrepassen els milions de reproduccions a Youtube. 

Prok, que en molts moments va expressar el seu agraïment cap al públic, va afirmar que ell no era ningú. "Soc un chaval de barri a qui li agrada escriure. Gràcies per entendre el que faig. Jo no soc res, però si us serveix d'alguna cosa, ja soc algo", va expressar. Just llavors va començar a cantar Spirit, de la qual va explicar que "si algú mai us pregunta què és el rap, poseu-li Spirit d'Ayax i Prok. Aquí ho teniu tot: mètrica, duresa, sentiment, passió...".

El raper argentí Homer el Mero Mero, artista convidat

Després va ser el torn de Lutte, De Graná a Maracay, La calle gritos, la seva darrera cançó publicada l'abril passat, i El puchero la abuela, un tema que és un altaveu de denúncia de les problemàtiques de molts barris espanyols. En una de les seves anades i vingudes de l'escenari, Prok va presentar a l'artista convidat, Homer el Mero Mero, "un dels millors rapers de tota Llatinoamèrica", amb qui va corejar Mala fortuna.

Llavors el concert va entrar al tram final amb alguns dels seus temes més coneguts i aclamats com Roxanne, Reproches o Mi barrio huele a Widow. Després de Fresas con nata i, de nou, dir al públic que l'omplien de "força i ganes" i que l'havien fet "molt feliç" perquè havia sigut "un disfrute de noche", va haver de marxar de l'escenari, quan era un quart d'una de la matinada i ja s'acostava l'hora límit imposada perquè acabin totes les activitats culturals.

L'actuació del raper al FIMC va ser enèrgica, amb un gran diàleg entre l'artista, inquiet, i el públic, que en molts moments de la nit va alçar el puny en senyal de protesta. Prok va fer evident que el seu estil i les seves lletres, plenes de referències culturals, consciència de classe i crítica social, són inconfusibles i li han permès posicionar-se al capdamunt de les llistes d'èxits fora dels circuits musicals més comercials.

El Festival Internacional de Música de Cambrils ja encara la recta final aquesta setmana, continuant el dijous 12 d'agost amb el concert d'ABBA The New Experience.