Informació general

Mobilitat

El servei de lloguer de bicicletes elèctriques sortirà a concurs públic de cara al 2022 després de les bones dades obtingudes l'estiu passat

L'Ajuntament vol tornar a oferir aquest sistema de mobilitat compartida, que durant els 45 dies de funcionament de la prova pilot va tenir 1.000 usuaris i es van fer 2.000 trajectes

Per Maria Vidal

Un dels punts on hi havia el servei de bicicletes elèctriques, el juliol de l'any passat
Un dels punts on hi havia el servei de bicicletes elèctriques, el juliol de l'any passat | Lluís Rovira i Barenys

Cambrils va disposar l'estiu passat d'un servei de lloguer de bicicletes elèctriques. Aquest sistema de mobilitat compartida va entrar en funcionament a finals del mes de juliol de 2020 i va estar actiu durant 45 dies, fins al setembre. Es tractava d'una prova pilot en col·laboració amb l'empresa Pedelec Mobility. Ara, després de la bona acollida que va tenir el servei, com demostren les dades finals d'usuaris i nombre de trajectes, es vol obrir un concurs públic de cara a l'any vinent perquè hi hagi, de nou, aquesta modalitat de transport per dins del municipi.

La iniciativa de l'any passat comptava amb 50 bicicletes repartides en set punts diferents de Cambrils, encara que a mitjans  d'agost es va afegir una vuitena localització. Funcionaven a través d'un sistema de georeferència, de manera que no es necessitava ancoratge a la via pública i tot el procés de reserva, utilització, devolució i pagament es feia mitjançant una aplicació mòbil.

El 70% dels trajectes amb bicicleta elèctrica els van fer habitants de Cambrils

Eduard Pellicer, regidor de Govern Obert de l'Ajuntament de Cambrils, ha informat a revistacambrils.cat que, finalment, el servei va comptar amb 1.000 usuaris en total, però 240 persones ja el van utilitzar durant les 72 hores posteriors a la seva estrena. Pel que fa al nombre de trajectes, se'n van fer 2.000 en els 45 dies que va estar en marxa, i els trajectes més habituals van ser de la Vila a la plaça de l'Ajuntament o de la nova estació de tren a l'oficina de turisme. Pellicer també afirma que, al contrari del que es podia esperar inicialment, un 70% dels trajectes van ser duts a terme per residents de Cambrils.

El regidor de Govern Obert destaca que el lloguer de bicicletes és "una aposta per la mobilitat sostenible al municipi perquè no utilitza cap tipus de combustible fòssil", de manera que es calcula que, gràcies al seu ús, es van estalviar 1,5 tones d'emissions de CO2. D'altra banda, Pellicer manifesta que és un servei favorable pel commuting, és a dir, el fet canviar de mitjà de transport públic per desplaçar-se en un mateix trajecte. El regidor de l'Ajuntament cambrilenc també afegeix que "era una prova pilot perquè l'empresa ho volia testejar en un municipi de costa" però que "el resultat és molt positiu i l'interès va en augment". Quant als punts de millora, Pellicer creu que es podrien incrementar el nombre de geolocalitzacions i s'hauria d'oferir un abonament anual o semestral a un preu més popular pels habitants de Cambrils.

Hi ha la possibilitat que el nou servei de lloguer també inclogui patinets elèctrics

Així doncs, en vista de la bona acollida que va tenir aquest servei de mobilitat, es vol obrir un concurs públic de lliure concurrència per l'any 2022 perquè aquest sistema de transport continuï a Cambrils. Segons el regidor de Govern Obert, des de l'Ajuntament encara no s'ha preparat aquest concurs, en part a causa de l'atac informàtic, però l'any vinent ja serà una realitat. Abans de la publicació de concurs, s'ha de dotar econòmicament el pressupost per aquesta partida i s'ha de preparar una licitació pública perquè s'hi pugui presentar qualsevol empresa, ja sigui de Cambrils o no.

El concurs tampoc s'està tirant endavant encara, entre d'altres motius, perquè s'està a l'espera de veure com evoluciona l'ordenança que regula la circulació dels patinets elèctrics i bicicletes amb pedaleig assistit i que ja ha entrat en vigor. D'aquesta manera, Pellicer obre la possibilitat que empreses de lloguer de patinets elèctrics també puguin participar en el futur concurs.

Comenta aquest article