Informació general

Condemna

Minut de silenci a les portes de l'Ajuntament per condemnar el feminicidi d'una dona per violència masclista

A l'acte hi van acudir autoritats de diverses administracions per lamentar el tràgic succés ocorregut a Cambrils, amb el qual ja són 9 les dones assassinades per violència masclista aquest any a Catalunya

Per Redacció

Un moment del minut de silenci que es va guardar ahir, amb totes les autoritats assistents
Un moment del minut de silenci que es va guardar ahir, amb totes les autoritats assistents | Maria Vidal

L'Ajuntament de Cambrils ha condemnat fermament el feminicidi d'una dona, veïna de la vila, víctima de la violència masclista. El consistori va guardar ahir un minut de silenci, a les 14 h a les portes de l'edifici, per rebutjar el tràgic succés i expressar el seu més sentit condol a la família i entorn de la víctima, i la seva voluntat d'acompanyament en un moment tan difícil. Amb aquest nou feminicidi, ja són 9 les dones assassinades per violència masclista aquest 2021 a Catalunya i 1.108 a Espanya des de l'any 2003.

L'acte va ser presidit per l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i també hi van participar la secretària de Feminismes de la Generalitat, Montse Pineda; la directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich; la cap de la Unitat contra la Violència sobre la Dona de la Subdelegació del govern de l'Estat a Tarragona, Josefa Clavero, representants de l'Institut Català les Dones; comandaments de Mossos i Policia Local i regidors i regidores de l'Ajuntament cambrilenc. Altres veïns i veïnes del municipi també es van reunir a les portes de l'edifici consistorial. 

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i la regidora de Benestar Social, Salut i Drets Cívics, Hélène Arcelin, abans del minut de silenci, van fer una crida a la tolerància zero, a la unitat i al rebuig sistemàtic i contundent de tota la ciutadania respecte a qualsevol forma de violència masclista."Necessitem seguir treballant per erradicar qualsevol expressió de violència masclista, des de les violències quotidianes als feminicidis", van afirmar.

L'Ajuntament de Cambrils reitera el seu suport a totes les dones que es troben en aquestes situacions, i es compromet a seguir esmerçant, conjuntament amb la resta d'institucions del nostre país, tots els esforços necessaris per avançar en garanties respecte al dret bàsic de les dones a viure sense cap manifestació d'aquestes violències.

Davant aquesta greu problemàtica social, totes les dones que es troben en situació de violència masclista i/o la ciutadania que sigui coneixedora d'una problemàtica d'aquestes característiques tenen a la seva disposició el telèfon 900 900 120, que atén de manera gratuïta, confidencial i permanent les 24 hores i els serveis de la xarxa especialitzada on hi ha diversos recursos per a l'acompanyament a les dones en aquesta situació. S'hi pot contactar a través del correu electrònic 900900120@gencat.cat.

El servei municipal d'informació i atenció a les dones (SIAD) ofereix atenció, assistència i recuperació i treballa en coordinació amb els cossos de seguretat i la resta d'agents socials i sanitaris del municipi i/o supramunicipals per tal d'efectuar una atenció integral a les dones que han patit o pateixen violència masclista.

Per qualsevol situació d'emergència també es pot trucar al 112, telèfon gratuït i que no deixa rastre de la trucada.    

L’Apunt

Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes, convoca una reunió d'urgència per revisar el circuit d'atenció a les dones arrel de l'assassinat masclista de Cambrils
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, també va condemnar l'assassinat de la veïna cambrilenca en un presumpte nou cas de violència masclista i va anunciar la convocatòria d'una reunió d'urgència per revisar el circuit d'atenció a les dones, detectar possibles millores i aprofundir en la coordinació entre els departaments de la Generalitat. En paral·lel, Verge va reclamar "finançament estable" per afrontar les violències masclistes i va lamentar que els recursos per lluitar-hi depenguin en bona mesura del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.

Sobre la reunió d'urgència amb el Grup d'Anàlisi dels casos de feminicidis, en va aprofundir la secretària de Feminismes, Montse Pineda. "Més enllà d'aquest últim cas de presumpte feminicidi a Cambrils, el Grup plantejarà accions contundents perquè no podem normalitzar el degoteig d'assassinats que en dos mesos s'ha cobrat la vida de quatre dones", va afirmar. Aquest grup està format per representants de la Secretaria de Feminismes de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes, dels departaments de Justícia, Drets Socials, Educació, Salut i Interior, entre d'altres. 

Comenta aquest article