Informació general

Top manta

El «ritual» dels manters i la policia, un any més, al passeig litoral del Cap de Sant Pere

La Policia local, a vegades amb el suport dels Mossos, impedeix que es muntin les parades dels manters que, al seu torn, esperen que marxin els agents per poder desplegar el seu material

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

Carros de material en filera a la part de Salou i al fons de la imatge, policies i manters al límit dels temes municipals de Salou i Cambrils, mantenint les seves posicions, ahir al vespre
Carros de material en filera a la part de Salou i al fons de la imatge, policies i manters al límit dels temes municipals de Salou i Cambrils, mantenint les seves posicions, ahir al vespre | Lluís Rovira i Barenys

La presència de venedors del top manta –principalment a la zona litoral del Cap de Sant Pere, just al límit amb el terme municipal de Salou– segueix estant ben present, aquest estiu. Tot i això des de l'Ajuntament es precisa que el nombre de manters és inferior als anys anteriors a la pandèmia i també remarquen que s'està aconseguint que no hi hagi manters a altres zones com són el mercadet, el passeig del Regueral i altres zones del port. Pel que fa a la zona del Cap de Sant Pere, el lloc per excel·lència  on es concentren els manters, la Policia Local fa funcions de control de la zona i, en funció de la disponibilitat, els Mossos els donen suport. De totes maneres, l'Ajuntament concreta que tant els Mossos com la Policia Local estan tenint un elevat nombre d'incidències prioritàries i urgents, aquest estiu, de manera que no sempre és possible fer aquest control de la zona del Cap de Sant Pere. Tot i això i amb periodicitat diària, la Policia Local envia patrulles amb els agents disponibles i amb algun reforç que fan acte de presència al passeig per tal d'interrompre o desallotjar els venedors.

Ahir al vespre, dos agents de la Policia Local es trobaven a la zona 0 de la venda ambulant a Cambrils, al límit amb el terme municipal de Salou, i davant seu hi havia els venedors i una filera de carros amb el gènere de venda, esperant l'ocasió per muntar les parades un cop els agents marxessin. Els venedors estaven distribuïts en diferents espais i alguns es desplaçaven amb el seu carregament per la vorera de l'avinguda de la Diputació, cap a territori cambrilenc i formaven una altra filera de carros en un petit carreró de vianants que comunica aquesta avinguda amb el passeig.

David Chatelain (PP): "Prego que l'Ajuntament no baixi els braços i comenci a actuar amb contundència contra aquesta pràctica"

Aquesta problemàtica de la venda ambulant il·legal, recorrent des de fa molts anys, va tornar a sortir a la sessió plenària del passat 26 de juliol. Concretament, s'hi va referir el portaveu del PP –David Chatelain– a l'apartat de preguntes i precs. El regidor popular va comentar que, "s'estan multiplicant els problemes de convivència entre els manters i la gent que passeja per aquell espai. Els manters estan ocupant la zona de pas, sobretot, a la zona del passeig Marítim de Llevant. Això acabarà comportant problemes seriosos i em consta que ja hi ha hagut un parell d'incidents, aquest mes de juliol". En aquest sentit, cal dir que un veí de la zona va enviar la foto que acompanya aquest article, en la que es veu com els venedors ocupen tot l'espai del passeig  amb el seu material de venda.

Segons va criticar Chatelain al ple, "crec que l'Ajuntament no està posant fil a l'agulla. Ja portem molts anys parlant del top manta i ja sabem que és una problemàtica molt complicada d'abordar, però no podem abaixar els braços, rendir-nos i deixar la zona abandonada a aquesta pràctica que, per cert, no deixa ni un sol euro de benefici al municipi de Cambrils. Malauradament, aquesta gent no paga impostos, no paga taxes i tenen la 'botiga' a primera línia de mar; podríem dir que tenen un espai immillorable per a l'exercici de la seva 'activitat' –manifestament il·legal–. L'Ajuntament ha de posar més recursos ja! L'Ajuntament ha de posar més recursos per lluitar contra això. És absolutament inversemblant que, una vegades arribes al monòlit de Salou, ja no es vegin aquestes escenes de mantes per terra amb mercaderies il·legals. Prego que l'Ajuntament no baixi els braços i comenci a actuar amb contundència contra aquesta pràctica".

Lluís Abella: "Ara, hem vist que amb aquest increment de la vigilància s'han reduït les hores en les què s'hi instal·len, però malauradament, no hi podem estar tot el dia amb les patrulles"

Sobre aquesta qüestió, el regidor de Protecció Ciutadana i Mobilitat –Lluís Abella– va mostrar-se completament d'acord amb que existeix un problema amb el top manta; "un problema que tenim a Cambrils, però que també hi és present a tota la costa espanyola i que costa molt d'erradicar. El que hem fet és incrementar el control i la vigilància i col·laborar amb els Mossos d'Esquadra quan estem en aquella zona. Aquesta és la manera que tenim de funcionar, perquè així es genera menys conflicte, menys violència i ho anem reduint. Estem d'acord amb el senyor Chatelain que és una zona molt complicada, és una zona de pas i hi ha conflictes. Ara, hem vist que amb aquest increment de la vigilància s'han reduït les hores en les què s'hi instal·len, però malauradament, no hi podem estar tot el dia amb les patrulles".

parades dels manters ocupant el passeig litoral del Cap de Sant Pere amb el seu material / Foto: cedida

 

Comenta aquest article