Informació general

Contractació

El PP i Cs critiquen que «el 40% dels contractes menors de 2019 a l'Ajuntament es van tramitar amb deficiències»

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'edifici de l'Ajuntament
Imatge d'arxiu de l'edifici de l'Ajuntament | Berta Ruiz

Al plenari ordinari del mes de juliol, que es va celebrar el passat dilluns 26 de juliol en format telemàtic, es va donar compte de diferents punts de caire econòmic. Un d'aquests va ser el de donar compte de l'Informe d'Intervenció sobre el control permanent dels contractes menors de l'exercici de 2019. Després del nombrós ball de xifres que va exposar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–, tant el PP com Cs van exposar una clara conclusió: "el 40% dels contractes menors de 2019 es van tramitar amb deficiències".

David Chatelain (PP): "Estem al davant d’una mala gestió financera"

En la seva intervenció, el portaveu popular va dir que, "aquesta fiscalització és una exigència legal i, fins l'any 2019, l'Ajuntament no tenia un procediment intern per controlar les contractacions menors. Per altra banda, s'ha fet servir la contractació menor per a finalitats diferents a la que estableix la norma i, això significa que el 40% de les obligacions reconegudes al 2019 en els capítols II i VI al pressupost no es van tramitar amb el procediment adient". Per tot plegat, Chatelain va criticar que, "l'ús d'aquest procediment a l'Ajuntament no és compatible amb la bona gestió financera. Dit d’una forma més clara: estem al davant d’una mala gestió financera. Ja fa temps que demanem un millor control financer, sent la resposta de l’equip de govern que estan treballant sobre la qüestió. Quedo a la espera de comprovar la mateixa informació per l’any 2020. De moment, la conclusió de que la gestió és manifestament millorable és fruit d’una valoració tècnica objectiva, i per tant no és una opinió política".

En aquest punt, el regidor del PP va demanar més mitjans tècnics i humans per al Departament d'Intervenció. Segons va dir: "la plataforma informàtica de suport no està a l'alçada i sembla que no s'estan donant els passos per solucionar aquesta qüestió.

Juan Carlos Romera (Cs): "Més del 40% de les licitacions no es van fer pel procediment adequat"

Per part de la formació de Cs, Juan Carlos Romera va comentar que, "ens trobem davant d'un informe impecable, absolutament objectiu i que posa de manifest tot allò que venim dient i denunciant: aquesta manca de transparència de la qual tant presumeix el govern. Tot plegat es posa de manifest quan se'ns explica que més del 40% de les licitacions no es van fer pel procediment adequat. Hem de posar fil a l'agulla; hem demanat que es posin els mitjans tècnics i que es faci una millora o canvi de la plataforma per donar suport als departaments tènics responsables d'aquesta tasca. Aprofito per tornar a reclamar aquesta millora".

Eduard Pellicer, regidor de Compres i Contractació: "Es fa per primer cop –amb els contractes menors de 2019– i per tant, afloren aquelles coses que no fem del tot bé"

En resposta a les crítiques del PP i de Cs, el regidor de Compres i Contractació –Eduard Pellicer– va reconèixer que, "està molt bé que fem aquest control permanent dels contractes menors, perquè no s'havia fet mai a l'Ajuntament. Això ens exigeix més pel que fa a la transparència i al bon govern i és una eina més que tenim a disposició. Es fa per primer cop –amb els contractes menors de 2019– i per tant, afloren aquelles coses que no fem del tot bé. D'aquí a dir que és una mala gestió financera, potser és massa agosarat. Evidentment, tenim molt de marge de maniobra i de millora i això no només ens serveix per a compres i contractació, sinó per a tots els departaments de la casa. A l'informe es diu que hi ha més de 6.000 expedients i si ho dividim en 365 dies l'any suposen 17 expedients per dia. Per tant, Déu n'hi do la feina i la càrrega que arriben a suportar. Les àrees cada cop estan més conscienciades en la tramitació d'aquests expedients i això passa per una bona planificació; poder dotar d'aquesta eina informàtica i no haver d'estar al damunt de cada expedient d'una forma més manual".
Pellicer també va recalcar que no es tracta de manca de transparència, perquè "a la web hi ha tota la relació d'empreses que fan contractes menors i tots els imports. Aquest informe ens ajudarà a fer les coses millors; per tant, quan passem el control dels contractes de l'any 2020 veurem l'evolució que serà molta".

Comenta aquest article