Informació general

Economia

L'Ajuntament va tancar l'exercici de 2020 amb un deute viu de 15,1 milions d'euros

Per Berta Ruiz

Imatge de l'edifici consistorial
Imatge de l'edifici consistorial | Lluís Rovira i Barenys

La sessió plenària telemàtica del passat dilluns va tractar diferents punts de caire econòmic. Per un costat, l’equip de govern municipal –de la mà del regidor d'Hisenda Jaume Gila– va donar compte de l’informe sobre avaluació de l’estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera amb motiu de l’exercici 2020. L’informe destaca, segons va apuntar Gila, "que, malgrat la complexa situació derivada de la pandèmia de la Covid-19 les magnituds econòmiques són positives i s’han complert els objectius d’estabilitat". 

En concret, l’Ajuntament i els ens que en depenen tenen una capacitat de finançament quantificada en 3.600.948 euros i compleixen l’objectiu d’estabilitat pressupostària. El volum de deute viu al tancament del 2020 era de 15.141.000 euros, una xifra que representa el 33,9% dels ingressos corrents liquidats a la mateixa data, un 9,13% menys que el 2019 (42,62%). Per tant, es troba per sota del límit del 110% que estableix la llei. Un altre aspecte destacat és que el període mitjà de pagament a proveïdors del quart trimestre del 2020 es troba per sota de la normativa sobre morositat.  

David Chatelain (PP): "Sembla que es manté la sostenibilitat financera, més per pressió de la normativa que per les decisions del govern municipal"

Sobre aquest punt, el portaveu del PP –David Chatelain– va recordar que, "l'empresa Ingesòl es troba en una situació de coma i la que té el període mig de pagament més alt i per sobre del termini legal. Quan ens vam reafirmar en el tancament de la mateixa –a la qual inicialment el govern es va negar– sabíem de què parlàvem. Per altra banda, cal considerar que, en l'apartat d'ajuts, el govern municipal ha estat garrepa i la celeritat tampoc és una de les seves característiques". Pel que fa al deute, Chatelain va apuntar que, "segueix els paràmetres que es van iniciar amb el Pla de Sanejament de 2013, tot i que assolir aquest 33% ha costat més de que es va preveure. En tot cas, sembla que es manté la sostenibilitat financera, més per pressió de la normativa que per les decisions del govern municipal".

En un altre punt també es va donar compte del Pla Anual de control financer de l'any 2021. En aquest punt, tant David Chatelain del PP com Juan Carlos Romera de Cs van demanar més mitjans per al departament d'Intervenció que ha de dur a terme aquestes tasques de control.

Finalment, en l'apartat econòmic també es van aprovar diversos expedients de modificació de crèdit del pressupost. Un, per valor de 106.556 euros –que es sufragarà amb romanent de tresoreria– i que servirà per pagar factures que havien quedat pendents de l'any 2020. I, l'altre de 159.881 euros per dur a terme diferents treballs de reparació i inversions. També es va aprovar la congelació de les taxes del Centre Municipal de Formació d’Adults Rosa dels Vents per a la inscripció al curs 2021-22.

Comenta aquest article