Informació general

Serveis

Els veïns del carrer de Perseo, farts i desesperats per una «tremenda» plaga de rates

Des de fa uns mesos, els veïns d'aquesta zona de Cambrils Mediterrani estan patint una gran plaga de rates que entren als pisos i salten de terrassa en terrassa; demanen mesures urgents a l'Ajuntament

Per Berta Ruiz

Imatge d'una rata en una terrassa del bloc del carrer de Perseo
Imatge d'una rata en una terrassa del bloc del carrer de Perseo | Cedida

Desesperats. Així estan, des de fa mesos, els veïns del carrer de Perseo i d'altres carrers adjacents –a la zona de Cambrils Mediterrani– per una enorme plaga de rates que entra als pisos i es passegen d'un bloc a l'altre i salten de terrassa en terrassa. Concretament, els veïns dels números 5 i 7 del carrer de Perseo –situat just davant del Mas de l'Arany– s'han posat en contacte amb revistacambrils.cat per denunciar aquesta situació i demanar mesures urgents a l'Ajuntament per erradicar aquesta plaga de rates que els està trastocant la seva quotidianitat.

Lourdes Tejero: "Les rates pugen per l'edifici i es desplacen pel fil elèctric d'un edifici a l'altre i per tot el carrer"

Una de les veïnes afectades –Lourdes Tejero– que, des de fa més de 20 anys estiueja a Cambrils amb la seva família, ha estat l'encarregada de donar detalls de com estan vivint aquesta situació. La plaga de rates s'ha fet especialment nombrosa aquest estiu i els veïns estan molt queixosos. Segons ha dit Tejero, "cada veí –a nivell particular– ha pres les seves mesures, i molts tenen les terrasses plenes de trampes, de sensors; nosaltres vam comprar uns sacs per intoxicar-les... Durant el dia, si veuen moviment per les terrasses no se'n veuen tantes, però l'endemà tenim les terrasses plenes d'excrements. Ho netegem i l'endemà ens trobem amb el mateix. Una veïna, per exemple, es va deixar la porta de la galeria oberta per ventilar el pis i després se'l va trobar tot ple de cagarades. Les rates pugen per l'edifici i es desplacen pel fil elèctric d'un edifici a l'altre i per tot el carrer. La situació és tremenda. Jo parlo en representació dels veïns del carrer de Perseo, però imagino que la resta de la urbanització es deu trobar en una situació similar".

"Nosaltres fa 20 anys que venim a Cambrils i això no ho hem viscut mai"

D'altra banda, Lourdes Tejero ha comentat a revistacambrils.cat que, tant des de l'administradora de finques de l'edifici com per part del propi porter-gerent del bloc s'ha notificat a l'Ajuntament, però la situació segueix sent la mateixa i volen mostrar la seva queixa perquè se'ls escolti i s'actuï el més ràpidament possible. "Nosaltres fa 20 anys que venim a Cambrils i això no ho hem viscut mai. Creiem que, potser durant l'hivern a l'haver-hi hagut tant poc moviment de gent –per les restriccions de mobilitat– la plaga de rates s'ha reproduït molt; però si ara, que és estiu i que hi ha tanta gent a Cambrils, tenim aquest problema, no volem pensar com estarà al setembre..." ha dit Tejero. La proximitat amb el Mas de l'Arany –una finca descuidada i sense cap tipus de manteniment, on hi ha una casa mig enderrocada i un gran pinar– també podria ser un possible focus de l'origen.

Lluís Abella: "Avisaré a l'empresa encarregada perquè faci una actuació extraordinària"

Sobre aquesta qüestió, el regidor de Medi Ambient i Serveis de l'Ajuntament –Lluís Abella– ha comentat a revistacambrils.cat que, enguany s'està donant una gran proliferació de rates i paneroles, malgrat haver fer tots els tractaments preventius habituals. "Enguany, pel clima o per la situació meteorològica –que cada vegada semblem més tropicals– sembla que hi ha més bitxos. Amb la pandèmia sembla que la natura ha fet un pas endavant i hi hagi més proliferació. En aquest cas del carrer de Perseo avisaré a l'empresa encarregada perquè faci una actuació extraordinària".

Lluís Abella: "S'ha fet com altres anys, tots els mètodes preventius i a més, s'han fet més actuacions extraordinàries"

El regidor de Medi Ambient i Serveis ha afegit que, "l'any vinent ens caduca el contracte que tenim amb l'empresa que s'encarrega dels tractaments de desratització i mirarem d'ampliar competències: ampliar prevenció, tractaments... Abans de finals d'any haurem de treure la nova licitació; però això no vol dir que l'empresa actual no faci el correcte. S'ha seguit fent com d'altres anys, tots els mètodes preventius i a més, s'han fet més actuacions extraordinàries i ampliant l'espai d'actuació, però la natura ha fet un pas endavant i el clima també afavoreix la proliferació d'aquests animals. Un altre tema és que el Mas de l'Arany –que és un àmbit privat– s'hauria de passar nota al departament d'Urbanisme perquè demani la neteja de la finca".

Finalment, el regidor ha indicat que qualsevol veí que es trobi en aquest tipus de situació pot contactar amb l'Ajuntament –via telefònica o per instància– per tal que, des de Serveis Generals puguin avisar l'empresa encarregada de la desratització i actuar-hi el més ràpidament possible.

Comenta aquest article