Informació general

Indústria química

El polígon petroquímic de Tarragona engega una prova pilot amb 18 sensors per detectar incidències

Una cinquantena de mossos de l'edifici 112 de Reus reben amb xiulets el conseller d'Interior, en la reunió del Plaseqta

Per ACN

Imatge d'un cotxe dels Mossos d'Esquadra davant l'edifici del 112, durant la concentració amb motiu de la visita del conseller Joan Ignasi Elena
Imatge d'un cotxe dels Mossos d'Esquadra davant l'edifici del 112, durant la concentració amb motiu de la visita del conseller Joan Ignasi Elena | ACN (Ariadna Escoda)
Tarragona impulsa una prova pilot amb una barrera de 18 sensors distribuïts per les zones urbanes del polígon petroquímic sud. Els sensors, en procés de licitació i operatius a finals d'any, detectaran núvols tòxics de clor en cas d'accident químic. Posteriorment se'n situaran una trentena al polígon nord. També es posen en marxa 8 noves sirenes. Són algunes de les mesures que incorpora el Plaseqta, que es van exposar, ahir, als alcaldes de la zona, amb presència del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. "Hi haurà una participació directa del territori en la presa de decisions", ha dit. A fora de l'edifici 112 una cinquantena de mossos que treballen a la sala s'han concentrat, amb xiulades al conseller pel conflicte laboral obert.
 
El conseller d'Interior va participar en la cloenda d'una jornada amb els alcaldes dels municipis inclosos en el Plaseqta, en la qual alguns alcaldes han aprofitat per presentar inquietuds, com ara de Reus, terme que no disposa de cap sirena, o Vila-seca, que reclama màxima informació. En aquest sentit, Elena va esmentar la millora de les comunicacions amb la prova pilot de telefonia, avisos i missatgeria. "El Plaseqta és una prioritat d'aquest govern; només des de la proximitat es coneix la realitat i es prenen decisions adequades, per tant, hi haurà una participació i una presència directa dels representants del territori en la presa de decisions", va manifestar el conseller. La sessió d'ahir dimecres forma part de la primera fase de la implantació del Plaseqta 2020, que incorpora més mitjans.

18 sensors a la zona nord i 33 a la zona sud

Així, se situaran 18 sensors a la zona nord i 33 a la zona sud com a prova pilot per tenir un major control de les incidències. També s'han col·locat tres sirenes i n'hi ha cinc més en fase de licitació -a la zona comercial de les Gavarres, al barri de la Plana de Vila-seca, al polígon industrial de l'Alba i al de Constantí, i a la zona oest de Salou, que estaran en funcionament a principis de l'any que ve.

Entre noves eines de sensibilització i de participació de la població, destaca una proposta singular: un 'scaperoom'. Aquesta eina ja s'ha dut a terme de forma pionera en dos instituts de Tarragona, amb un total de 50 participants entre professors i alumnes. Ara ja es treballa en una segona versió millorada que estarà disponible aquesta tardor per als centres educatius de la demarcació.

Elena va posar èmfasi en la campanya de sensibilització, a través d'accions formatives als ajuntaments i equips tècnics, i d'informació a la ciutadania en general. Aquesta campanya de sensibilització en el conjunt de l'àmbit del Plaseqta es durà a terme també l'any que ve. El conseller s'ha compromès a convocar una reunió anual per avaluar l'execució dels compromisos adquirits.

"La sala de Reus del 112 està asfixiada"

Coincidint amb la visita del conseller Elena, una cinquantena de membres dels sindicats USPAC i SAP FECOL es van concentrar sorollosament a l'exterior de l'edifici 112. La manca d'efectius arran a la sala del 112 des del 2016 ha estat el desencadenant de la protesta. La portaveu del sindicat SAP FEPOL dels Mossos d'Esquadra, Imma Viudes, va assegurar que la sala està "asfixiada" i va denunciar una "sobrecàrrega de feina" per als 177 agents que actualment hi treballen. En aquest sentit, va posar de manifest que la manca de 44 treballadors "es tradueix en un augment del temps de resposta" davant d'una emergència.

Segons els sindicats, la falta d'efectius afecta de forma directa als operadors de sala del 112, que és l'encarregada de gestionar els incidents un cop s'ha rebut la trucada al servei d'emergències. "Si un mateix operador ha d'atendre diferents incidents, el temps de resposta és major", apunta Viudes. Tot i que els sindicats reconeixen que la falta de personal al cos de Mossos d'Esquadra és "un mal endèmic", insisteixen que els agents que treballen al 112 "no poden fer conciliació familiar" a causa de la situació.

Compromís de dotar més personal la sala del 112

Per la seva part, el conseller Elena va confirmar el compromís per part del Govern de dotar de més personal la sala del 112; a curt termini mitjançant hores extres i a mig termini a través de la contractació de més treballadors. D'altra banda, el conseller es mostra "optimista" envers la resolució del conflicte laboral existent i va assegurar que es "garantiran els serveis a la ciutadania i els drets laborals dels treballadors".

Davant la proposta del Govern d'incrementar la plantilla, Viudes considera que la proposició del Govern per cobrir 16 places a partir de dilluns vinent és "completament insuficient" per solucionar la situació a una sala "estratègica" que "hauria de comptar amb un total de 225 agents". Després de la jornada d'implantació del Plaseqta, el conseller Elena es va reunir amb tots els sindicats que van convocar la protesta a les portes de l'edifici 112.