Cultura

Exposició

Carles Piqueras presenta l'exposició «El Rebost», una col·lecció d'obres fetes amb llapis de colors on els aliments són els protagonistes

Per Berta Ruiz

Carles Piqueras al costat d'algunes de les seves obres
Carles Piqueras al costat d'algunes de les seves obres | Berta Ruiz

La Sala Àmbits del Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la inauguració de l'exposició de dibuix "El Rebost" de Carles Piqueras. Es tracta d'una col·lecció d'obres on s'hi poden veure diferents aliments com uns escamarlans, unes sardines, unes olives o unes hortalisses fetes amb la tècnica dels llapis Caran d'Ache, amb una minuciositat i un detall perfecte que esdevenen imatges gairebé hiperrealistes.

Segons va explicar l'artista a revistacambrils.cat, "el rebost era un espai o una habitació on es guardaven els aliments perdurables, que no es consumien en el moment. Quan em van demanar per fer l'exposició vaig veure que tenia una sèrie d'obres de diferents anys, totes amb un denominador comú que era l'aliment, la gastronomia... Vaig pensar que si ho ajuntem tot podem fer un rebost i d'aquí va sorgir el títol de l'exposició. A més és un nom molt agradable. Hi ha una sèrie de temes que els vas repetint en el temps, fins i tot, quan feia abstracte o una figuració no tant realista ja utilitzava el tema dels aliments. És un tema que he utilitzat durant tota la meva vida".

La recurrència d'aquesta temàtica li ve des de ben petit. "La meva mare era cuinera; de ben petit sempre em va portar al mercat. M'ha interessat també molt els temes de mar –jo sóc de Sant Feliu de Guíxols– i de petit petit també em vaig criar en uns horts; jo sempre dic que vaig néixer al paradís –era un paradís per a mi–. Em vaig criar allà envoltat de pagesos i crec que, tot això, sense voler va sortint inconscientment en la teva obra".

Obres fetes amb llapis de colors

Pel que fa a la tècnica, Piqueras va comentar que, "és feta amb llapis de colors de la marca Caran d'Ache; dins d'aquesta marca hi ha diferents qualitats i jo utilitzo la millor; no deixen de ser llapis de colors com els que utilitzen els nens, però amb una mica més de qualitat. Fa 30 anys que ho faig, abans havia fet oli, acrílic, aquarel·la i va arribar un moment que vaig voler començar des del principi: paper i llapis, és a dir, el que feia de nen. I m'he quedat amb el llapis perquè crec que els resultats són bons". El resultat, sens dubte, són obres molt realistes que a distàncies semblen gairebé fotografies. "Jo dic que són obres realistes, tot i que molta gent em diu que són obres hiperrealistes o fins i tot realisme fotogràfic. Molta gent em diu que perquè faig això si una màquina de fotos també ho fa i jo dic que també faig fotos, l'únic que jo les faig a mà".

Carles Piqueras té estudis artístics a l'Escola Massana de Barcelona i sempre ha dibuixat, ha pintat i ha fet exposicions, tot i que professionalment té una empresa de retolació. Al món de la pintura, segons va dir, "no sóc professional econòmicament, però crec que sí tècnicament".

L'acte d'inauguració va comptar amb la presència de l'alcaldessa –Camí Mendoza– i la regidora de Cultura, Cinta Ballesté. La mostra es podrà visitar fins el 13 d'agost

Diferents imatges de l'exposició "El rebost" a la sala Àmbits del Centre Cultural

 

Comenta aquest article