Informació general

Turisme

El sector turístic i hostaler català inicia una temporada «complicada», però optimista de cara als propers mesos

La CONFECAT va fer balanç, ahir a Salou, i va repassar les principals prioritats del sector que passen per una major inversió en promoció i enviar el missatge de que Catalunya és una "destinació segura i competitiva"

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: el vicepresident de la CONFECAT Antonio Escudero, el president de la CONFECAT Santiago García-Nieto, la presidenta de la FEHT i vicepresidenta de la CONFECAT Berta Cabré i el secretari de la CONFECAT, Manel Casals
D'esquerra a dreta: el vicepresident de la CONFECAT Antonio Escudero, el president de la CONFECAT Santiago García-Nieto, la presidenta de la FEHT i vicepresidenta de la CONFECAT Berta Cabré i el secretari de la CONFECAT, Manel Casals | Berta Ruiz
La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya, CONFECAT, va fer balanç de la situació del sector turístic i de les expectatives per a la campanya estival, constatant que la situació continua sent complicada per a la indústria turística, atès que no s’ha recuperat el flux d’arribades de turistes internacionals. La reunió i posterior roda de premsa va tenir lloc, ahir al migdia, a l'Oh!tels Vil·la Romana de Salou. Aquesta va anar a càrrec del president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (CONFECAT), Santiago García-Nieto, acompanyat dels vicepresidents i representats de les Federacions d'hostaleria i turisme de Tarragona, Barcelona, Lleida i Girona. 

Berta Cabré, presidenta de la FEHT: "És en aquests moments complicats quan estar tots units ens fa més forts i ens ajuda a superar les incerteses i dificultats amb una mica més d'aire"

Berta Cabré, presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), va ser la representant de la demarcació de Tarragona. Precisament, Berta Cabré va ser l'encarregada d'obrir l'acte i encetar la presentació. En primer lloc va tenir unes paraules de condemna –en nom de la CONFECAT– als fets produïts la matinada de dimarts a l'Estival ElDorado Resort de Cambrils, on un menor va agredir violentament un vigilant de l'establiment, i va mostrar tot el suport i els desitjos d'una ràpida recuperació a l'home ferit. Posteriorment, Cabré va deixar palesa la complicada situació del sector en uns moments actuals d'incertesa. Segons va dir, "és en aquests moments complicats quan estar tots units ens fa més forts i ens ajuda a superar les incerteses i dificultats amb una mica més d'aire i això és la CONFECAT, la unió de tot el sector empresarial, hostaleria i restauració de Catalunya". A la roda de premsa també hi eren el vicepresident de la CONFECAT i representant de Girona –Antonio Escudero– i el secretari de la CONFECAT, Manel Casals.

Santiago García-Nieto, president de la CONFECAT: "Arribem tard a la temporada, però som optimistes, i també realistes"

Tot seguit, el president de la CONFECAT –Santiago García-Nieto– va fer balanç d'una temporada turística que, de moment, no és bona, però que mira amb optimisme les previsions de cara als mesos d'agost, setembre, octubre i novembre. Tal com va apuntar García-Nieto, s'esperen ocupacions desiguals depenen de les zones de Catalunya: la Costa Brava i el Pirineu lleidatà són les regions que presenten millors perspectives, mentre les grans ciutats com Barcelona, Girona o Tarragona no assoliran unes bones dades d'ocupació. Pel que fa a Tarragona, es confia arribar al 65% d'ocupació hotelera aquesta temporada d'estiu, una xifra molt per sota d'un any normal, en què fàcilment supera el 85%. Des de la confederació es confia que tots els hotels del territori ja pugui estan oberts a l'agost. "Arribem tard a la temporada, però som optimistes, i també realistes", ha remarcat García-Nieto.
 
A Girona hi ha perspectives molt bones al nord –Costa Brava– que contrasten amb unes males previsions a la zona sud, on només han obert un 37% dels hotels. El mateix escenari es reprodueix a Barcelona, on hi ha diferent panorama a la costa respecte la ciutat. Segons la ConfeCat, la capital catalana ha perdut 2.500 milions d'euros en els últims quinze mesos.
Lleida s'emporta "la medalla d'or", ha dit el president de la ConfeCat. S'espera una bona ocupació al Pirineu, on el ritme de reserves és "òptim, però tampoc excel·lent". Des de la confederació també s'ha destacat el nivell d'ocupació modest en els apartaments turístics en el conjunt de Catalunya, malgrat hagin baixat els preus entre un 30% i un 40%.

Prioritats: inversió en promoció i enviar el missatge de Catalunya com una "destinació segura i competitiva"

En el seu balanç, el president de la CONFECAT va enumerar quines són les prioritats actuals del sector, recordant en primer lloc la necessitat de comptar amb una inversió en promoció dotada i planificada de manera extraordinària "destinada a la promoció de la nostra destinació com una destinació segura i competitiva". En aquest sentit, el president va afirmar que la reactivació de la indústria turística passa per la confiança sanitària que la destinació transmeti a l’exterior: "cal començar a concretar, dotar de recursos i posar en pràctica les accions, els elements i els arguments que ens permetin presentar i posicionar la nostra destinació a l’exterior com a sanitàriament segura". En l’àmbit laboral, va recordar la necessitat de que continuïn els ERTO per força major amb condicions favorables per a les empreses que han de mantenir aturada la seva activitat i condicions favorables pels fixos discontinus: "com a mínim, fins que es constati una situació d’estabilitat palpable i, sense condicionants un cop aixecats els ERTO".
 
D'altra banda, segons va exposar la clau radica en invertir en promoció i difondre que Catalunya és un destinació segura per captar turisme estranger, especialment després d'estar considerada com a zona de risc a Alemanya i Bèlgica. Segons García-Nieto, a la indústria turística li espera un mal juliol, però un bon agost. El president també va incidir en que cal avançar el més ràpidament possible en la vacunació contra la covid-19.
 
Roda de premsa de la CONFECAT, ahir al migdia a Salou. D'esquerra a dreta: el vicepresident de la CONFECAT Antonio Escudero, el president de la CONFECAT Santiago García-Nieto, la presidenta de la FEHT i vicepresidenta de la CONFECAT Berta Cabré i el secretari de la CONFECAT, Manel Casals (Foto: Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article