Informació general

Platges

Llorenç Blasco, president de l'Associació de Xiringuitos de Cambrils: «Amb el nou concurs de les futures guinguetes, s'ha apostat més pels diners que per la gastronomia»

Els actuals propietaris de les guinguetes estan a favor que es regularitzi la situació però es queixen de les condicions del concurs i que, des de l'Ajuntament, no se'ls ha tingut en compte

Per Maria Vidal

Llorenç Blasco davant d'una de les guinguetes de la platja del Regueral
Llorenç Blasco davant d'una de les guinguetes de la platja del Regueral | Maria Vidal

La publicació del concurs per la instal·lació i explotació de les 21 guinguetes situades a les platges cambrilenques per part de l'Ajuntament ha despertat crítiques entre els empresaris del sector. Llorenç Blasco, com a president de l'Associació de Xiringuitos de Cambrils, entitat de la qual en formen part 18 d'aquests establiments d'hoteleria, ha explicat a revistacambrils.cat l'opinió dels restauradors sobre els requisits d'aquest primer concurs públic per l'explotació de les guinguetes els propers quatre anys. Blasco, en tot moment, apunta que "la situació de les guinguetes s'havia de regularitzar, en això hi estem tots d'acord", però creu que la manera de fer les coses no ha sigut la correcta. 

L'Ajuntament ha estat els darrers anys en contacte amb els actuals propietaris de les guinguetes però, segons el president de l'Associació de Xiringuitos, l'últim any i mig, el del pas final per l'elaboració del projecte executiu i de les clàusules tècniques i administratives per la licitació de les guinguetes, ja no han mantingut la comunicació. "Fins ara els tractes havien sigut bons, tenim clar que hi va haver un moment on ens van ajudar, però estem decebuts perquè no han comptat amb naltros per res", afirma Blasco. També declara que "a Cambrils, sent una vila marinera com és, no hi quedaran cap de les guinguetes de tota la vida". 

Un cànon de 450.000 € a quatre anys per les 21 guinguetes

Quant a les condicions econòmiques, el consistori planteja un cost total de 451.452 €. Una xifra que inclou el cànon d’explotació, la instal·lació elèctrica, d’aigua i clavegueram i que s'ha de multiplicar pels quatre anys que dura la concessió. Aquest import, dividit entre les 21 guinguetes del litoral cambrilenc, suposa entre 15.000 i 24.000 € anuals per establiment, una xifra que varia per a cadascun d’ells. Tot i això, com comenta el president de l’Associació de Xiringuitos, entitat també vinculada a la Fecam, a aquest cost se li ha d’afegir "els impostos del Ministeri d’Obres Públiques i Urbanisme i els de Ports i Costes", a més d’altres despeses extres pròpies d’aquest negoci de temporada, com el muntatge i desmuntatge de l’establiment, el servei de vigilància nocturna, etc. 

D'altra banda, amb la voluntat de renovar la imatge de les guinguetes, s'ha de fer una nova construcció de cadascuna d'elles, que també corre a càrrec de les persones adjudicatàries. A les clàusules tècniques s'ha previst que el cost màxim de construcció sigui d'entre 128.000 i 149.000 €, en funció del tipus i de la superfície total de cada establiment, sense incloure el mobiliari, els electrodomèstics, altres equips de cuina o l'ambientació de la guingueta.

Un dels principals problemes de les clàusules administratives són els punts que s'han atorgat a la proposta econòmica en detriment de la gastronòmica. "Quan en un concurs el 50% són diners i el 25% el menjar, veus que la gastronomia importa poc, i el que importa de veritat són els interessos monetaris", exposa el president de l'Associació de Xiringuitos. En relació a això, Blasco opina que tampoc s'ha tingut en compte el tipus de turisme que hi ha a Cambrils. "Són gent d'apartament, fidel, que fa 20 anys que venen. Segons qui es quedi la platja, no tornaran", preveu. A més, "si tens tantes despeses, d'algun lloc has de treure el benefici, i la qualitat del producte baixarà", continua.

La platja de Cambrils perilla per un fons d'inversió, segons l'Associació de Xiringuitos

El que pot passar, segons l'Associació de Xiringuitos de Cambrils, és que es quedin guinguetes buides els propers estius, perquè els costos resulten inassumibles, o bé que vingui un fons d'inversió i monopolitzi la platja. "Naltros no podem competir amb això", assegura Llorenç Blasco. També afegeix que "han tirat per terra el treball de molts anys, sense donar cap garantia ni opció a poder lluitar. Les guinguetes les portem famílies del poble, gent que portem molt de temps, i ens han tractat malament".

Blasco indica que la solució implica parlar amb els actuals propietaris de les guinguetes, perquè tenen experiència i saben "les mancances que hi ha". "La gent que coneixem la platja som la gent que l'hem mamat cada dia, durant 30, 40 i 50 anys", afirma. El president de l'entitat també manifesta que "ja que es feia una cosa que ha costat tants anys fer-la, no s'han tingut en compte els petits detalls". Insisteix que els 18 membres de l'associació "estem d'acord que s'havia de canviar la situació, però es podria haver pensat una mica més en gran: què és el que volem donar, per on volem apostar.... Haver-se preparat per un futur, per oferir excel·lència i qualitat".

Una altra queixa dels actuals propietaris de les guinguetes és que el termini de presentació de les ofertes finalitza d'aquí a un mes, el 2 d'agost, de manera que el projecte s'ha de fer "en ple mes de juliol, temporada alta, i en pandèmia". Com a empresaris, Llorenç Blasco diu que properament "farem números, no ens podem llençar a la piscina amb els ulls tancats, i ja sabem fins on podem arribar", però remarca que "450.000 € a quatre anys és inviable avui en dia". "Cada vegada hi ha més privatitzacions i exigències, però també més impostos. Els impediments són molts", conclou el president de l'Associació de Xiringuitos Cambrils.

Comenta aquest article