Informació general

Pesca

Les onze barques d'arrossegament cambrilenques tornen a la mar després de dos mesos de veda

Els pescadors cambrilencs van capturar poc més de 3.000 quilos de peix al primer dia de pesca, sobretot de pagell i canana davant la falta de rap i lluç

Per ACN

Sortida de les barques, ahir al matí, des del port de Cambrils
Sortida de les barques, ahir al matí, des del port de Cambrils | Cedida

Les onze embarcacions d'arrossegament del port de Cambrils van reprendre ahir l'activitat pesquera després de l'aturada biològica anual de dos mesos. La primera jornada de pesca va ser fluixa, com sol ser habitual a l'inici de la temporada. En total, aquest dijous es van pescar poc més de 3.000 quilos de peix, davant els 3.300 quilos que es van capturar en el primer dia de retorn a la mar l'any 2020. 

Segons els pescadors cambrilencs, es tracta d'una disminució habitual durant les primeres setmanes després de la veda i confien que la tendència canviï aviat. Així ho reconeix el pescador Carles Pérez, de l'embarcació Josep Jan Dos, que va tornar a terra amb un total de 300 quilos. "La perspectiva és que a partir d'ara vagi de 300 en amunt", aventura.

El pagell i la canana, espècies de baix valor econòmic, protagonistes de les captures d'ahir 

Entre les captures d'aquest dijous destaca el pagell, amb 980 quilos, i la canana, dues espècies que al mercat no tenen un alt valor econòmic. En canvi, el rap i el lluç, dos peixos ben valorats a la llotja, no van estar tan presents a la subhasta. Els pescadors també esperen més varietat en les captures i un preu a l'alça en els pròxims dies. En relació al preu de subhasta a la llotja, Carles Pérez reconeix que l'any passat van aconseguir preus que no esperaven. "Van ser molt bons. Ara potser ens esperem aquells preus i no es repeteixen, tot dependrà de l'oferta i la demanda", apunta. 

Preocupació davant la normativa europea

Més enllà de l'inici de les perspectives davant d'una nova temporada de pesca que s'allargarà fins a l'abril de 2021, el sector de l'arrossegament cambrilenc no amaga la seva preocupació per la nova normativa europea, que retalla a la meitat els dies de pesca i imposa una reducció del 40% de les captures fins al 2025. En aquest sentit, la secretària de la Confraria de Pescadors, Clàudia Masdéu, lamenta que no saben "com s'aplicarà" el pla plurianual europeu i que aquesta situació "representa un futur complicat per al sector". Es queixen que les administracions "no tenen en compte tot l'esforç ha dedicat la flota de Catalunya amb les seves vedes per tirar endavant i cuidar no només el sector, sinó també el medi ambient i el Mar Mediterrani". 

Pescadors cambrilencs xorrant les sàrcies, ahir, primer dia de la represa de l'activitat / Foto: cedida

 

L’Apunt

La proliferació de tonyines, un problema global
La flota pesquera de Cambrils ha de fer front a un altre problema sobrevingut els últims anys: la proliferació de tonyines al Mediterrani. Les més afectades són les barques d'encerclament, que veuen com aquests animals es mengen les captures de seitons i sardines. En ocasions, també provoquen danys importants a les xarxes. Segons la secretària de la Confraria, es tracta d'una problemàtica que ha augmentat exponencialment en els darrers anys i que té conseqüències per a tots els pescadors, ja que la tonyina és un gran depredador que diàriament menja el 10% del seu pes, desequilibrant la biodiversitat de la zona. 

Comenta aquest article