Informació general

Habitatge

Es prorroga l'encàrrec de gestió de l'Oficina Local d'Habitatge per part de l'empresa Ingesòl

També es va aprovar la liquidació de l'encàrrec de gestió de l'OHL de l'exercici de 2020 amb un superàvit de 6.245,89 euros i retornar aquest escreix a l'Ajuntament de Cambrils

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'interior de l'Oficina Local d'Habitatge, el dia de la seva inauguració, el desembre de 2019
Imatge d'arxiu de l'interior de l'Oficina Local d'Habitatge, el dia de la seva inauguració, el desembre de 2019 | Lluís Rovira i Barenys

El plenari telemàtic municipal, celebrat el passat dilluns 28 de juny, va aprovar dos punts relacionats amb l'Oficina Local de l'Habitatge (OLH). Per un costat, es va aprovar l'encàrrec de l'Ajuntament de Cambrils a l'Epel Ingesòl per al servei de l'Oficina Local de l'Habitatge fins el 31 de desembre de 2021, així com formalitzar les condicions econòmiques i tècniques de prestació anual del servei. Prèviament, es va aprovar la liquidació de l'encàrrec de gestió de l'OHL de l'exercici de 2020 amb un superàvit de 6.245,89 euros i retornar aquest escreix a l'Ajuntament de Cambrils.

Sobre el punt de prorrogar l'encàrrec de gestió, la regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– va ser l'encarregada de fer una extensa explicació sobre el funcionament d'aquest servei. Tal com va dir, "a Cambrils, tenim un problema social de preus de lloguer –que són els més cars de la província de Tarragona– i és una de les preocupacions de la ciutadania, sobretot dels més vulnerables. L'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC) ens aporta les següents dades: disposem d'un parc de 179 habitatges en règim de lloguer: 42 del parc públic de la Generalitat, 24 d'entitats financeres cedides a l'AHC amb lloguer social; 181 de l'Oficina Local de l'Habitatge; 6 inclusius i 17 (reallotjament desnonats)". Arcelin va recordar que "els convenis que tenim ajuden els cambrilencs i cambrilenques a gestionar temes d'habitatge al municipi evitant els desplaçaments al Consell Comarcal del Baix Camp". La regidora de Benestar Social també va apuntar que hi ha un conveni de col·laboració amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per 35.000 euros; un conveni de mediació per al lloguer social per 53.100 euros; el conveni Ofideute –gratuït– i el servei reallotgem.

Cost del servei de 186.053 euros per a l'any 2021

A nivell de xifres econòmiques, Arcelin va recordar que el cost total del servei de 2020 va ser d'177.735,58 euros –amb un superàvit de 6.245,89 euros–. Per a l'exercici de 2021, la previsió del cost del servei és de 186.053,30 euros.

En el torn d'intervenció de l'oposició, el portaveu del PP –David Chatelain– va comentar que, "sembla que aquesta excel·lència en la gestió no s'aplica de la mateixa manera en la dissolució d'Ingesòl, que és la peça clau. D'entrada tenim un contracte de pròrroga i això vol dir que tornem a gestionar tard. Perseverem en el problema i no s'hi posa solució". El PP es va abstenir.

Per part de Cs, Juan Carlos Romera va afegir que, "una vegada més tornem a donar vida a l'empresa municipal Ingesòl. Es garanteixen 12 meso més d'una cosa que hauria d'assumir l'Ajuntament i per això votem en contra".

Des del PSC, el seu portaveu –Josep M. Vallès– va avançar el vot favorable del seu grup per, segons va dir, "les extenses explicacions i el treball que s'està fent des de l'Oficina Local de l'Habitatge. Tot i això, ens preocupa no tenim molt clar un model per aquesta oficina. Caldria marcar el seu futur a mig termini dins del Pla Local de l'Habitatge. A més, desitjaríem que s'aprovés l'encàrrec per al 2022 i no el del 2021".

En resposta a les crítiques sobre el futur d'Ingesòl, Arcelin va comentar que, "ben aviat tindran resposta sobre la dissolució d'Ingesòl. També tenim un calendari del que hem de fer amb l'oficina i en breu se sabrà. Sobre el retard, dir que s'encarrega tard perquè l'informe econòmic no es va lliurar fins a mitjans d'abril. Sabem que s'han de millorar moltes coses i anem en aquesta línia amb l'objectiu d'oferir un bon servei i donar solucions a la problemàtica general de l'habitatge".

Finalment, el punt es va aprovar amb el vot favorable del govern i del PSC, les abstencions del PP i dels dos regidors no adscrits –Patrícia de Miguel i Joan M. Artigau– i el vot en contra de Cs.

L'exercici de 2020 es tanca amb un superàvit de 6.245 euros i l'oposició insisteix en la dissolució d'Ingesòl

Quant al punt anterior sobre la liquidació de l'encàrrec de gestió de l'OHL de l'exercici de 2020 –amb un superàvit de 6.245,89 euros i el retorn d'aquest escreix a l'Ajuntament de Cambrils–, la regidora Hèléne Arcelin va fer un breu repàs de la trajectòria del servei.

Sobre aquest punt, la regidora no adscrita –Patricia de Miguel– va comentar que, "això no passaria avui si ja s'hagués realitzat el que fa molt de temps que s'hauria d'haver fet que és el canvi de gestió del servei d'Ingesòl". El seu vot va ser d'abstenció. En una mateixa línia es va expressar el regidor popular –David Chatelain– qui va dir que, "fa temps que aquesta empresa s'hauria d'haver dissolt. A més, som coneixedors de disfuncions en el sí de l'Oficina". El PP també es va abstenir. El vot de Cs també va ser d'abstenció. El seu portaveu –Juan Carlos Romera– va manifestar que, "sorprèn que hi hagi superàvit amb els temps que estem vivint. Seguim insistint en la dissolució de l'empresa i que l'Ajuntament es faci càrrec de la gestió". Finalment, el portaveu socialista –Josep M. Vallès– va anunciar que "el nostre vot serà d'abstenció positiva, perquè donem un vot de confiança al nou responsable i esperem que es resolguin les disfuncions".

Per tancar el debat, la regidora de Benestar Social va recordar que, "Ingesòl és una empresa sense ànim de lucre; per tant, s'han de tornar els diners que no s'han utilitzat. Evidentment, aquests poc més de 6.000 euros no solucionaran el problema de l'habitatge a Cambrils, però poden ajudar a impulsar altres polítiques. Tenim present que s'ha de millorar i és el que farem".

Comenta aquest article