Informació general

Medi ambient

El GEPEC-EdC apel·la al civisme durant la revetlla de Sant Joan per preservar espècies protegides del litoral català

Per Redacció

Niu de tortuga babaua a Calafell, aquest cap de setmana
Niu de tortuga babaua a Calafell, aquest cap de setmana | Cedida (GEPEC-EdC)

Aquest proper dimecres a la nit, Catalunya donarà el tret de sortida a l’estiu amb la celebració de la revetlla de Sant Joan, també coneguda la nit de foc. Però aquesta emblemàtica festa podria afectar negativament a espècies vulnerables i en perill si no es celebra amb respecte i civisme, tal com alerta el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC). Els petards, les deixalles, la música i les grans concentracions de persones a les platges en determinats punts del litoral català suposen una amenaça per a espècies en perill d’extinció i vulnerables.

Al llarg de la la nit de la revetlla de Sant Joan, moltes persones s’adrecen a les platges en grups nombrosos per escoltar música, encendre petards, menjar i beure. Algunes d’aquestes accions tenen un impacte greu en la fauna i el medi ambient: des de l’entitat, recorden que les platges, a més de ser un espai de lleure, són un ecosistema. La convivència entre persones i fauna és possible, però cal comportar-nos correctament per tenir el mínim impacte sobre el medi possible.

Espècies vulnerables a les pertorbacions humanes

A les platges del litoral català, durant l’època d’estiu, hi trobem dues espècies extremadament vulnerables a les pertorbacions humanes. D’una banda, el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), un petit ocell que nidifica a la sorra de la platja. Aquesta espècie està catalogada com a espècie vulnerable, ja que per a nidificar i criar necessita tranquil·litat. La realitat, però, és que les molèsties humanes i animals (gats, gossos, garses…) dificulten extremadament la supervivència d’aquest ocell, que sovint abandona els nius o bé moren als pocs dies de néixer.

Si durant l’any ja s’enfronta a grans molèsties, la revetlla de Sant Joan suposa pel corriol un repte encara més immens: la música, els crits, els petards, i el rebombori ocasionat per les persones la nit del 23 de juny provoquen danys directes i indirectes a aquesta espècie. Des del GEPEC-EdC, que protegeixen els corriols i els seus nius des del mes de març, adverteixen que un mal comportament durant la revetlla de Sant Joan contra el corriol podria esborrar la feina feta durant tots aquests mesos per protegir l’espècie.

Una tortuga va apropar-se a dues platges de Salou per fer el niu, però va marxar en trobar-se unes persones filmant-la

La tortuga babaua (Caretta caretta), per la seva banda, és una altra espècie protegida que nidifica cada vegada més sovint a les nostres costes i, per tant, podria veure’s afectada per aquesta celebració. La matinada del 17 de juny, un exemplar d’aquesta espècie va apropar-se a dues platges de Salou per fer el niu, però va veure’s obligada a fer mitja volta en trobar-se amb unes persones que es van apropar per filmar-la. Des del GEPEC-EdC temen que aquest incident es pugui reproduir la nit del 23 de juny durant la revetlla de Sant Joan.

Afortunadament, la mateixa tortuga va tornar a fer niu la matinada següent, aquesta vegada a Calafell. Des del GEPEC-EdC, amb el suport de l’Ajuntament de Calafell, custodien el niu les 24 hores per protegir-lo. És vital que durant la nit de Sant Joan es respecti el niu de tortuga.

Recollir les deixalles de la platja

Per últim, el GEPEC-EdC recorda que s’han de recollir les deixalles de la platja, ja que moltes acaben al mar i embruten l’hàbitat d’espècies vulnerables com el corriol i la tortuga. A més d’embrutar-lo, l’allau de deixalles al mar i a la costa són una de les causes que han dut a aquestes espècies a un estat de conservació crític.

Comenta aquest article