Informació general

Concentració

Membres del Debat Constituent expliquen el procés participatiu sobre el qual s'ha de fonamentar la futura Constitució Catalana

Les Àvies i Avis per la independència es van reunir, com cada dimecres al matí, a la plaça de la Vila on van rebre la visita de dos membres del Debat Constituent

Per Berta Ruiz

Concentració de les Àvies i Avis per la independència, ahir al matí, a la plaça de la Vila
Concentració de les Àvies i Avis per la independència, ahir al matí, a la plaça de la Vila | Berta Ruiz

Les Àvies i els Avis per la independència es van reunir, com cada dimecres al matí, a la plaça de la Vila. Ahir van rebre la visita de dos membres del Debat Constituent que van explicar els orígens d'aquest consell, la seva tasca i els seus objectius. Tal com van explicar, el novembre de 2018, l'aleshores president de la Generalitat –Quim Torra– va crear el Consell Assessor per a l'impuls d'un Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent i va fer l'encàrrec a Lluís Llach de presidir aquest Consell Assessor. L'objectiu era elaborar una metodologia per fer un debat nacional el més plural i transversal possible sobre l'elaboració d'una constitució catalana.

Qüestionari de preguntes per definir les bases constitucionals

En la trobada d'ahir es va explicar que l'objectiu del Debat Constituent és definir els principis bàsics sobre els quals s'ha de fomentar la futura Constitució Catalana a través d'un procés de participació ciutadana el més ampli possible. Per fer-ho possible es compta amb un qüestionari de preguntes online en el què, qualsevol persona major de 16 anys i amb residència a Catalunya podrà donar la seva opinió, de manera totalment anònima. Paral·lelament, s'impulsaran actes informatius i debats arreu de Catalunya per promoure la participació. Per coordinar aquests actes i debats s'ha creat una xarxa d'Enteses per al Debat Constituent. Aquests debats ciutadans participatius s'allargaran fins el 31 de desembre per tal de recollir l'opinió de tothom a través de les respostes del qüestionari –aquest període es podria allargar si s'escau–. Tot plegat està organitzat per la Coordinadora Nacional d'Enteses pel Debat Constituent –formada per persones voluntàries de les Enteses locals i comarcals–.

7 àmbits de preguntes

D'altra banda, ahir també es van donar instruccions per poder registrar-se i accedir al qüestionari que conté 7 àmbits de preguntes. Cal descarregar-se l'aplicació per a mòbils REGISTRE DEBAT CONSTITUENT. Un cop descarregada caldrà fer la verificació i el registre segons les indicacions. Un cop dins es podran contestar les preguntes exposades fins el 31 de desembre (cada usuari podrà entrar les vegades que vulgui i rectificar les respostes si és el cas). Per a més informació es pot accedir a la pàgina web www.debatconstituent.cat.

Després de fer tota l'explicació d'aquest procés participatiu, les Àvies i els Avis es van distribuir per la plaça de la Vila i van cantar l'Estaca així com d'altres de les seves consignes habituals. La concentració es va cloure amb el cant dels Segadors.

Comenta aquest article