Societat

Festa Major

Arriba una Festa Major de Sant Pere amb més actes que l'any passat i adaptada a les restriccions de la covid-19

Enguany, amb una millora de la situació sanitària, es recuperen diferents activitats com la Festa de l'Ormeig –amb canvis substancials–, una mostra del seguici festiu estàtic o el concert-revetlla de Sant Pere

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació del programa de la Festa Major de Sant Pere, aquest matí, al parc del Pescador
Roda de premsa de presentació del programa de la Festa Major de Sant Pere, aquest matí, al parc del Pescador | Berta Ruiz

Aquest matí, al parc del Pescador, s'ha presentat en roda de premsa el programa de la Festa Major de Sant Pere 2021. La presentació dels actes ha anat a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, la regidora de Cultura i Festes –Cinta Ballesté– acompanyades dels representants de les entitats festives participants a la festa. Per començar, l'alcaldessa ha recordat que l'any passat ja es va haver de fer una festa adaptada a la situació de pandèmia i que, enguany, malgrat que la situació va millorant progressivament encara serà una Festa Major "diferent" a la que es venia fent fins 2019. Després de més d'un any patint la covid-19, Camí Mendoza ha volgut reconèixer l'esforç i la feina feta per les entitats que, malgrat les circumstàncies, segueixen actives i amb ganes de fer coses.

En una mateixa línia s'ha expressat la regidora de Cultura i Festes –Cinta Ballesté– qui ha destacat que, "les entitats sempre s'han mostrat obertes a fer activitats malgrat les dificultats. És molt bonic conèixer el món de les entitats i esperem que cada vegada més hi hagi canalla que s'animin a formar-ne part". La regidora de Cultura i Festes ha comentat que, "tot i que la Festa Major és per celebrar-la al carrer, hem de seguir totes les normatives vigents i adaptar-nos a les restriccions que ens marquen". A partir d'aquí, Ballesté ha anat desgranant els principals actes que s'han programat per enguany.

Arribada de la Flama del Canigó i sardanes, el 23 de juny

La festa s'encetarà el 23 de juny amb l'arribada de la Flama del Canigó, a les 19.30 hores davant de la Torre del Port. Aquell mateix dia al vespre, a les 20.30 hores al parc del Pescador, hi haurà concert i ballada de sardanes amb la Cobla Principal de Tarragona i els Amics de la Sardana.

El divendres 25 de juny, cap a les 18 hores, s'iniciarà la X Trobada de Vela Llatina i, a les 19.30 hores tindrà lloc la conferència "Mestres d'aixa de Cambrils", al Centre Cultural. A les 20 hores, hi haurà concert de jazz al parc del Pescador amb Stromboli Jazz Band.

Festa de l'Ormeig amb canvis: recreació de la tècnica del bol a batre a la part superior del moll de Ponent

L'endemà dissabte 26 de juny, a les 12 hores, s'inaugurarà l'exposició fotogràfica "Morralla" de l'artista cambrilenca Maria Àngels Matamoros a la Torre del Port i, a les 18 hores, hi haurà demostració de navegació amb vela llatina per davant de la platja de la Riera d'Alforja. El mateix dissabte es farà la Festa de l'Ormeig, però enguany amb canvis substancials. En aquesta ocasió, les recreacions no es faran a la platja sinó que es faran a la part superior del moll de Ponent del Port. Caldrà reserva prèvia per assistir-hi i el recinte s'obrirà al públic a partir de les 19.30 hores. A partir de les 20 hores, es farà un reconeixement públic a les actuals famílies pescadores en actiu de les embarcacions d'arts menors i, a les 20.30 hores, es farà una recreació de la tècnica del bol a batre amb una calada de soltes a càrrec de pescadors professionals d'arts menors de la Confraria de Pescadors.

Trobada de vela llatina, taula rodona sobre la pesca d'arts menors i espectacle familiar "The Tower" al parc del Pescador

Diumenge 27 de juny al matí seguirà la Trobada de vela llatina amb una hissada conjunta de veles. A les 18.30 hores, a la terrassa del bar de la Confraria de Pescadors, tindrà lloc una taula rodona titulada "Sarsiaires de Cambrils" a càrrec de diferents generacions de pescadors d'arts menors. A les 19 hores, al parc del Pescador, tindrà lloc l'espectacle familiar "The Tower" de Traüt, companyia d'espectacles. L'acte compta amb la participació i col·laboració de la colla Xiquets de Cambrils.

Concert-revetlla de Sant Pere, al parc del Pescador

Pel dilluns 28 de juny es farà la lectura del manifest del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, a les 10.30 hores a la plaça de l'Ajuntament, mentre que a les 19 hores hi haurà cucanyes tradicionals a la plaça del Pòsit. A la nit hi haurà concert-revetlla de Sant Pere amb l'Orquestra Venus, al parc del Pescador i en dues sessions: a les 20h i a les 23 hores. Caldrà recollir les entrades al Patronat de Turisme i al Centre Cultural.

Mostra del seguici festiu estàtic, al parc del Pescador, el 29 de juny

Per la diada de Sant Pere, el 29 de juny a les 9 hores, s'encetarà la jornada amb les matinades a càrrec dels Diables Cagarrieres i els grallers de Tota l'Endenga. A les 12 hores, hi haurà la missa major a l'església parroquial de Sant Pere amb la presència de les autoritats i del pubillatge (70% de l'aforament). A la tarda, de les 19 a les 21.30 hores, al parc del Pescador, es farà una mostra del seguici festiu estàtic, amb la participació de totes les entitats. Hi haurà una zona d'accés i una altra zona de sortida per tal que la gent pugui passejar per dins del part per veure les diferents entitats i evitar que hi hagi aglomeracions.

La iniciativa compta amb la participació de la Colla Gegantera Tota l’Endenga amb el seu grup de grallers, els Gegants, els Nans i les bèsties de foc, la Farnaca amb els seus timbalers, i la Farnaqueta acompanyada dels Nyanyos timbalers, els Timbalers Cop de Cap, el Ball de Bastons, els Amics de la Sardana, els Xiquets de Cambrils, i el Ball de Diables Els Cagarrieres amb el grup de timbals i la seva bèstia de foc La Galera.  

Espectacle infantil

Per acabar les activitats, el 30 de juny a les 19 hores, es farà un espectacle infantil "Aquesta bruixa és un encant" de Marieta Voltereta, al parc del Pescador. A les 19.30 hores, davant de la platja de l'Escola d'Hoteleria, tindrà lloc el taller "Berta DJ Silent Ecstatic Dance". Finalment, el cap de setmana del 3 i 4 de juliol, hi haurà dues sessions de teatre a càrrec de La Tequeta, a les 19.30 hores (preu entrada: 4 euros).

Comenta aquest article