Societat

Parcs i jardins

El Parc Samà reviu l'època dels indians

Aquest cap de setmana, el Parc Samà va acollir la seva Festa del Modernisme i dels Indians. Tant dissabte com diumenge es van organitzar visites guiades i teatralitzades per recrear l'atmosfera de segle XIX

Per Berta Ruiz

Un moment d'una de les visites teatralitzades, ahir a la tarda, al Parc Samà
Un moment d'una de les visites teatralitzades, ahir a la tarda, al Parc Samà | Berta Ruiz

Aquest cap de setmana, el Parc Samà va acollir la seva Festa del Modernisme i dels Indians. Tant dissabte com diumenge es van organitzar visites guiades i teatralitzades per recrear l'atmosfera de segle XIX. Diversos personatges es van vestir amb les vestimentes típiques i van posar en escena com es vivia en l'època dels indians. Van destacar, la figura de Miquel Ballester, comerciant, navegant i aventurer, que va acompanyar Cristòfol Colom en el seu segon viatge a Amèrica en 1493 i va ser el primer a portar la canya de sucre –que els visitants van poder tastar directament de la planta– al Nou Món. Nascut a Tarragona, va ser home de confiança de Colom i alcaid de la Concepció (L'Espanyola). A més, el tarragoní Miquel Ballester va construir el seu primer trapiche (molí) per a la producció de sucre a Concepción de la Vega a l'any 1505 abans d'impulsar la seva pròpia plantació de canya. A banda de les recreacions, tant dissabte com diumenge al migdia, els visitants del parc van poder gaudir de la música cubana en directe de la mà del grup Son Clandestino.

Descoberta de la placa que acredita el Parc Samà com a membre de l'Itinerari Cultural Europeu de Jardins Històrics

Dissabte al matí, es va fer l'acte de descoberta de la nova placa que acredita el Parc Samà com a membre de l'Itinerari Cultural Europeu de Jardins Històrics. Aquest acte va anar a càrrec de l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–, la regidora de Turisme –Marta Borràs–, la directora del Patronat de Turisme de Cambrils –Amèlia Rico– i la directora del Parc Samà, Marketa Stverakova. El mateix dissabte, es va inaugurar el laberint vegetal dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, una de les seves senyes d'identitat. Aquest laberint té 17 illes en aquest 2021, cadascuna dedicada a un Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) on es troben preguntes i consells; tots han de completar el trànsit per les 17 estacions per poder sortir.

El Parc Samà es compta entre els impulsors de la nova Itinerari Cultural Europeu que s'assenta en la Xarxa Europea de jardins històrics (REJH), creada el 2016. El passat 29 d'octubre el Consell d'Europa va certificar la REJH, que en circumstàncies normals rep més de 15 milions de visitants anuals, com a ruta històrica de caràcter transnacional i Patrimoni comú que contribueix a la promoció de la identitat europea. Aquest Itinerari Cultural Europeu a Espanya està integrat actualment pels Jardins de Santa Clotilde (Lloret de Mar), el Parc Samà de Cambrils, els Jardins de el Real Lloc d'Aranjuez, els Jardins del Generalife i de l'Alhambra de Granada i els de la Finca Raixa i Son Marroig (Mallorca).