Informació general

Empreses municipals

S'aprova una pòlissa de crèdit de 135.000 euros per a l'empresa municipal Ingesòl, malgrat l'anunci de la seva dissolució

Tota l'oposició es va abstenir en aquest punt i va criticar que es dugui a terme aquesta operació bancària –amb un termini de 12 mesos– tenint en compte que el govern preveu desmantellar l'empresa

Per Berta Ruiz

Platja de l'Ardiaca, a meitats d'aquest passat mes de maig
Platja de l'Ardiaca, a meitats d'aquest passat mes de maig | Lluís Rovira i Barenys

El Ple municipal, celebrat de forma telemàtica el passat dilluns, va aprovar –amb l'abstenció de tota l'oposició– una operació de pòlissa de crèdit amb Caixabank per un import de 135.000 euros per a l'EPEL Ingesòl amb l'aval de l'Ajuntament de Cambrils. En aquest punt, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que, "es feia necessària l'aprovació d'una pòlissa de crèdit per valor de 135.000 euros, que permetrà seguir atenent tots els pagaments de l'entitat. Aquesta tindrà una durada de 12 mesos. S'han analitzat les ofertes rebudes per valorar els criteris de prudència financera i es conclou que compleixen els criteris de prudència financera". L'oposició es va mostrar molt crítica amb aquesta operació, donat que ja està previst el desmantellament de l'empresa municipal Ingesòl.

David Chatelain (PP): "Este muerto está muy vivo (en referència a Ingesòl)"

Un dels més crítics va ser el portaveu del PP –David Chatelain– qui va fer un símil cinematogràfic i va apuntar el títol "Este muerto está muy vivo" per referir-se a Ingesòl. Tal com va dir, "al ple del mes del mes passat vaig posar sobre la taula que un dels problemes principals d'aquesta empresa ha estat la manca de liquiditat i de recursos que ha obligat a ajornar pagaments i provocar tensions de tresoreria. L'estat actual d'Ingesòl aconsella dissoldre l'empresa en la major brevetat, però els actes que s'estan impulsant semblen contradictoris: com la contractació d'un gerent a títol temporal, encàrrecs de gestió i, ara, una nova pòlissa de crèdit que serà la quarta. Cada vegada que parlem d'aquesta empresa acabo demanant que es resolgui el problema d'una forma definitiva. No participaré en decisions que van demorant aquesta resolució. Tampoc votaré en contra perquè el personal no ha de suportar els problemes d'Ingesòl".

Juan Carlos Romera (Cs): "Aquest govern està garantint 12 mesos més de supervivència d'una empresa que s'hauria d'haver desmantellat"

Per part de Cs, Juan Carlos Romera també es va mostrar crític amb aquesta decisió: "amb aquesta modificació, aquest govern està garantint 12 mesos més de supervivència d'una empresa que s'hauria d'haver desmantellat. Estem davant d'una ampliació de pòlisses de crèdit per seguir donant oxigen a una empresa que s'hauria d'integrar dins de les funcions de l'Ajuntament. No votarem a favor, però tampoc en contra perquè s'han de fer els pagaments als proveïdors i treballadors i seguim demanant la seva dissolució".

Josep M. Vallès (PSC): "Tampoc tenim un full de ruta de com quedarà l'estructura que ara suporta Ingesòl un cop quedi integrada a l'Ajuntament"

El portaveu del PSC –Josep M. Vallès– tampoc va veure amb bons ulls aquesta operació bancària "havent-hi un procés de desmantellament i que s'hagi de demanar una pòlissa de crèdit. Fan falta aquests diners per haver de pagar a proveïdors però tampoc tenim un full de ruta de com quedarà l'estructura que ara suporta Ingesòl un cop quedi integrada a l'Ajuntament".

Alejandro Garcia: "El govern ja ha manifestat la intenció de liquidar Ingesòl, però vostès sabran que la liquidació d'una empresa no es fa d'avui per demà"

En resposta a les crítiques de l'oposició va intervenir el regidor de Personal de l'Ajuntament de Cambrils, Alejandro Garcia. "Han fet una lectura esbiaixada de cara a fer una crítica gratuïta. El govern ja ha manifestat la intenció de liquidar Ingesòl, però vostès sabran que la liquidació d'una empresa no es fa d'avui per demà. Això no es tracta de tancar una persiana i demà no cal que hi vagi. Ingesòl té un munt de serveis i s'ha de mirar la manera de com s'han de traspassar a l'estructura municipal per poder-los prestar. Quan això es faci ja es podrà fer la liquidació. Tot plegat requereix un temps i mentrestant l'empresa ha de funcionar i els serveis s'han de seguir de donar. Aquesta eina de tresoreria –la pòlissa de crèdit– la fa servir qualsevol empresa. És una eina que respon a una planificació de tresoreria realitzada per la gerència de l'empresa d'acord a una previsió d'ingressos i despeses. L'únic que ha de servir és per poder fer front als proveïdors en els terminis que toquen i als treballadors. Es tracta d'una eina molt normal i no entenc les reticències".

El PP i Cs reclamen lideratge i decisió política

En un segon torn de rèplica, David Chatalein del PP va afirmar que, "som conscients de les necessitats de liquiditat, però no hem d'anar perpetuant una cosa que s'ha de resoldre per la via dels actes. Un dels problemes que arrosseguem del mandat és la manca de celeritat en la presa de decisions i en l'execució d'aquestes. Continuem donant recursos i atorgant encàrrecs de gestió a una empresa que ja està marcada". Juan Carlos Romera de Cs va afegir que, "diu que una empresa no es tanca d'un dia per l'altre, és evident que no, però estem demanant un pla per a desmantellar l'empresa. Hi manca lideratge i decisió política".

Comenta aquest article