Informació general

Justícia

Camí Mendoza: «Cambrils intentarà que es pugui aconseguir la màxima pena»

Poc després que ahir es fes pública la sentència de l'Audiència Nacional contra els tres encausats pels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, l'alcaldessa de Cambrils reaccionava a aquestes condemnes

Per Berta Ruiz

L'alcaldessa de Cambrils va atendre els mitjans de comunicació, ahir a la tarda, a la plaça de l'Ajuntament
L'alcaldessa de Cambrils va atendre els mitjans de comunicació, ahir a la tarda, a la plaça de l'Ajuntament | Cedida

Ahir al migdia, es va fer pública la sentència del judici als tres encausats pels atemptats terroristes del 17 d'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. Tal com informava revistacambrils.cat, ahir a la tarda, l'Audiència Nacional ha condemnat a 53 anys i mig de presó a Mohamed Houli Chemlal i a 46 i mig a Driss Oukabir. També ha condemnat a vuit anys de presó a Said ben Iazza per col·laboració amb organització terrorista. El tribunal els condemna per pertinença a organització terrorista, fabricació i dipòsit d'explosius de caire terrorista i intent d'estralls de caràcter terrorista, a més de 29 delictes de lesions per imprudència greu. En canvi, no els considera culpables directes dels morts a Barcelona i Cambrils com demanaven algunes acusacions.

Poques hores després de l'anunci de la sentència, l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– atenia els mitjans de comunicació, per fer una primera valoració de tot plegat ja que l'advocat de l'Ajuntament de Cambrils encara n'ha de fer un anàlisi més exhaustiu. Segons va comentar Mendoza, "avui hem sabut la sentència, és molt aviat; encara l'hem de poder estudiar per fer una valoració molt més concreta i tenir una opinió amb major contundència de com ens hem de manifestar des de Cambrils. Tot i això, com sempre hem dit, Cambrils sempre s'ha posicionat en el mateix sentit i demanant el mateix que demanaven les associacions de víctimes del terrorisme i, per tant, demanàvem penes més elevades de les que demanava la fiscalia". Recordem que la fiscalia demanava 36 anys de presó per a Oukabir, mentre que Generalitat i Ajuntament de Barcelona demanaven entre 44 i 90 anys. Per a Houli Chemlal demanaven 41 anys de presó la fiscalia i entre 44 i 95 anys les dues institucions catalanes. Per a Ben Iazza demanaven vuit anys de presó per col·laboració amb banda terrorista.

"Com a societat de pau i com a societat de convivència cal saber la veritat que és el màxim homenatge que podem fer a les víctimes"

Un cop s'analitzi i es revisi aquesta sentència, tal com ha apuntat Mendoza, "des de Cambrils seguirem reivindicant i demanant que es continuï estudiant per saber tota la veritat de com va passar i per què va passar. Com a societat de pau i com a societat de convivència cal saber la veritat que és el màxim homenatge que podem fer a les víctimes. En això treballarem perquè, tant aviat com sigui possible puguem saber la veritat, i evitar que aquests fets puguin succeir mai més". L'alcaldessa ha afegit que, "la sentència és molt llarga, per tant, l'advocat que ens porta el cas se l'ha de llegir i ens ha de fer l'anàlisi. Inicialment demanàvem la presó permanent revisable, però aquesta petició es va descartar, atès que no hi havia unes proves que vinculessin directament els acusats amb l'atemptat. La sentència sembla que sí diu que els encausats guarden relació en la preparació, però no en l'actuació directa de l'atemptat. Cambrils intentarà que es pugui aconseguir la màxima pena i, com a mínim, seguir lluitant per saber tota la veritat".

La sentència emesa ahir es pot recórrer. Sobre aquesta qüestió Mendoza ha comentat que, "encara no tenim la informació directa de l'advocat i serà ell qui ens dirà si té sentit o no la possibilitat de recórrer. Hem d'intentar fer la pressió política necessària per estirar les 'possibles ombres' que s'han deixat anar de diferents estaments i poder esclarir, però no deixar de batallar a través d'aquestes comissions d'investigació. Seguirem amb tots els elements que se'ns acudeixin i que ens aconselli l'advocat".

Comenta aquest article