Informació general

Infraestructures

La Plataforma Conservem l'Estació de Cambrils es reivindica i demana un ús social per a l'antic edifici ferroviari

Des del Casal Popular el Polvorí i l'Associació de Veïns del Barri de l'Estació s'ha impulsat aquesta plataforma que ahir va fer públic un manifest en el que reclamen que aquest edifici es catalogui com Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)

Per Lluís Rovira i Barenys

La Plataforma Conservem l'Estació de Cambrils esva presentar ahir a la tarda al costat de l'edifici
La Plataforma Conservem l'Estació de Cambrils esva presentar ahir a la tarda al costat de l'edifici | Lluís Rovira i Barenys

Els voltants de l'antiga estació del tren va ser l'escenari, ahir a la tarda, de la presentació de la Plataforma Conservem l’Estació de Cambrils. Des del Casal Popular el Polvorí i l'Associació de Veïns del Barri de l'Estació s'ha impulsat aquesta plataforma que ahir va fer públic un manifest en el que reclamen que es conservi aquest edifici, datat del 1865, com a patrimoni històric cambrilenc i que se li doni un ús social per tal quer actuï com a dinamitzador del barri de l’Eixample. Els impulsors van estar acompanyats totes les branques de l’Agrupament Escolta Gent de Mar que ahir a la tarda van fer el cau als voltants de l'edifici de l'estació i a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer.

Local social i d'esplai per entitats cambrilenques

Un dels usos que la Plataforma ciutadana Conservem l’Estació de Cambrils planteja per aquest edifici és que s’utilitzi com a local social i d’esplai per entitats cambrilenques, moltes de les quals actualment no disposen de seu per dur a terme la seva activitat. En concret, la Plataforma proposa que l’antiga estació de tren aculli l’Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar, que actualment tampoc té local. D’altra banda, l’AEiG s’ha adherit al manifest de la Plataforma i com a entitat s’ha posicionat a favor de la conservació de l’edifici. Després de parlar-ho amb els membres de l’Agrupament i passar un formulari a les famílies perquè n’opinessin al respecte, la majoria d’elles estan en contra del seu enderrocament.

És per això que ahir, coincidint amb la presentació de la Plataforma, els infants i joves de l’Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar es van traslladar als voltants de l’antiga estació de tren per fer-hi cau en el seu horari habitual, de 16 a 18 h. Les diferents branques de l’Agrupament també van fer murals reivindicant l’ús de l’edifici com a local per l’entitat cambrilenca de la qual formen part. Les famílies i infants que ho van desitjar van participar a la posterior lectura del manifest.

Manifest amb quatre punts

El manifest va ser llegit per diferents persones. Tot just acabada la seva lectura, tota la gent present a l'acte va esclatar al crit de "Salvem l'estació". A partir d'aquesta propera setmana, la gent tindrà l'oportunitat d'adherir-se a aquesta reivindicació a través de les xarxes socials. El manifest diu així:

Conservem l’antiga Estació de Cambrils!

La posada en funcionament de la nova estació de ferrocarril de Cambrils amb la nova línia fèrria el gener de 2020, ha situat en desús l’antiga Estació construïda el 1865. Aquest edifici històric ha condicionat i explica el desenvolupament del barri i el propi creixement de Cambrils durant els anys posteriors. L’Estació ha estat protagonista de l’activitat social i econòmica del municipi: testimoni de l’accident ferroviari de 1907, de bombardejos durant la Guerra Civil de 1936-39 o lloc d’arribada de tants nouvinguts que han contribuït a construir l’actual Cambrils. L’edifici actualment encara és propietat d’ADIF i amb el desmantellament de la via fèrria, es té previst l’enderroc d’aquest testimoni històric del municipi. És per això que un grup de ciutadans/es hem constituït la Plataforma Conservem l’Estació que té uns objectius ben definits:

a) Salvaguardar l’antiga Estació de Cambrils construïda el 1865 i que segons el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal està previst enderrocar-la per tal de connectar el Passeig Josep Vidal Barraquer amb l’Av. Horta de Santa Maria. Considerem que l’Ajuntament de Cambrils ha de preservar-la per això cal catalogar-la com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

b) Després de la campanya ciutadana “Manifest pel Patrimoni” de 2003, l’Ajuntament va aprovar una moció a favor de la conservació del patrimoni cambrilenc: reclamem que es respecti el contingut d’aquesta moció per tal de preservar la nostra història i es creïn nous espais de sociabilitat tant necessaris pel barri. En els darrers anys l’entorn de l’edifici de l’antiga Estació ja ha viscut l’enderroc del dipòsit d’aigua, l’edifici de mercaderies i es van enderrocar bona part dels habitatges dels ferroviaris. Entenem que la connexió prevista entre les dues avingudes es pot fer igualment esponjant espais propers a l’Estació que formaria una plaça que podria portar el seu nom.

c) Reclamem que l’antiga Estació com a edifici històric tingui un ús social i actuï de dinamitzador d’un barri que realment ho necessita. Volem que s’aprofitin els entorns de l’estació per a crear nous espais d’esbarjo infantils molts necessaris en aquesta zona i que donaria unitat amb la urbanització de l’Horta de Sta Maria també mancada d’aquests indrets comunitaris.

d) Ens mostrem a favor de convertir l’antiga via ferroviària de Cambrils a l’Hospitalet de l’Infant en una via verda que esdevindria un actiu de comunicació amb els barris de Ponent de Cambrils i un recurs de turisme sostenible de primer ordre. Aquesta funció donaria una notorietat a l’edifici de l’Estació que es podria convertir en un punt de trobada tant de la gent de Cambrils com dels visitants.

e) Volem revertir les inèrcies passades d’enderrocs d’edificis històrics sense cap mena de debat, com la desaparició del Pòsit de Pescadors, els rentadors del passeig Albert, la casa Gimbernat, els búnquers de la Guerra Civil... Som conscients de la transformació que ha experimentat Cambrils en les darreres dècades i que continua avui dia, però el creixement urbanístic ha de ser compatible amb la integració d’espais i edificis històrics que donen personalitat al municipi i ens connecten amb les societats que ens han precedit. Per la millora dels barris calen polítiques públiques que afavoreixin la ciutadania.

Plataforma Conservem l’Estació de Cambrils

El manifest es va llegir al costat de l'edifici / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article