Societat

Neteja

El col·legi Cardenal Vidal i Barraquer s'adhereix a la campanya Let's Clean Up Europe amb una neteja al barranc de la Verge del Camí

Per Redacció

Foto de grup dels alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer que van participar a la neteja del barranc
Foto de grup dels alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer que van participar a la neteja del barranc | Cedida

El col·legi Cardenal Vidal i Barraquer va realitzar una acció de neteja de la llera del barranc de la Verge del Camí, afegint-se així a la campanya Let’s Clean Up Europe. L’alumnat de 3r d’ESO que cursa l’optativa de Mètode Científic i els seus companys van protagonitzar aquesta activitat a partir de la qual treballen la problemàtica que es deriva de tenir en mal estat un lloc sensible a nivell ecològic com és la desembocadura d’un barranc. A la vegada, l’escola vol promoure accions que millorin i reverteixin la situació. En aquest espai es van extreure 46 quilos de brossa que, un cop a l’escola van classificar i separar convenientment. Es tractava especialment de plàstics, llaunes de beguda, paper i cartró i una gran quantitat de runa.

La percepció dels alumnes en aquesta acció ha estat que s’utilitza el barranc com abocador incontrolat de runa de construcció i que alguns veïns i veïnes llencen els residus de forma despreocupada. Els alumnes treballen amb la voluntat de dur a terme més accions centrades en la recuperació i preservació d’aquest entorn natural que té potencial de convertir-se en una via verda que es pugui recórrer des del seu origen fins a la desembocadura de la platja de la Llosa i que tot gaudint d’una passejada es pugui conèixer el paisatge i els diferents monuments i racons emblemàtics del territori, així com la flora i la fauna autòctona de l’entorn natural propi. Amb aquest tipus d’accions el centre reivindica que es vetlli i es facin campanyes de sensibilització sobre aquest espai, que té un gran potencial, per tal de recuperar-lo.

Des de l’escola es treballa de forma explícita l’ODS 14 que tracta els greus problemes que afecten mars i oceans alhora que busca maneres de gestionar de forma sostenible els ecosistemes de costa i marins.

Let’s Clean Up Europe

Es tracta d’una acció comuna a tot Europa que serveix per conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura. A la vegada es promouen accions de sensibilització a través de la recollida d’aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de riu. Del 7 al 9 de maig s’ha celebrat la 8a edició de la campanya. En l’edició anterior a Catalunya es van realitzar 160 accions de neteja en espais naturals organitzades per part d’associacions, escoles, empreses, administracions...

Diferents imatges de l'acció de neteja al barranc de la Verge del Camí