Informació general

Gestió

L'oposició denuncia que l'empresa municipal Ingesòl segueix anant «a la deriva»

En el punt de fer balanç dels comptes d'Ingesòl durant 2020, l'oposició va demanar que es faci efectiva l'anunciada dissolució de l'empresa de la qual també es va conèixer la dimissió del seu gerent

Per Berta Ruiz

Imatge de la platja del Regueral, aquesta passada Setmana Santa
Imatge de la platja del Regueral, aquesta passada Setmana Santa | Lluís Rovira i Barenys

Ahir al matí es va celebrar el ple ordinari telemàtic corresponent al mes d'abril. Un dels punts de l'ordre del dia va ser l'aprovació dels comptes anuals de l'exercici 2020 de l'empresa municipal Ingesòl. A banda dels números que va exposar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– i que es van saldar amb un benefici de 53.988,83 euros; el punt va tornar a recollir les crítiques de l'oposició vers el futur d'aquesta empresa municipal i la seva anunciada dissolució. De fet van afirmar que aquesta empresa va a la "deriva" i que sempre ha estat un font de problemes. A més, ahir es va conèixer –segons van exposar des de l'oposició– la dimissió del gerent de l'empresa.

David Chatelain (PP): "Ingesòl té el trist honor de ser l'empresa que més triga en pagar i presta serveis d'encàrrecs no vigents"

Un dels més contundents va ser el portaveu del PP –David Chatelain– qui va recordar que durant molt de temps, des de l'oposició s'havia demanat la seva dissolució "fins que l'equip de govern va entendre que els motius que posàvem damunt la taula eren més que contundents. De fet, vaig demanar aquesta dràstica solució al plenari del mes de juliol de 2020 en el moment d'aprovar els comptes de l'empresa de 2019. Ja en aquell moment vaig dir que Ingesòl ha estat una font de problemes i incompliments gairebé tots atribuïbles a la gestió interna com: falta de documentació, incompliment de terminis, etc". Segons va dir Chatelain, "Ingesòl té el trist honor de ser l'empresa que més triga en pagar i presta serveis d'encàrrecs no vigents. Per exemple, avui mateix hem aprovat l'encàrrec de gestió de les llars d'infants pel curs 2020-2021, al qual li queden menys de 3 mesos; una nova demostració de retards que no sempre queden ben justificats. L'efecte que té aquesta qüestió és que les empreses externes triguen en cobrar. Ingesòl no ha tingut liquiditat per fer front als pagaments immediats i per això s'han hagut de demanar pòlisses de crèdit avalades per l'Ajuntament. La pregunta és: tota la responsabilitat d'aquest dèficit de gestió és de la pròpia empresa? Doncs la resposta és que no. Les transferències de capital de l'Ajuntament cap a Ingesòl no han estat mai àgils i són en gran mesura responsables dels retards en els pagaments als proveïdors".

David Chatelain (PP): "La dimissió de l'actual gerent d'Ingesòl que vam conèixer al darrer consell d'administració de l'empresa, però que s'havia presentat mesos abans sense que se'ns fes esment en cap moment"

D'altra banda, el portaveu del PP va recordar: "no podem oblidar que l'alcaldessa va sentenciar Ingesòl al setembre de 2020 fent esment a la transparència; una transparència que també l'entenen a la seva manera. Aquí entraria, per exemple, la pròpia dimissió de l'actual gerent d'Ingesòl que vam conèixer al darrer consell d'administració de l'empresa, però que s'havia presentat mesos abans sense que se'ns fes esment en cap moment com a membres del consell ni com a regidors". El regidor popular va carregar dient que, "aquesta empresa passarà a la història com un dels millors exemples de gestió erràtica, disfuncional i desastrosa, amb una responsabilitat que no recau únicament en la seva gerència. Nosaltres no podem avalar els resultats per tot el que acabo de dir. Tornem a demanar que s'executin les tasques de dissolució de l'empresa sobretot atenent a la dimissió del gerent i a la seva propera sortida. També volem preguntar sobre quin serà el model de gestió a partir del mes de maig quan Ingesòl quedarà sense una direcció efectiva". El PP va votar abstenció.

Juan Carlos Romera (Cs): "El gerent ha presentat la seva renúncia. Sembla que ja és una empresa a la deriva. Quant més a la deriva anirà després d'aquesta renúncia, senyora Mendoza?"

En una mateixa línia es va expressar el portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– qui va recordar que, "el govern va posar damunt la taula una planificació de dissolució, un calendari i una planificació a posteriori de què serà o qui farà la gestió que s'està fent actualment a Ingesòl. I, més ara, que el gerent ha presentat la seva renúncia. Sembla que ja és una empresa a la deriva. Quant més a la deriva anirà després d'aquesta renúncia, senyora Mendoza? El nostre vot és d'abstenció".

Josep M. Vallès (PSC): "És públic i notori que no estem gens d'acord amb la gestió que s'està duent a terme tant a les platges ni tampoc a les llars d'infants"

Per part del PSC també es van abstenir. L'ahir portaveu del grup –Josep M. Vallès– va comentar que aquest sentit del vot era "no només pel que s'ha explicat del funcionament de l'empresa sinó perquè és públic i notori que no estem gens d'acord amb la gestió que s'està duent a terme tant a les platges ni tampoc a les llars d'infants. Esperem que passi el període d'incertesa i ben aviat hi hagi una nova situació".

Camí Mendoza: "El govern té el compromís que tot tiri endavant i funcioni de la millora manera pel bé del ciutadà"

Davant les declaracions de l'oposició, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va explicar que "ja els hem explicat les nostres intencions amb Ingesòl i també els hem anat dient que, tant aviat com es pugui concretar, també els traslladarem la informació pel que fa a l'empresa. Al mes de setembre es va acordar la dissolució de l'empresa i entre tots plegats hem de treballar per la millora d'aquesta empresa. El govern té el compromís que tot tiri endavant i funcioni de la millora manera pel bé del ciutadà".

Comenta aquest article