Informació general

Economia

Es rebutja la proposta de Cs de crear una àrea encarregada de la gestió i sol·licitud de subvencions

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de la façana de l'Ajuntament de Cambrils
Imatge d'arxiu de la façana de l'Ajuntament de Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

El plenari va rebutjar, el passat 29 de març, una moció presentada per Cs en la que es demanava la creació d'un departament a l'organigrama de l'Ajuntament de Cambrils per a la gestió i sol·licitud de subvencions. La proposta va rebre el suport de la resta de grups de l'oposició, però va obtenir el vot contrari de l'equip de govern. Segons va exposar el portaveu de Cs –Juan Carlos Romera–, "l'any 2020 ha estat un any marcat per la pandèmia de la covid-19, la qual cosa ha provocat una crisi sanitària, social i econòmica sense precedents. Les administracions –a nivell europeu, estatal i autonòmic– han entès la necessitat de posar en disposició dels ens locals d'un seguit d'ajuts canalitzats a través de les subvencions que puguin ajudar a pal·liar els efectes".

Juan Carlos Romera (Cs): "Considerem que és vital poder capitalitzar i maximitzar tots els recursos possibles i disponibles a l'abast"

Tal com va indicar Romera, "diàriament, part d'aquestes subvencions es posen a disposició dels municipis a través de diferents mitjans, també a través de la Federació Catalana de Municipis (FMC) i som coneixedors que la Diputació de Tarragona aprovarà una suma important de fons per als municipis del territori i, Cambrils hi té a un membre amb càrrec rellevant, en aquest cas, l'alcaldessa". Segons va seguir el portaveu de Cs, "considerem imprescindible que l'administració local sigui eficient tant en la sol·licitud d'aquestes subvencions com en la gestió de les mateixes i en donar compte de les mateixes". Per tot plegat, des de la formació taronja van proposar la creació d'una àrea dedicada explícitament a aquest objectiu i a la rendició de comptes. Romera va indicar que, "considerem que és vital poder capitalitzar i maximitzar tots els recursos possibles i disponibles a l'abast per posar-los a disposició dels sectors econòmics i socials més perjudicats per la pandèmia". D'altra banda, des de Cs també es va demanar al govern que donés compte de les subvencions demanades en els exercicis 2018, 2019 i 2020, amb detall de quines han estat atorgades i quines no.

David Chatelain (PP): "Un control més exhaustiu i específic hauria de permetre millorar substancialment en aquesta àrea"

En el torn de l'oposició, el portaveu del PP –David Chatelain– va considerar que, "la proposta és prou interessant ipermetria una major transparència a l'hora de conèixer la feina que es fa en aquest àmbit. Degut a la dinàmica transversal de petició de subvencions és difícil valorar si realment estem optant a totes les possibilitats dels mecanismes de finançament. Un control més exhaustiu i específic hauria de permetre millorar substancialment en aquesta àrea, sobretot perquè comparant amb d'altres ajuntaments sembla que hi ha un important marge de millora. Des del PP donarem suport a la moció perquè creiem que es perden oportunitats i la millor forma de valorar si això és així, seria tenir aquests mecanismes de control positius per a la casa".

Ana López (PSC): "Sempre ha estat necessari i, ara més que mai, és imprescindible"

La portaveu del PSC –Ana López– també es va mostrar favorable a la proposta "perquè és necessari". Segons va dir la regidora socialista, "fa molts anys existia un control d'aquest tipus i es van aconseguir subvencions importants com va ser el Pla de Barris del Barri Antic. Per tant, sempre ha estat necessari i, ara més que mai, és imprescindible. Ja ho vam presentar i no entenem com és que no està en funcionament".

Jaume Gila, regidor d'Hisenda: "No cal crear ni buscar més departaments ni crear res més perquè com a departament ja funciona i aquestes gestions ja es fan"

Per part del govern, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que, "fa molts anys que això funciona i estem intentant que segueixi. El departament d'estudis econòmics s'encarrega del tema de les convocatòries de subvencions que es convoquen des de les diferents administracions i després es deriven als corresponents departaments perquè facin la tramitació. Posteriorment es fa la justificació des d'estudis econòmics. No cal crear ni buscar més departaments ni crear res més perquè com a departament ja funciona i aquestes gestions ja es fan". D'altra banda, Gila va apuntar que, "a les comissions ja es dona compte de les subvencions: les concedides i les no concedides. A més, des de 2015 estan exposades al portal de transparència totes les subvencions. Actualment, hi ha una persona de baixa però ho estem suplint amb el personal que tenim; malgrat això les subvencions no es deixen de banda. Des de secretaria també ens van enviant la informació de les subvencions a les què ens podem acollir. Les peticions que demana la moció ja es compleixen i per tant votarem en contra". 

Per cloure el debat, el portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– va demanar que se'ls facilités tota la informació de totes les subvencions rebudes durant els anys 2018, 2019 i 2020 i veure a quines es podia optar i a quines no. Els grups de l'oposició i el regidor no adscrits –Joan M. Artigau– van donar suport al text, però l'equip de govern va rebutjar-lo.

Comenta aquest article