Informació general

Habitatge

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: «Tenim previst que l'habitatge dotacional per a gent gran estigui al centre de la ciutat»

El ple de dilluns va aprovar resoldre el conveni de l'Ajuntament amb la Generalitat per la cessió d'uns terrenys en els què estava prevista la construcció d'habitatge dotacional que no es va arribar a impulsar

Per Berta Ruiz

Imatge del solar ubicat al carrer de l'Anoia on, inicialment, la Generalitat havia de construir un centre ocupacional i una llar residència per a persones amb discapacitat
Imatge del solar ubicat al carrer de l'Anoia on, inicialment, la Generalitat havia de construir un centre ocupacional i una llar residència per a persones amb discapacitat | Lluís Rovira i Barenys

La sessió plenària del passat dilluns va aprovar –per unanimitat de tots els grups– resoldre el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Cambrils i la Generalitat per a la cessió del dret de superfície del terreny d'equipament municipal situat al carrer del Castell de Peralada. Recordem que l'any 2007, l'Ajuntament va signar un conveni amb la Generalitat per a la construcció de 50 habitatges dotacionals per a la gent gran. Finalment, aquest projecte per part de la Generalitat no es va arribar a impulsar. En una situació similar hi ha una altra parcel·la –situada al carrer d'Anoia– que s'havia de destinar a la construcció d'un centre ocupacional i una llar residència per a persones amb discapacitat de l’Associació de Pares de Minusvàlids del Baix Camp. La construcció d'aquest equipament s'havia d'efectuar en un termini de dos anys des de la data d’atorgament, és a dir el 17 de maig de 2010. A data de 15 de juny de 2015, l'esmentada associació va presentar la renúncia i el projecte va quedar anul·lat. De fet, des del PP, es va presentar una moció el febrer de 2020 en la què es demanava la recuperació d'aquestes dues parcel·les.

Enric Daza: "Es va demanar a l'Incasòl la resolució del conveni i la dissolució del dret de superfície per tornar aquest sòl com a equipament municipal"

Sobre tot plegat, el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– va comentar que, "donat que la construcció d'habitatge dotacional al carrer del Castell de Peralada ha perdut el seu objecte, es va demanar a l'Incasòl la resolució del conveni i la dissolució del dret de superfície per tornar aquest sòl com a equipament municipal". D'aquesta manera quedava resolt el conveni de col·laboració que l'any 2007 es va establir entre l'Ajuntament i la Generalitat.

D'altra banda, el regidor d'Urbanisme va afegir que, "a dia d'avui, el Pla d'Actuació de la Riera d'Alforja té previst la possibilitat de construir habitatge dotacional per a la gent gran. Aquesta ubicació estarà situada prop dels serveis municipals com poden ser l'Ajuntament, l'Hospital Lleuger, el Casal Municipal de la Gent Gran... Actualment es disposa d'aquesta ubicació que creiem més adient".

David Chatelain (PP): "Ja s'ha recuperat la primera, ja s'ha fet mitja feina; però encara queda per resoldre la situació de la segona parcel·la (al carrer de l'Anoia)"

Sobre aquestes explicacions, el portaveu del PP –David Chatelain– va explicar que, "el govern municipal m'acaba donant la raó i acaba fent el que s'ha demanat en aquest plenari fins i tot havent votat en contra. Per sort, l'hemeroteca és una eina que ens permet no perdre de vista aquesta realitat. El 24 de febrer de 2020 vaig presentar una moció demanant la recuperació de les parcel·les dels carrers de l'Anoia i del Castell de Peralada –cedides per a la construcció d'habitatge. Aquesta darrera es va cedir a la Generalitat per a la construcció de 50 habitatges, però la llicència d'obra que es va concedir va ser prorrogada en diferents ocasions fins a quedar oblidada. Ja s'ha recuperat la primera, ja s'ha fet mitja feina; però encara queda per resoldre la situació de la segona parcel·la (al carrer de l'Anoia). Aquest estava destinada a centre ocupacional i residència per a persones amb discapacitat. Els encoratjo a resoldre la recuperació d'aquesta parcel·la".

Sobre l'habitatge dotacional anunciat per Daza al Pla d'Actuació de la Riera d'Alforja, el regidor del PP va posar en dubte que es pugui arribar a impulsar abans de 2023. De fet, va reiterar al govern que "tenen a disposició una parcel·la destinada a aquesta finalitat, sent l'única opció fiable que tenen en aquests moments".

PSC i Cs pregunten si es renuncia a la construcció de la residència que tenia prevista la Generalitat

Per part del PSC, Ana López va preguntar "si la resolució del conveni comporta que la Generalitat descarti, definitivament, la construcció d'una residència a Cambrils com estava previst encara que sigui en una altra ubicació?". En un mateix sentit es va manifestar Juan Carlos Romera de Cs que va preguntar si "renunciem a la construcció d'aquests habitatges? Reclamaran una nova ubicació?".

Enric Daza: "Efectivament, aquesta concessió és de 2007 i segurament s'hauria d'haver recuperat molt abans aquest dret de superfície"

En resposta a l'oposició, el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– va explicar que, "efectivament, aquesta concessió és de 2007 i segurament s'hauria d'haver recuperat molt abans aquest dret de superfície, però dona la casualitat que 14 anys després ha arribat l'Enric Daza i he estat jo qui l'ha recuperat després que hagin passat diversos regidors del consistori". En resposta a la regidora Ana López, Daza va dir que, "la Generalitat desestima fer aquest habitatge dotacional. Després de tenir una reunió i haver pogut recuperar aquest dret de superfície ens van dir que, en aquests moments 'estan en hores baixes' i no contemplen la possibilitat de tirar endavant l'habitatge que havien d'impulsar i gestionar ells".

David Chatelain (PP): "La possibilitat de tenir habitatge dotacional recau en aquesta parcel·la del carrer del Castell de Peralada i l'altra també, que tenen una qualificació específica"

Com a rèplica, el regidor popular –David Chatelain– va retreure-li al regidor Daza "l'atribució personal de resolució de temes que són objecte de tramitacions consistorials. Cal oblidar-se de personalismes i no posar-se la medalla per inflar l'ego d'alguns. El que volem són resultats. La possibilitat de tenir habitatge dotacional recau en aquesta parcel·la del carrer del Castell de Peralada i l'altra també, que tenen una qualificació específica".

Per cloure el debat, el regidor d'Urbanisme va tornar a insistir que, "tenim previst que l'habitatge dotacional estigui al centre de la ciutat. Vostè diu coses que diu no s'ajusten a la realitat. Diu que defugi de personalismes, però aquest cas l'hem treballat des del departament i hem fet les reunions pertinents amb Incasòl. Hem donat les passes de recuperar el sòl com a equipament".

Comenta aquest article