Informació general

Ordenances

L'Ajuntament no cobrarà la taxa d'ocupació de la via pública el que queda de 2021

L'equip de govern va presentar la modificació d'una sèrie d'ordenances fiscals per "donar majors facilitas a les famílies, comerços i empresaris"; l'oposició va votar a favor però va criticar que no es fes abans

Per Berta Ruiz

Imatge de terrasses plenes al Port, aquest mes de març
Imatge de terrasses plenes al Port, aquest mes de març | Berta Ruiz

El plenari telemàtic celebrat el passat dilluns al matí va aprovar la modificació d'una sèrie d'ordenances fiscals per "donar continuïtat al Pla de reactivació econòmica i social" que ja es va iniciar l’exercici 2020, amb la finalitat de "minimitzat els efectes econòmics derivats de la pandèmia". Tal com va exposar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–, vist que persisteix la situació econòmica excepcional, l’equip de govern municipal ha considerat l’adopció de mesures extraordinàries que donin facilitats a particulars, comerços i empreses, com és el fraccionament de pagament sense meritació d’interessos de demora. L’Ajuntament ja va ampliar els terminis habituals de pagament de tributs en període voluntari per a l’exercici 2021.


Tanmateix, conscient que els establiments comercials i de restauració, han vist reduïda considerablement la seva activitat econòmica, el govern ha cregut oportuna l’adopció de mesures fiscals com que tots els establiments i empreses que ocupin alguna superfície de la via pública no hagin de pagar la taxa –a partir d’ara i durant aquest any 2021–. El regidor d'Hisenda va afegir que es tracta de mesures extraordinàries per "donar facilitats a les famílies, empreses i comerços. Deroguem les ordenances que poden beneficiar l'empresariat i el ciutadà i tornem a aplicar el que vam fer l'any 2020". Gila va comentar que d'aquesta manera es mira de compensar la disminució de la capacitat de les terrasses donades les restriccions d'aforament i distanciament social fixats".

David Chatelain (PP): "Hauria estat de rebut acceptar aquesta exempció al mes de desembre"

En el torn d'intervencions, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va donar el seu vot positiu. El portaveu del PP –David Chatelain– va retreure que, "en el moment del plenari en què es van debatre les ordenances fiscals per al 2021 ja vaig demanar la reducció de la taxa d'ocupació i es va negar. A més vaig fer una oferta de votar favorablement a les ordenances si es feia l'excepció de la taxa d'ocupació de la via pública. Hauria estat de rebut acceptar aquesta exempció al mes de desembre. Estic d'acord en permetre el fraccionament i més que d'acord en la derogació del cobrament de l'ocupació de la via pública durant 2021. Ho vaig demanar reiteradament, no van escoltar, ara sí. Arriba tard. Els encoratjo a escoltar més l'oposició i als agents econòmics. Les seqüeles en tots els àmbits encara estan per valorar". Malgrat totes aquestes crítiques, el PP va votar a favor.

Ana López (PSC): "Tots els establiments que estan oberts –amb totes les restriccions– els han fet pagar com si res estigués passant i se'ls ha perjudicat"

En una línia similar es va expressar la portaveu del PSC –Ana López–, "perquè al final han fet cas a les al·legacions que vam presentar a les ordenances. Aleshores havien de fer el que justament aproven avui. Si ens haguessin fet cas, no estaríem en aquest punt, però han creat un greuge comparatiu que era fàcil d'evitar. Tots els establiments que estan oberts –amb totes les restriccions– els han fet pagar com si res estigués passant i se'ls ha perjudicat per totes bandes. Els que obrin ara no hauran de pagar i, està molt bé, però els que ja estaven oberts ja han pagat i la situació no era millor que ara. 'Más vale tarde que nunca', però com pensen compensar el greuge comparatiu?".

Juan Carlos Romera (Cs): "En el moment en què es van aprovar les ordenances fiscal havien d'haver aprovat mesures com la d'avui"

Per part de Cs, Juan Carlos Romera va celebrar que, "per fi, el govern hagi acceptar tot allò que vam proposar a les ordenances fiscals. Ara, moltes de les peticions queden reflectides en aquesta modificació. El que s'ha produït però, és un evident greuge comparatiu. En el moment en què es van aprovar les ordenances fiscal havien d'haver aprovat mesures com la d'avui. La certesa econòmica genera esperança, mantenir llocs de treball i mantenir l'activitat. És per això que, encara que celebrem que avui s'aprovi la modificació, hauríem volgut que es fes quan tocava que era al mes d'octubre".

A les crítiques de l'oposició, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que, "aprovem ara la modificació, perquè en el seu moment vam aplicar un criteri de prudència en funció de l'evolució de la pandèmia. No tenim una bola màgica per veure com evolucionarà tot. Tenim molta sensibilitat i per això estem fent ajudes i seguirem fent. Quan hem cregut convenient, ho apliquem".

El punt es va aprovar per unanimitat de tots els grups.

Comenta aquest article