Informació general

Pobresa energètica

La Diputació de Tarragona se suma a l'acord històric contra la pobresa energètica a Catalunya

Per Redacció

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va signar el protocol d’intencions que regula el paper de la institució en la condonació del deute
La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va signar el protocol d’intencions que regula el paper de la institució en la condonació del deute | Cedida

La Diputació de Tarragona se suma a l’acord històric contra la pobresa energètica a Catalunya. La presidenta de la institució, Noemí Llauradó, acompanyada del diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Josep Forasté, va participar ahir al matí a Barcelona en l’acte que va aplegar tots els agents implicats. L’acord permet impulsar mesures de suport per a les més de 35.000 famílies que es troben en situació de pobresa energètica, i per tant defensar els drets de les persones en situació de vulnerabilitat, protegir-les de cara al futur, i oferir seguretat jurídica als ens locals.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va signar el protocol d’intencions que regula el paper de la institució en la condonació del deute contret amb Endesa per part de famílies en situació de pobresa energètica arreu del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. En aquest sentit, la Diputació contribuirà a fer front al 50% del deute generat els anys 2019 i 2020 i en un futur, juntament amb la Generalitat de Catalunya i altres administracions locals. El 50% restant l’assumirà Endesa, de la mateixa manera que ho farà amb la totalitat del deute generat entre els anys 2015 i 2018. De fet, durant l’acte d’ahir, la Generalitat i la companyia subministradora van signar els acords que ho regulen, així com el conveni per regular el cost de la pobresa energètica que es generi a partir de l’1 de gener de 2021.

Treball conjunt per abordar la pobresa energètica

En el decurs de l'acte, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, va assenyalar que, "avui refermem el suport de la nostra institució al govern de la Generalitat, als municipis i, sobretot, a les famílies que estan vivint moments de dificultat". Segons va indicar, aquest suport respon a la nostra "vocació de servei i a la voluntat de ser útils a la ciutadania". Llauradó va afegir que, malgrat que la tasca de la Diputació se sol associar als servei als pobles petits, el protocol signat pretén combatre una problemàtica que afecta en bona part a les ciutats, i, en aquest sentit, la demarcació de Tarragona inclou la segona àrea metropolitana del país. L’acte va estar encapçalat pel conseller de Treball, Afers Social i Famílies, Chakir el Homrani, i pel conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i hi van participar representants de tots els agents implicats, entre ells totes les diputacions catalanes.

L’acord s’ha treballat conjuntament a través la Taula per abordar la pobresa energètica, formada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Departament d’Empresa i Coneixement, les quatre diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya. L’acord suposa la regulació, per primera vegada de l’aplicació 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, que impedeix la interrupció dels subministraments energètics a les famílies vulnerables.

Comenta aquest article