Esports

Excursionisme

Senderisme, rutes històriques, marxa aquàtica i marxa nòrdica; les propostes del Centre Excursionista Cambrils

L'entitat també compta amb una secció anomenada "Infants que fan via" per a famílies amb canalla i, recentment, ha posat en marxa l'Escola de Muntanya que ofereix cursos i formació

Per Berta Ruiz

Imatge d'una sortida organitzada pel CEC aquest mes de març
Imatge d'una sortida organitzada pel CEC aquest mes de març | Cedida (facebook CEC)

El Centre Excursionista Cambrils (CEC) –que enguany complirà 32 anys d'existència– viu una etapa de màxima activitat. La seva trajectòria ha passat per diferents alts i baixos i, fins i tot, va arribar a desaparèixer durant un breu període de temps. De fet, el febrer de 2017 s'anunciava la seva dissolució després d'una assemblea de socis, donada la seva inactivitat. En els mesos següents a aquesta decisió s'havia de fer el procés de liquidació de l'entitat, però això no es va arribar a fer i un grup de gent va decidir impulsar de nou l'entitat i constituir una nova junta. El juny de 2018 s'organitzava una reunió al centre cívic les Basses on es presentava aquesta nova singladura.

Rutes històriques, marxa aquàtica, marxa nòrdica o senderisme

Així doncs, des de fa gairebé tres anys, la nova junta va reprendre l'activitat amb força. Actualment, l'entitat compta amb uns 150 socis, dels quals la meitat estan federats. El Centre Excursionista proposa diferents seccions per a tots els públics i totes les edats. Hi ha l'apartat de senderisme –que inclou el grup per a famílies "Infants que fan via"–; la secció de rutes històriques; la marxa aquàtica; la marxa nòrdica –una novetat recent– i els cuidadors de senders.

El president del CEC –Òscar Viola– ha explicat a revistacambrils.cat aquest ampli ventall d'activitats: "a la nostra pàgina web tenim un calendari d'activitats. Per un costat, tenim la secció de senderisme. Dins del senderisme tenim un grup que es diu "Infants que fan viu" en el què s'organitzen sortides amb la canalla i els pares i mares. Són sortides curtes perquè els nens es vagin acostumant a sortir a la muntanya. Per altra banda, tenim les sortides històriques que consisteixen en fer rutes de senderisme per zones d'interès cultural i històric. Hi ha l'apartat de marxa aquàtica i recentment s'ha posat en marxa la secció de marxa nòrdica. Aquesta és una disciplina que van idear els esquiadors per poder practicar quan no hi ha neu. Són rutes de senderisme, però amb una pràctica i una manera de caminar diferent". Segona ha comentat Viola, "hi ha diferents monitores del CEC que s'estan formant i les sortides que s'han anat fent han tingut molt d'èxit. Per a cada disciplina, la FEEC aporta cursos de formació per tal de poder-los impartir".

Escola de Muntanya: cursos i formació

D'altra banda, com a novetat, des de l'entitat local també s'ha creat l'Escola de Muntanya del CEC. Tal com ha comentat el seu president, "aquesta secció reagrupa tota la informació que ens envia la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) en el tema de formació per ser instructors d'alta muntanya, per a ser instructors de senderisme o monitors de qualsevol disciplina. L'objectiu és facilitar la informació als socis que vulguin fer algun d'aquests cursos. És molt important la formació per evitar problemes a la muntanya. De fet, aquesta és una fita de la FEEC: la formació dels senderistes o de qualsevol de les seves disciplines".

Propera posada en marxa: una secció de BTT

El president del CEC –Òscar Viola– ha comentat que, "sempre estem organitzant moltes activitats. En aquests tres anys ha entrat molta gent nova i amb moltes ganes, això ens permet fer moltes coses. Les activitats estan adreçades a tothom". De fet, Viola ha volgut animar la gent de Cambrils "que vulgui conèixer la muntanya. Aquí al costat tenim molt bona muntanya: Montsant, Tivissa, Prades... És impressionant tot el que es pot arribar a fer. A més, la gent pot fer marxa nòrdica, marxa aquàtica –aprofitant el mar que tenim a Cambrils–, estan convidats al CEC. També, en poc temps –quan es pugui– també volem muntar una secció de BTT. Aquest també és un esport inclòs dins la FEEC i el CEC té molta gent que voldria que muntéssim aquesta secció. Això, possiblement, serà cap a l'estiu". El CEC també organitza sortides per fer raquetes de neu i, quan sigui possible, tenen previst organitzar una sortida internacional per fer el GR de la illa de Sardenya.

Fer-se soci del CEC

El preu de soci del Centre Excursionista Cambrils és de 28 euros a l'any (individual) o 48 euros/ any si és una família. A banda, cal pagar la llicència. Per a totes les activitats que s'organitzen des del CEC cal tenir una llicència. Segons ha afegit Viola, "no es pot anar a un centre excursionista de Catalunya o d'Espanya sense estar llicenciat, ja sigui amb una llicència anual o per un dia. La llicència individual per un dia és de 5 euros –amb assegurança per a una activitat en concret–, mentre que la llicència anual per a senderisme bàsic, marxa aquàtica o nòrdica és de 50 euros/any (dona cobertura a Espanya, Andorra, Portugal). Intentem explicar que la gent que vagi a la muntanya es federi pel tema de la seguretat i la formació" ha conclòs el president del CEC.

Comenta aquest article