Societat

8-M

Una bombera cambrilenca, cara de la campanya per a la igualtat «Tant tu com jo»

Marta Benach Cros és la primera bombera professional al Pallars Sobirà, on viu actualment

Per Judit Estrada Bertran

Marta Benach, la bombera cambrilenca
Marta Benach, la bombera cambrilenca | Jordi Oliver

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha triat la cambrilenca Marta Benach Cros per ser la cara de la campanya “Tant tu com jo”, una manera d’explicar al món que tant si ets com dona com si ets home pots aconseguir els teus objectius i propòsits més enllà del gènere. Una campanya que proposa practicar la igualtat. I no és casualitat que l’organisme públic l’hagi triat: a Catalunya només hi ha quaranta-una bomberes entre els 2.219 Bombers de la Generalitat. Representen només l’1’84% de la plantilla.

La Marta fa quatre anys que és bombera. Una feina dura, molt física i exigent. Res de tot això va espantar-la i, arran d’un projecte laboral que no va reeixir, va tenir clar que s’havia de dedicar al cos de bombers. Pensava que li permetria estar en contacte amb la natura, estabilitat laboral i, sobretot, tenia la vocació. Feia temps que participava en les campanyes d’estiu com a auxiliar forestal --els que donen un cop de mà als bombers titulars-- i tenia clar que s’ho passava bé. I es va posar a treballar per aconseguir accedir al cos.

Accedir-hi no és simple i requereix una preparació tant física com intel·lectual. Així que, la Marta va començar per treure’s els carnets de conduir de camió, autocar i de tràiler i es va posar a estudiar per passar les oposicions. En el primer intent es va quedar a les portes: va passar totes les proves, però no va superar la prova mèdica a causa d’un maleït galindó. Va haver d’esperar set anys per a la nova convocatòria. Aleshores, ja era mare de l’Aina. Però, això no li va impedir tirar endavant i tornar-ho a intentar. I se’n va sortir. Després de superar barreres personals i psicològiques, treballar el rendiment físic, l’autoestima i la confiança en ella mateixa, va ser una de les 153 persones entre 3.000 que va aconseguir entrar al cos.

Arrels al Pallars

A més de l’autodisciplina i la constància, la Marta no ha estat sola en el procés per ser bombera. Ha comptat amb el suport del seu company i de la família. Reconeix que els seus pares l’han educat per tenir el mínim de perjudicis i barreres i li han sonat suport i animat a aconseguir el que es proposava. I ara la Marta ja té un segon fill, l’Artau. I precisament, mentre estava embarassada del xiquet, li van proposar ser la cara visible de la igualtat. Una igualtat que la Marta reivindica. Creu fermament en què s’ha de visualitzar la dona. En un món eminentment masculí com en el que ella es mou, els càrrecs de responsabilitats estan ocupats per homes. A hores d'ara, els Bombers de la Generalitat només tenen una inspectora i cinc caporales en els comandaments superiors.

Tot i que la Marta té la família a Cambrils, el Pallars és la seva llar i on ha fet arrels. No té clar si s’hi quedarà per sempre, però ara per ara hi està molt a gust. El Pirineu és el seu món i on més li agrada exercir la seva professió. Una professió en què en molts moments es requereix força, però la cambrilenca creu que amb enginy i bona organització es pot ser més eficaç. I d’això les dones en saben molt. Per això, la Marta anima a altres dones a unir-se al cos de Bombers de la Generalitat.

Comenta aquest article