Informació general

Indústria química

IQOXE posa en marxa la planta autoritzada per la Generalitat al complex de la Canonja

La instal·lació que es reactiva fabrica derivats d'òxid d'etilè i d'òxid de propilè

Per ACN

Imatge de la planta d'IQOXE a la Canonja, aquest passat mes de gener
Imatge de la planta d'IQOXE a la Canonja, aquest passat mes de gener | Cedida per IQOXE
IQOXE va posar en marxa, aquest passat dilluns, una de les plantes de derivats d'òxid d'etilè de la factoria de la Canonja, segons van confirmar fonts de l'empresa. En concret, la instal·lació que es reactiva és l'anomenada 3200, que fabrica derivats d'òxid d'etilè i d'òxid de propilè, i que tenia l'activitat suspesa des de l'explosió ocorreguda el 14 de gener de l'any passat. El Departament d'Empresa i Coneixement va autoritzar recentment la seva posada en marxa adduint que la química ha superat tots els requeriments en matèria de seguretat industrial i ha implementat mesures addicionals proposades per l'administració a partir dels informes tècnics que analitzen les possibles causes del sinistre, que va deixar tres morts.
 
Arran de l'explosió, Empresa va suspendre l'activitat de les sis plantes de la factoria, cinc de derivats –entre les quals hi ha la que ara es reactiva– i una que fabrica òxid d'etilè, la qual ja es va tornar a posar en marxa el maig de l'any passat. Per tal de poder tornar a operar, IQOXE ha hagut de tornar a elaborar l'Informe de Seguretat –el document que analitza la instal·lació i detecta els possibles riscos que presenta a partir de les matèries primeres i dels procediments que utilitza– i el Dictamen de Seguretat –que inclou una inspecció completa de la instal·lació. També s'ha exigit, d'acord amb la normativa, una nova inspecció de tots i cadascun dels equips de pressió de la planta.

Crítiques de la CUP

La CUP considera "una irresponsabilitat per part de la Generalitat permetre que una empresa que té una causa oberta per un dels accidents industrials més greus al nostre territori, per realitzar vessaments al mar i per tenir un reactor clandestí, no només pugui continuar en funcionament abans que s'hagin esclarit les causes de l'explosió i depurat responsabilitats, sinó que a més estigui en plena operació d'expansió".

En un comunicat, els anticapitalistes subratllen que la plantilla ha manifestat el seu malestar "per la falta de reforç per poder mantenir els ritmes de treball" i recorden que "en la interlocutòria s'assenyalava les altes càrregues de feina dels treballadors i treballadores de l'empresa com un dels factors que van poder propiciar l'explosió". La CUP celebra que la Generalitat demani "el màxim" a IQOXE però demana que això sigui extensible a la resta d'empreses del complex petroquímic.

Comenta aquest article