Societat

Gent gran

El 59% de la gent gran s'ha sentit més vulnerable arrel de l'arribada de la covid-19

L'Observatori de la Soledat va presentar, ahir, l'informe "L'impacte de la covid-19 en el sentiment de soledat no desitjada de les persones grans"

Per Redacció

L'Observatori de la Soledat va presentar, ahir, un informe sobre l'afectació de la covid en la gent gran durant aquesta pandèmia
L'Observatori de la Soledat va presentar, ahir, un informe sobre l'afectació de la covid en la gent gran durant aquesta pandèmia | Lluís Rovira i Barenys

L’Observatori de la Soledat –la primera plataforma de generació i intercanvi de coneixement entorn la soledat no desitjada a Espanya– va presentar, ahir al matí, l’informe "L'impacte de la covid-19 en el sentiment de soledat no desitjada de les persones grans". Aquest document mostra com han viscut durant la pandèmia les persones grans que ja sentien soledat abans de l’arribada de la covid-19, i ho fa mitjançant l’exposició i l’anàlisi dels resultats obtinguts de l’enquesta que es va realitzar –entre els mesos de juny i juliol de 2020– a 210 persones grans vinculades als programes socials de la Fundació Amics de la Gent Gran. 

Aïllament físic i social i increment de sentiments d'angoixa o tristesa

Segons aquest informe, el 41% de les persones grans enquestades manifesta un augment del seu sentiment de soledat durant la pandèmia; mentre que el 59% de les persones enquestades s’han sentit més vulnerable. En aquest augment del sentiment de soledat s'han detectat diverses causes: en primer lloc, la disminució, limitació o absència de contactes socials; en segon lloc, l'increment de sentiments d'angoixa, buidor, tristesa, desesperança o desmotivació provocada per la situació de la covid-19 i, en tercer lloc, l'aïllament físic.

Dos terços de les persones enquestades han trobat a faltar alguna cosa de la seva vida diària durant la pandèmia i, per tant, han patit pèrdues. A més, la majoria destaquen que han perdut la possibilitat de realitzar activitats al barri. També els ha variat el seu grau de socialització i la seva participació social dins de la seva xarxa comunitària.

El 80% de la gent gran s’ha sentit acompanyada pel voluntariat 

Pel que fa a la tasca de suport realitzada pel voluntariat de l’entitat, cal ressaltar que la gran majoria de la població enquestada (80%) s’ha sentit acompanyada per Amics de la Gent Gran, i valora  l’acompanyament telefònic com a satisfactori, fent èmfasi en l’acompanyament emocional positiu i destacant el paper clau que ha tingut el voluntariat en l’acompanyament emocional. S’ha fet palesa la importància de la presència física en la lluita contra la soledat no desitjada. Fet que pot fer reflexionar sobre les diferents eines per a combatre la soledat no desitjada de les persones grans, i el paper que pot tenir l’acompanyament com a una eina de contacte directe en la lluita contra  la soledat no desitjada, que necessàriament cal complementar amb altres tipus d’accions.

Comenta aquest article