Informació general

La vil·la romana de la Llosa ja es podrà visitar de manera regular

Per Lluís Rovira i Barenys

 
 
 A dalt, inauguració de la caseta de recepció al jaciment de la Llosa. A sota, tallers per a la canalla dins l'acte d'inauguració
El passat dissabte al matí es feia l'acte oficial de l'obertura regular de la vil·la romana de la Llosa. A través d'aquest acte el jaciment de la Llosa s'integra dins la xarxa museística local del Museu d'Història de Cambrils.
Per a fer aquest nou pas, s'ha dotat el jaciment d'una àrea d'accés i d'atenció al visitant que el conforma una caseta de fusta situada a l'entrada d'aquesta zona. També s'ha creat nou material de difusió turística sobre la vil·la i, a més, es podran veure els primers fruits del projecte d'aixecament virtual de La Llosa a través d'una projecció audiovisual. Això ha estat possible gràcies al conveni que van signar el passat 12 de març el Museu d'Història de Cambrils amb l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica.

L'acte d'inauguració del mòdul d'accés i obertura permanent de la vil·la romana de la Llosa va estar presidit per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils, Neli Queral, i pel director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat a Tarragona, Adam Manyé. En els parlaments d'aquest acte la regidora va fer un reconeixement als esforços que s'havien durant molts anys per a recuperar la vil·la romana. Adam Manyè, per la seva part, va destacar el valor patrimonial de la nostra població "que s'ha d'incorporar com un incentiu turístic més".

Activitats didàctiques

Aquest passat cap de setmana s'han programat una sèrie d'activitats complementàries en col·laboració amb l'empresa Codex, que és la responsable del treball científic al jaciment. El dissabte al matí es van fer tallers didàctics i visites guiades al jaciment a càrrec dels arqueòlegs que han dirigit les excavacions. Aquest cap de setmana, a més, el jaciment ha estat obert al públic en l'horari que a partir d'ara serà l'habitual que és de les 10 a les 13.30 hores i de les 15.30 a les 17.30 hores, els dissabtes; i de les 10 hores a les 13.30hores, els diumenges.

25 anys de recerques arqueològiques

La vil·la romana de la Llosa s'obre regularment al públic després de gairebé 25 anys de recerques arqueològiques. la descoberta del jaciment l'any 1980 va motivar l'Ajuntament de Cambrils amb el suport de la Generalitat de Catalunya, iniciar un projecte de recerca i valorització del passat romà a la nostra zona. Les diferents campanyes d'excavació al llarg dels anys han permès descobrir l'estructura de la vil·la romana i fer-hi interessants troballes com el conjunt de bronzes que es va trobar l'any 1992.
Cal dir que la cessió de la gestió del jaciment per part de l'Ajuntament de Cambrils al Museu d'Història de Cambrils ja va permetre obrir uns primers itineraris interns per a grups l'any 2003.

Comenta aquest article