Camp

Carnaval

El Cantaval de Reus satiritza sobre la covid-19 i els polítics en el seu desè aniversari

L'esdeveniment es va adaptar a les restriccions amb una actuació a La Palma amb aforament reduït

Per ACN

Imatge dels membres del Cantaval actuant a La Palma de Reus en la desena edició.
Imatge dels membres del Cantaval actuant a La Palma de Reus en la desena edició. | ACN (Mar Rovira)

El Cantaval de Reus es va celebrar, ahir dissabte, sense la disbauxa habitual, però amb l'esperit carnavalesc. La comissió organitzadora va canviar la cercavila pels carrers del centre de la ciutat per l'escenari de La Palma de Reus, on van cantar un repertori de cançons noves i èxits de l'any passat. No es van escapar de la sàtira tant els polítics d'àmbit nacional que es presenten en els comicis d'avui diumenge com les autoritats locals. També van criticar la situació del Mercat del Carrilet i van fer humor sobre la mala sort d'aquells que no van ser afortunats per la loteria. Ara bé, el tema estrella va ser el coronavirus. Amb l'aforament reduït a unes 170 persones, alguns dels assistents es van disfressar per participar del concurs. 

La covid-19 va obligar els quatres membres de la comissió del Cantaval a pujar a l'escenari de La Palma de Reus per cantar temes polèmics d'actualitat. Tot i que l'objectiu és versar sàtires de l'àmbit municipal, enguany, la pandèmia ha estat la protagonista del repertori musical. Els expresidents Quim Torra i Carles Puigdemont i els partits independentistes i els constitucionalistes també van ser el blanc de les versions de temes clàssics i molt coneguts. Pel que fa a les autoritats municipals, com Carles Pellicer, també van rebre la burla dels músics, per exemple, per la polèmica generada al voltant del tancament del Mercat del Carrilet.

Celebració del desè aniversari de l'acte

Malgrat la situació sanitària, els organitzadors del Cantaval han volgut mantenir l'acte i no deixar de celebrar el seu desè aniversari amb l'humor i la burla política. "És molt complicat organitzar actes avui en dia, hi ha mil i una normatives, però creiem que valia la pena conservar almenys un acte perquè l'alternativa era zero, ja que no es poden fer les clàssiques rues de carnaval", va assenyalar el senyor X, un dels membres del Cantaval. Tot i que tothom els coneix, els organitzadors prefereixen mantenir l'anonimat.

Les restriccions i mesures de seguretat van condicionar l'espectacle, ja que es va fer a La Palma, un espai a l'aire lliure amb un aforament restringit a unes 170 persones. Els assistents van cantar el repertori del cançoner asseguts, amb mascareta i mantenint les distàncies. Alguns d'ells disfressats de hippies, dels Jackson 5 o dels líders polítics. Enguany, coincidint amb el desè aniversari, es va organitzar un concurs de disfresses per tal que hi hagués un ambient més carnavalesc i també es va contractar un grup de glossadors professionals, que van actuar al final. 

"El model estàtic no és el que ens agrada ni el que portem a l'ADN, però almenys és l'única manera de salvar els actes culturals i permetre que hi hagi músics amb actuacions i fent cultura popular", va reivindicar el senyor X. En la mateixa línia, es va manifestar una companya del Cantaval que va defensar la necessitat d'organitzar l'esdeveniment. "Creiem que la cultura és segura i que per la salut psicològica també és important, el Cantaval busca recuperar el punt de crítica política que tenia el carnaval", va completar.

El Cantaval ha estat l'únic acte presencial del carnaval reusenc, amb l'excepció de la mostra organitzada per l'Ajuntament i la Federació Reusenca d'Associacions de Reus (FRAC). Es tracta de l'exposició 'Pel febrer, Carnestoltes hem de fer' que es podrà visitar al Castell del Cambrer fins al 28 de febrer.

Comenta aquest article