Informació general

Concentració

Tres anys de concentracions dels Avis i Àvies: «Hem aguantat i hem persistit i ho continuarem fent fins la victòria final»

Ahir es van commemorar els tres anys de concentracions d'aquest col·lectiu que reivindica la llibertat dels presos polítics, la fi de la repressió i la independència de Catalunya

Per Lluís Rovira i Barenys

Un dels membres del col·lectiu dels Avis i Àvies amb un cartell ambs els presos i exiliats i amb una branca de mimosa, ahir a la concentració setmanal a la plaça de la Vila
Un dels membres del col·lectiu dels Avis i Àvies amb un cartell ambs els presos i exiliats i amb una branca de mimosa, ahir a la concentració setmanal a la plaça de la Vila | Lluís Rovira i Barenys

La concentració d'ahir dels Avis i Àvies de Cambrils a la plaça de la Vila va tenir una significació especial. Ahir es van commemorar els tres anys de concentracions d'aquest col·lectiu que reivindica la llibertat dels presos polítics, la fi de la repressió i la independència de Catalunya. Va ser a meitats del mes de febrer de l'any 2018 que es va fer la primera concentració i des de llavors fins ara, amb les úniques excepcions motivades pels condicionants de la pandèmia, els Avis i Àvies han anat setmana rere setmana a les concentracions de la plaça de la Vila al mateix temps que han participat en altres manifestacions i concentracions arreu del país.

Ahir es va recordar aquesta efemèride que enguany s'ha celebrat amb molt més recolliment que no es va fer l'any passat i l'anterior en motiu d'aquesta data. Ahir, els prop dels quaranta Avis i Àvies que van participar a la concentració i que duien unes branques de mimosa florides d'un groc intens, van protagonitzar un acte molt més auster. Primer que tot, la portaveu del col·lectiu va llegir un escrit recordant els tres anys de mobilitzacions, "ens hem trobat una vegada a la setmana fins que va arribar el maleït virus a les nostres vides. La covid-19 ens va tancar a casa del març al juny del 2020 i amb la segona i tercera onada, del desembre al gener d'enguany. I ara hem tornat perquè la repressió no para, perquè tenim un estat a la contra que utilitza tots els seus poders perquè els fem nosa. Hem tornat perquè ara hi ha més gent represaliada que quan vam començar i per tant, la nostra lluita no ha acabat".

Record per a quatre components del col·lectiu que han traspassat

En el decurs d'aquests tres anys de mobilitzacions han estat quatre els membres del col·lectiu que s'han mort i ahir es va tenir un record per a ells; "el Martí, el Joan Isidre, el Marian i fa pocs dies, la Teresa Maria. A tots ells els portarem per sempre dins el cor". També es va guardar un minut de silenci a la seva memòria.

En aquests tres anys, s'ha passat de fer una manifestació caminant a fer-la de manera estàtica i marcada per les mascaretes, les distàncies de seguretat i el gel hidroalcohòlic, "de trobar-nos i fer-nos abraçades i petons a dir-nos amb les mirades que contents estem de poder-nos retrobar.

El grup d'irreductibles

Ahir, també, es recordava que de les concentracions dels Avis i Àvies havia sortit el crit de No,no,no, cap més jove a la presó arrel de les detencions post-sentència, "de la nostra manifestació va sortir la solidaritat de gent més jove i d'altres col·lectius quan els nacionalistes espanyols ens muntaven les contramanifestacions. La nostra actitud ha provocat que tota aquesta gent a la que hem donat suport digui: sort en tenim dels Avis i Àvies, perquè som el grup d'irreductibles que sempre hi som".

Finalment, el comunicat dels Avis i Àvies deia que "no ens agrada celebrar aquest aniversari i avui no farem cap dinar, ni ens acompanyaran familiars dels presos polítics ni persones que han estat encausades. Però avui sí que ens hem de felicitar perquè molts de naltros hem passat de ser companys de lluita a ser amics per sempre. Hem aguantat i hem persistit i ho continuarem fent fins la victòria final. No ho dubteu ni un segon que naltros, els Avis i les Àvies de Cambrils per la llibertat, continuarem fent-nos visibles fins que puguem viure en un país lliure i en un país on no es persegueixi ningú per les seves idees".

Carta de Jordi Sànchez als Avis i Àvies de Cambrils enviada des de Soto del Real el 28 de juny de 2018

Aprofitant aquest dia tan especial, també es va fer la lectura d'una carta que Jordi Sànchez va enviar a un dels membres del col·lectiu dels Avis i Àvies amb data de 28 de juny de 2018, quan estava empresonat a Soto del Real. La carta diu així:

Benvolgut Carles,

T'escric a tu i a través teu a tots els Avis i Àvies de Cambrils.

Quan tot això acabi i haguem guanyat democràticament la República, sereu dignes mereixedors de tots els reconeixements per part de tot el país.

Sou exemple de dignitat i la vostra constància permet preservar l'esperança. I amb nosaltres, presos i exiliats, heu donat tanta solidaritat que us heu convertit en indispensables per seguir mantenint els ànims ben alts i ben forts.

Espero que seguim col·lectivament fent passes i que avancem junts cap a l'horitzó que imaginem en llibertat.

Gràcies per ser-hi!

Gràcies per no oblidar-nos!

Llum als ulls i força al braç!

Seguim!!

Després de fer aquestes lectures, els Avis i Àvies van seguir amb el protocol habitual de les concentracions setmanals i van cantar l'Estaca, van fer crits i proclames de llibertat i van tancar l'acte amb el cant dels Segadors. Els Avis i Àvies van recordar que el diumenge 21 de febrer es farà la primera de les concentracions quinzenals al port, al costat de l'estàtua del Pla de les Serenes, a 2/4 de 12 del matí.

Un moment de la concentració d'ahir a la plaça de la Vila / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article