Informació general

Educació

El govern municipal estudia diverses fórmules de dissolució d'Ingesòl, encarregada de la gestió de les llars d'infants municipals

El PSC ha denunciat, en un comunicat, "retallades en personal i serveis a les llars d'infants municipals", mentre que el regidor d'Educació Alejandro Garcia ha afirmat que, en cap cas, s'han fet retallades

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu del pati de la llar d'infants Maria Dolors Medina
Imatge d'arxiu del pati de la llar d'infants Maria Dolors Medina | Cedida

El govern municipal està estudiant diverses fórmules de dissolució de l'empresa municipal Ingesòl, encarregada de la gestió de les llars d'infants municipals. Sobre aquesta qüestió, el regidor d'Educació i Recursos Humans de l'Ajuntament de Cambrils –Alejandro Garcia– ha desmentit a revistacambrils.cat que ja s'hagi formalitzat el seu tancament i que es vulgui aplicar cap tipus de retallada en les dues llars d'infants municipals: La Galereta i Maria Dolors Medina. Aquestes declaracions venen arran d'un comunicat de premsa que, ahir, emetia el PSC de Cambrils en el què denunciava "retallades en personal i serveis a les llars d'infants municipals" i demanava al govern "que s'expliqui d'una vegada per totes quin és el full de ruta que volen seguir després del tancament de l'empresa Ingesòl que gestionava les llars d'infants municipals". Per a la portaveu socialista –Ana López–, "ens sembla un escàndol que haguem estat demanant transparència, informació i que la resposta hagi estat sempre que ho estaven treballant i que ja ens ho explicarien. A data d'avui, no sabem res per part del govern però el col·lectiu d'AFA de les llars sí ha rebut informació que hi haurà retallades".

Ana López (PSC): "És inadmissible que vulguin aplicar retallades en personal"

Des del grup municipal del PSC afirmen que, "estem al costat de l'AFA i, com ells, també ens oposem als canvis que volen aplicar, donat que estem a meitats de curs; un curs molt diferent marcat per la pandèmia i en el què els infants ja tenen uns referents. Canviar qualsevol aspecte només els crearia inseguretat". López assegura que "és inadmissible que vulguin aplicar retallades en personal" perquè, fins i tot, "s'hauran d'ajuntar grups bombolla en alguns moments puntuals del dia, com a les hores de menjador o les hores de dormir; o que es passi de tenir 2 educadores per aula a tenir-ne 1,5; que es canviïn els referents a l'aula o que es vulguin ampliar al màxim l'aforament". López considera que, "cal seguir donant suport a les famílies que han triat aquest llar d'infants segons un Projecte Educatiu que ara mateix trontolla".

Alejandro Garcia, regidor d'Educació: "El PSC parla del tancament d'Ingesòl i, de moment, Ingesòl encara té l'encàrrec de gestió. En segon lloc, parlen de retallades i, això en cap cas"

Sobre aquestes denúncies per part del PSC, el regidor d'Educació, Polítiques Actives d'Ocupació i Recursos Humans de l'Ajuntament de Cambrils –Alejandro Garcia– ha volgut recalcar que, "en primer lloc, el PSC parla del tancament d'Ingesòl i, de moment, Ingesòl encara té l'encàrrec de gestió de les llars d'infants municipals. Per tant, Ingesòl continua portant la gestió de les mateixes. En segon lloc, parlen de retallades i, això en cap cas. No s'ha fet fora a ningú. Aquí la casuística en concret que s'ha donat a la llar d'infants Maria Dolors Medina és que s'hi han concentrat dues baixes: la d'un educador que ha trobat feina en un altre lloc i ho ha deixat –ningú l'ha fet fora– i la de la directora del centre que va començar amb una baixa i després va demanar l'excedència. En el cas de la directora ja ho tenim tot preparat per substituir-la. En el cas de l'educador, donar que enguany tenim menys nens i menys línies i, a nivell de ràtio d'educadors estem molt per sobre del que mana la normativa, doncs es cobrirà amb la resta de companys de l'equip". Garcia ha comentat que s'ha donat aquesta casuística de forma puntual i que els diferents canvis organitzatius dins dels claustres són propis de cada centre. El regidor d'Educació també ha volgut recalcar que es prenen i se seguiran prenent totes les mesures de prevenció contra la covid-19 per evitar qualsevol risc per als infants, educadors i personal del centre.

Alejandro Garcia: "S'estan mirant diverses fórmules: si ha de passar directament a l'Ajuntament o si hi ha d'haver una externalització"

Segons Alejandro Garcia, "a vegades en els centres petits, a l'hora d'explicar les coses de com s'expliquen a com s'entenen hi ha una diferència. Tot això s'agreuja, això sí que és veritat, és que hi ha una realitat amb tot el tema de la liquidació d'Ingesòl; perquè hi ha una certa incertesa que també és lògica entre els propis treballadors i amb els pares". Pel que fa a la dissolució d'Ingesòl, el regidor d'Educació i Recursos Humans ha explicat que, "sobretot amb el tema de la continuïtat de les treballadores i treballadors a l'hora de liquidar Ingesòl hem de veure què passa amb els seus contractes i s'estan mirant diverses fórmules: si han de passar directament a l'Ajuntament o si hi ha d'haver una externalització. Mentre estem valorant els pro i contra –ens ho estan mirant des de serveis jurídics– i ara tenim les propostes de cada model damunt la taula. En qualsevol cas, li estem donant voltes i quan prenguem una postura per part de l'equip de govern compartirem el procés amb els pares i, evidentment, amb els propis treballadors en primer lloc". Garcia també ha comentat que es treballa en la línia que la dissolució d'Ingesòl sigui efectiva de cara al curs vinent, però encara no hi ha res definitiu.

El PSC demana claredat en el deute que té la Generalitat amb l'Ajuntament pel que fa a les subvencions a les llars d'infants

A la nota de premsa del PSC també demanen "claredat" per saber quin és el deute que té la Generalitat amb l'Ajuntament pel que fa a les subvencions a les llars d'infants La Galereta i Maria Dolors Medina entre els cursos 2012 i 2015, que estava reconegut en 1.144.000 euros. López apunta que, "a través d'un informe d'alcaldia del 2 de desembre de 2020 ens asseguraven que la Generalitat ha pagat un 7% del deute per valor de 33.800 euros i que la resta –505.920 euros– ho pagaran de forma prorratejada durant els propers 10 anys. A mi no em quadren els números. Ballen més de 600.000 euros al nostre favor que estaven reconeguts al 2018 però ara han desaparegut".

Alejandro Garcia: "A banda de recuperar aquesta aportació que s'havia perdut –enguany ja serà el primer curs que l'hem recuperat–, doncs aquests endarreriments els aniran pagant en un termini de 10 anys"

Sobre aquesta qüestió, Garcia ha comentat que, "sí que hi havia un deute històric, des de l'any que la Generalitat va deixar de donar el percentatge que aportava –un terç del cost de la plaça–. Això, durant molts anys ha estat un tema que ha anat amunt i avall entre els ajuntaments i el Departament d'Educació de la Generalitat; però l'any passat, la Generalitat va notificar als ajuntaments que feia una primera aportació del deute del voltant d'un 6% de cop i la resta s'aniria pagant". El regidor d'Educació ha comentat que, "a banda de recuperar aquesta aportació que s'havia perdut –enguany ja serà el primer curs que l'hem recuperat–, doncs aquests endarreriments els aniran pagant en un termini de 10 anys. Aquesta part, en principi, està solucionada. A través de la Federació de Municipis, molts ajuntaments han tingut una mica d'estira i arronsa amb el Departament, però a dia d'avui ja està pactat".

Comenta aquest article