Informació general

Turisme

Fran Morancho (PSC): «Nosaltres vivim del turisme i el conflicte de la independència ha fet que molta gent deixi de venir»

Per Berta Ruiz

Trobada del PSC, ahir al migdia, davant del Patronat de Turisme. D'esquerra a dreta: Albert Bondesio, Ana López i Fran Morancho
Trobada del PSC, ahir al migdia, davant del Patronat de Turisme. D'esquerra a dreta: Albert Bondesio, Ana López i Fran Morancho | Berta Ruiz

El PSC va organitzar, ahir al migdia davant del Patronat de Turisme, una trobada per exposar les seves propostes en matèria de turisme. Hi van acudir els candidats al Parlament –Albert Bondesio (5) i Fran Morancho (11)–alcalde de Mont-roig del Camp– juntament amb la portaveu del PSC a l'Ajuntament de Cambrils, Ana López.

Segons va exposar Albert Bondesio, "el turisme representa a Catalunya un sector més que rellevant, al voltant del 12% del PIB, i hi ha un 13,5% de gent que es dedica a aquest sector. Degut a la pandèmia ha estat un dels sectors més colpejats juntament amb d'altres vinculats amb el turisme: hostaleria, transport... A les nostres comarques i a la Costa Daurada ens ha afectat també de forma molt greu, el 94,5% del turisme estranger d'altres temporades no ha vingut a Catalunya". Tal com va afirmar Bondesio: "Catalunya sempre ha estat un referent a nivell estatal; moltes vegades hem estat la imatge i volem reivindicar aquesta imatge tant a nivell de turisme interior com exterior. Al Camp de Tarragona som uns privilegiats, comptem amb infraestructures com l'AVE, el Corredor del Mediterrani, l'aeroport de Reus i el port de Tarragona. A més comptem amb patrimoni cultural, rutes... Volem incentivar i donar a conèixer aquesta zona del sud de Catalunya; necessitem un pla de xoc que millori les nostres infraestructures, necessitem més vols a l'aeroport de Reus –quan la crisi ho permeti– i donar aquesta imatge de Catalunya i de la Costa Daurada com un destí segur".

En aquesta línia, des del PSC, es volen impulsar diferents mesures en matèria de turisme. Albert Bondesio va apuntar que, "volem establir dos plans de xoc, un a fons perdut que doni ajut a nivell de promoció del turisme i un pla de xoc que doni sortida a la temporada vinent juntament amb el pla d'impuls al turisme que va aprovar el govern de l'Estat al mes de juliol amb 4.620 milions d'euros".

Fran Morancho: "La Generalitat històricament no mira cap al sud, sempre mira cap al nord i a la Costa Brava"

Per la seva part, Fran Morancho va explicar que, "hem passat 10 anys que hem anat perdent. Nosaltres que vivim del turisme hem vist com tota la franja de l'Ebre –molta gent que tenia segones residències–, el conflicte de la independència, el que ha fet és que deixin de venir i any rere any estem perdent moltíssima gent fidel que venia des de feia temps; han venut les seves propietats i no es plantegen Catalunya ni la Costa Daurada com a destinació. El que hem de fer és aconseguir recuperar aquesta gent, donar-los confiança i fugir del conflicte. Cal potenciar l'aeroport de Reus –en els últims anys no hi ha manera–. La Generalitat històricament no mira cap al sud, sempre mira cap al nord i a la Costa Brava. El turisme necessita un impuls molt important que el govern de la independència no l'està fent i esperem que quedi resolt".

Ana López: "Per enguany tindrem menys diners i la situació encara serà molt més complicada"

Finalment, la portaveu del PSC a l'Ajuntament de Cambrils –Ana López– va recordar la pèrdua de tots els recursos econòmics que representa la taxa turística per als municipis. "Per enguany tindrem menys diners i la situació encara serà molt més complicada; és una competència de la Generalitat i crec que ja hauria d'haver previst als pressupostos". A nivell d'infraestructures, López va afirmar que "no estan connectades i estan infrautilitzades". 

Comenta aquest article