Informació general

Energia

El plenari municipal reclama que s'adoptin les mesures necessàries per a reduir el preu de l'electricitat

El text, presentat per Cs, feia referència a la recent pujada del 27% del preu de l'electricitat, coincidint amb l'onada de fred del temporal Filomena

Per Berta Ruiz

Neu a les muntanyes properes, el passat 11 de gener
Neu a les muntanyes properes, el passat 11 de gener | Lluís Rovira i Barenys

El ple extraordinari celebrat el passat divendres al migdia va aprovar una moció –presentada per Cs– en la què es demanava l'adopció de totes les mesures necessàries per a reduir el preu de l'electricitat. El text, defensat pel portaveu de la formació taronja –Juan Carlos Romera– feia referència a la recent pujada del 27% del preu de l'electricitat, coincidint amb l'onada de fred del temporal Filomena. Segons va afirmar Romera, "aquesta pujada desproporcionada i a destemps del preu de l'electricitat suposa un fort cop per a les petites i mitjanes empreses, als autònoms i a les famílies que han de fer front a aquestes despeses fixes, tot i que es trobin en una situació en la què han vist reduïts els seus ingressos. Espanya ja tenia una de les factures elèctriques més cares de la Unió Europea, el que suposa una important càrrega per a les butxaques dels nostres ciutadans". 

Per tot plegat, des de Cs van demanar que s'adoptin les mesures necessàries per reduir l'enorme impacte del preu de l'electricitat; que l'Ajuntament de Cambrils insti al govern de l'Estat a que elabori un Pla de Garantia de Subministraments Bàsics adreçat a prevenir, detectar i intervenir davant de situacions de carència amb ajudes econòmiques directes i detectar possibles situacions de vulnerabilitat. També va demanar que s'adoptin totes les mesures necessàries per a reduir la tarifa de les factures de la llum.

Ana López (PSC): "El govern de l'Estat està treballant per donar solucions definitives i no puntuals"

En el torn de l'oposició, la portaveu del PSC –Ana López– va argumentar que, "entenem la preocupació i la bona intenció d'aquesta moció, però el cert és que, confiem i tenim informació que el govern de l'Estat està treballant per donar solucions definitives i no puntuals. De fet, ha estat l'adopció de la recent Estratègia Nacional amb la Pobresa Energètica de 2019-2024, la primera estratègia en matèria d'energia aprovada per un govern espanyol i que a més, des de juny de 2018, el ministeri per a la Transició Ecològica treballa en el marc legislatiu que desenvolupa les mesures per a reduir la pobresa energètica a casa nostra. A més, una de les mesures que va prendre el govern va ser el decret llei pel qual es van reforçar les mesures de protecció dels consumidors, es va crear el bonus social tèrmic i es van ampliar els supòsits per accedir als bonus socials elèctrics, per tant, tenim dos bonus: el tèrmic i l'elèctric. Per fer front a la pandèmia es va decidir ampliar la cobertura del bo social elèctric als consumidors vulnerables que, com a conseqüència de la covid-19, tenen menys recursos. Aquestes llars més vulnerables també reben el bo social tèrmic. Aquests bonus aconseguiran alleugerir aquesta situació que, evidentment, és greu. En aquests moments, hi ha 1,2 milions de persones que reben aquest tipus de bonus. Per tot plegat, votarem abstenció perquè creiem que s'està treballant en el bon camí.

Per part de l'equip de govern, el primer tinent d'alcalde i regidor de Serveis i Medi Ambient –Lluís Abella– va manifestar que, "votarem a favor, perquè estem d'acord amb tot el que es manifesta en la moció. Pensem que és un tema supramunicipal i que potser és una mica de brindis al sol, però és important aconseguir aquests beneficis per a la gent de Cambrils que al cap i a la fi és la nostra feina". 

La moció va ser aprovada amb els vots a favor de l'equip de govern, el vot a favor del PP i Cs i l'abstenció del PSC.

Comenta aquest article