Informació general

Pressupostos

Aprovat definitivament el pressupost municipal per a l'any 2021, que puja a 47,7 milions d'euros, sense el vistiplau de l'oposició

Tant el PP, com el PSC i Cs van tornar a votar en contra igual com havien fet en la sessió plenària d'aprovació provisional que es va celebrar el passat 23 de desembre

Per Berta Ruiz

Captura de pantalla de la sessió plenària telemàtica d'ahir al migdia
Captura de pantalla de la sessió plenària telemàtica d'ahir al migdia | Cedida

El ple extraordinari i d'urgència –en format telemàtic– celebrat ahir al migdia va aprovar, definitivament, el pressupost general de l'Ajuntament de Cambrils per a l'any 2021. Aquest va ser un dels punts principals de l'ordre del dia. Recordem que el 18 de desembre, l'equip de govern presentava la seva proposta de pressupost municipal per a l'exercici de 2021 i uns dies més tard, el 23 de desembre, se celebrava un ple extraordinari telemàtic en el què es feia l'aprovació inicial del mateix amb el vot en contra de tota l'oposició en bloc. El pressupost per a l'any 2021 és de 47,7 milions d'euros, un 1,62% d'increment respecte l'any passat. Aquest es reparteix per àrees: 17, 3 milions d'euros a l'àrea de Territori; 12,4 milions a l'àrea de la Persona; 8,8 milions d'euros a Recursos Interns; 7,1 milions d'euros a Seguretat i Vialitat i 1,9 milions d'euros a l'àrea d'activitat econòmica.

El govern desestima les al·legacions presentades

En aquesta ocasió es van desestimar les al·legacions presentades. El regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que, "el passat 25 de gener va finalitzar el període d'exposició pública per al pressupost general de l'Ajuntament. Transcorregut el període s'ha presentat una al·legació –a càrrec de Joan Reinaldo Vidal en representació de la secció sindical d'UGT de l'Ajuntament de Cambrils– en relació a la tramitació del pressupost prevista a la llei d'hisendes locals. Segons va dir Gila, "es considera que el pressupost ha estat elaborat observant les prescripcions legals aplicables". Per tot plegat, des de l'equip de govern es van desestimar les al·legacions presentades i es va demanar l'aprovació definitiva del pressupost. 

Vot contrari de PP, PSC i Cs

En el torn d'intervencions de l'oposició, el portaveu del PP –David Chatelain– va manifestar que, "l'equip de govern ha apostat per una política de despesa expansiva, el que implica anar gastant cada vegada més. Aquesta política ha quedat en entredit si ens atenem als índexs de morositat de l'Ajuntament. No obstant això, hi ha hagut una millora substancial dels recursos; tot això ve derivat de l'execució dels compromisos crediticis de l'Ajuntament al llarg dels anys degut bàsicament a la normativa pressupostària que va posar un corsé molt potent que obligava a les administracions a complir amb totes les regles de la despesa. Això té conseqüències positives perquè l'ajuntament disposarà de majors recursos però, si tots aquests recursos no es fan servir de forma correcta al final acabarem en el mateix lloc. Creiem que no és tant una qüestió d'ingressar sinó de prioritzar la despesa. El corsé normatiu està protegint les finances locals". A nivell del personal, Chatelain va lamentar que, "portem temps per a la implementació efectiva de la RLT". Per tot plegat, el PP va mantenir el seu vot contrari perquè no es va acceptar cap de les seves propostes en el moment dels acords previs a la presentació del document pressupostari. 

Per part de Cs, el seu portaveu –Juan Carlos Romera– va explicar que, "reafirmem el nostre vot contrari per tot el que ja vam exposar. Creiem que és un pressupost expansiu però, evidentment, està errat en la diagnosi. Vam fer una proposta amb centenars de modificacions perquè les partides pressupostàries anessin destinades a aquells sectors prioritais i que, a mig termini, necessitaran de més recursos". Segons Romera, "totes les nostres propostes van ser rebutjades. Per aquest motiu i també per la no implementació de la RLT i la incertesa que existeix entre el personal de l'Ajuntament i els regidors de l'oposició, el nostre vot seguirà sent contrari". 

Tant el PP, com PSC i Cs van votar en contra, repetint el sentit de vot que van fer en l'aprovació inicial del pressupost municipal.

A destacar que en la sessió plenària d'ahir va estar absent el regidor d'Ensenyament –Alejandro Garcia– per la recent mort del seu pare. Tots els regidors del consistori van mostrar les seves mostres de condol vers la seva família. També va estar absent el regidor no adscrit –Joan M.Artigau– (afectat per la covid-19) i a qui tots els regidors li van desitjar  una ràpida recuperació. També es va absentar

Comenta aquest article