Informació general

Judici 17 i 18-A

Vint-i-sisè dia de judici: La fiscalia dona per fet que l'imam Es-Satty va morir a l'explosió d'Alcanar

El ministeri públic també va remarcar que l'imam era "el líder de la cèl·lula" i "va transmetre l'ideari terrible d'Estat Islàmic als joves de Ripoll"

Per ACN

Imatge de la fiscal Ana Noé al judici del 17-A a l'Audiència Nacional exposant l'informe final del ministeri públic, ahir dilluns
Imatge de la fiscal Ana Noé al judici del 17-A a l'Audiència Nacional exposant l'informe final del ministeri públic, ahir dilluns | Cedida (Senyal Audiència Nacional)
En el vint-i-sisè dia de judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils, celebrat ahir dilluns a l'Audiència Nacional, la fiscalia va negar que l'imam Abdelbaki Es-Satty estigui viu, tal com apunten algunes parts, i va defensar que la investigació i les proves aportades durant la vista oral han acreditat que va morir al xalet d'Alcanar. És una de les conclusions que va exposar la fiscal Ana Noé, en el torn dels informes finals. Noé va assegurar que les restes trobades al lloc de l'explosió de la nit del 16 d'agost de 2017 corresponen a Youssef Aalla i Abdelbaki Es-Satty. Es tracta de restes "incompatibles amb la vida" i coincidents amb les mostres genètiques que es van extreure per corroborar-ne la identitat. El ministeri públic també va remarcar que l'imam era "el líder de la cèl·lula" i "va transmetre l'ideari terrible d'Estat Islàmic als joves de Ripoll".

La fiscal va remarcar que un dels dos perfils genètics de les restes trobades a Alcanar coincideix amb els que s'extreuen d'una túnica trobada al pis de l'imam i d'una llauna de Coca-cola trobada a la seva furgoneta. També amb les mostres d'ADN extretes a la seva mare i a la seva filla al Marroc. També va negar que Es-Satty hagués pogut fugir via l'aeroport del Prat i va descartar que una familiar d'un dels autors de l'atemptat de Brussel·les, que va viatjar a Barcelona a l'agost, tingui relació amb els atemptats del 17 i 18 d'agost i una hipotètica fugida d'Es-Satty.

La fiscalia va afirmar que els atemptats "es van anar gestant des de 2015 amb l'arribada de l'imam a Ripoll i fins i tot molt abans, si tenim en compte el testimoni dels conversos". Noé va recordar que els dos joves a qui Es-Satty va tractar d'adoctrinar a Castelló van corroborar les intencions i influència de l'imam, a qui la fiscalia considera "el líder de la cèl·lula terrorista" i "la persona que va transmetre el terrible ideari d'Estat Islàmic als joves de Ripoll". Noé va subratllar la "fixació d'Es-Satty amb la història d'Al-Andalus".

La Fiscalia també diu que els acusats no van participar en els atacs

Noé va subratllar que el jutge d'instrucció ja va descartar que Mohamed Houli, Driss Oukabir "i molt menys" Said Ben Iazza "tinguessin participació i coneixement dels fets posteriors que van tenir lloc el 17 i 18 d'agost". En aquesta línia, el ministeri públic no acusa per assassinat i ho fa per integració en organització terrorista, tinença i fabricació d'explosius així com conspiració per un delicte continuat d'estralls pel que fa a Houli i Oukabir i per col·laboració a Ben Iazza. Segons la fiscalia, l'explosió del xalet d'Alcanar va "canviar el rumb dels esdeveniments" i va ser el "detonant" dels atacs.

Segons la fiscalia, Driss Oukabir era membre de la cèl·lula i va participar «logísticament» en la preparació dels atacs

Per altra banda, la Fiscalia de l'Audiència Nacional veu evident que Driss Oukabir formava part de la cèl·lula gihadista del 17-A i va col·laborar "logísticament" en la preparació dels atacs, tot i que després de l'explosió del xalet d'Alcanar es van haver de canviar els plans i ell ja no hi va participar. El fiscal Miguel Ángel Carballo ha assegurat que hi ha moltes proves que Oukabir sabia què estaven preparant i hi va participar, tot i intentar esborrar el seu rastre. A més, no veu creïble el suposat allunyament de la religió que defensa l'acusat, que s'enfronta a una petició de la fiscalia de 36 anys de presó per pertinença a organització terrorista, tinença i fabricació d'explosius i conspiració per provocar estralls terroristes. 

En el seu informe final, Carballo ha reconegut que els tres acusats no estaven en condicions de participar directament en els atemptats del 17 d'agost després de l'explosió d'Alcanar. "No hi havia un pla B" ha assegurat, i per això hi va haver la improvisació posterior a l'explosió del laboratori d'explosius. En aquest sentit, Carballo ha admès que el judici a l'Audiència Nacional contra Oukabir, Mohamed Houli i Said Ben Iazza és només pels fets previs a l'explosió d'Alcanar, no pas pels atemptats terroristes a la Rambla de Barcelona i el passeig marítim de Cambrils, ja que tots els autors directes dels dos atacs estan morts.

Cèl·lula autònoma

La fiscalia no té cap dubte que la cèl·lula era autònoma però formava part de la "nebulosa" creada pel Daesh, amb qui compartia objectius, mètodes i vincles ideològics. El ministeri públic creu que els joves de Ripoll "no encaixaven al seu país d'origen ni al país d'acollida", i que l'imam Abdelbaki es-Satty els va mostrar una "falsa atmosfera sagrada" i els va fer "creure" que una visió rigorista de la religió els salvaria. La influència dels missatges islamistes radicals a través d'internet es va veure complementada pel mateix imam fora de les xarxes.

Respecte Driss, el fiscal ha enumerat els nombrosos indicis que l'apunten com un dels encarregats de la logística dels atemptats, tot i els seus intents per no ser detectat a través del telèfon mòbil, utilitzant paraules clau i no parlant de certes qüestions. No obstant això, el ministeri públic no es creu la defensa d'Oukabir, que l'assenyala com un jove que no seguia els preceptes de l'Islam, ja que bevia, fumava, es drogava, no resava i tenia gos. Segons el fiscal, Oukabir es va anar apropant a la religió cada cop més i "potser era el més díscol del grup i tenia una conducta erràtica", però va participar en els preparatius, tenia "fe en les seves creences religioses" i no va intentar aturar els atacs, sinó que se'n va desmarcar a l'últim moment perquè no s'orientaven com ell volia. 

Carballo també veu "clarament flagrant" la participació de Mohamed Houli, ferit en l'explosió d'Alcanar, a qui demana 41 anys de presó, i acusa al tercer acusat, Said Ben Iazza, de ser un "conscient col·laborador". Contra aquest últim al·lega que les poques vegades que sortia de Castelló era per anar a Alcanar, i que era fàcilment localitzable en persona o per telèfon fix a la carnisseria on treballava. A més, va deixar la seva furgoneta frigorífica als terroristes sense demanar-los el DNI ni el telèfon, cosa que evidencia que hi tenia molta confiança, i també els va facilitar documentació per comprar precursors d'explosius. Així, el fiscal assegura que la "ignorància deliberada" també és delicte i que no cal compartir els objectius terroristes per ser condemnat per col·laboració. Per aquest delicte la fiscalia li demana vuit anys de presó.

Comenta aquest article