Informació general

Judici 17 i 18-A

Vint-i-cinquè dia de judici: L'Ajuntament de Cambrils rectifica i retira l'acusació per assassinat a dos dels encausats

Ahir es va conèixer que l'Ajuntament de Cambrils ara demana a Houli i Oukabir 12 anys per pertinença a organització terrorista, 15 per fabricació d'explosius, 15 per estralls i dos anys per cadascun dels 27 delictes de lesions

Per Redacció, ACN

Imatge del matí següent a l'atemptat a Cambrils al lloc on es va produir
Imatge del matí següent a l'atemptat a Cambrils al lloc on es va produir | Lluís Rovira i Barenys

L'Ajuntament de Cambrils ha rectificat i ahir es va conèixer que ara demana a Houli i Oukabir 12 anys per pertinença a organització terrorista, 15 per fabricació d'explosius, 15 per estralls i dos anys per cadascun dels 27 delictes de lesions. Recordem que just abans de començar el judici, aquest passat mes de novembre, l'Ajuntament cambrilenc feia públic que es personava a la causa acusant a aquests dos processats del delicte d’assassinat i demanava penes de presó permanent revisable per tots dos. En canvi, acusacions de víctimes com AVT i Associació 11-M o el sindicat dels Mossos USPAC mantenen l'acusació per assassinat i demanen presó permanent revisable a Houli i Oukabir. També ho ha fet l'acusació dels pares del nen de tres anys mort a la Rambla, Xavi Martínez, exercida per l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas, que, a més, ha sol·licitat que s'obri una nova investigació sobre l'imam Abdelbaki Es-Satty.

La Fiscalia sosté que els acusats no van participar directament en els atemptats

La Fiscalia sosté que els acusats no van participar directament en els atemptats i no els responsabilitza de les 16 morts. Manté la petició de penes d'entre 8 i 41 anys de presó per als tres acusats. Així doncs, el ministeri públic descarta definitivament acusar per assassinat i eleva a definitives les conclusions provisionals, segons va exposar la fiscal Ana Noé ahir dijous. Per tant, la fiscalia demana 41 anys de presó per al principal acusat, Mohamed Houli, per integració en organització terrorista, tinença i fabricació d'explosius així com conspiració per un delicte continuat d'estralls. Per al segon principal acusat, Driss Oukabir, demana 36 anys de presó pels mateixos delictes. Per al tercer acusat, Said Ben Iazza, confirma la petició de 8 anys de presó per col·laboració.

Pel que fa a les acusacions de la Generalitat, modifiquen parcialment la petició de penes per a Houli i Oukabir. Mossos d'Esquadra manté l'acusació pels delictes de pertinença a organització terrorista (12 anys) així com tinença i fabricació d'explosius (15 anys) i passa a acusar per estralls de caràcter terrorista amb una petició de 20 anys de presó i per set delictes de mort en caràcter de temptativa -alternativament per lesions-, cadascun amb 25 anys de presó -15 si són lesions-. Pel que fa a Bombers de la Generalitat, l'acusació és idèntica a excepció de l'acusació per mort en caràcter de temptativa, que és per dos delictes. L'Ajuntament de Barcelona ha elevat a definitives les conclusions inicials en què, com la fiscalia, descartava l'acusació per assassinat. L'Ajuntament demana, per tant, 95 anys a Houli, 90 a Oukabir i 8 anys a Ben Iazza.
 
Pel que fa a les defenses, la de Mohamed Houli ha defensat que el principal acusat va seguir obligat les instruccions de la cèl·lula de Ripoll i ha negat que estigués radicalitzat. La seva advocada ha reconegut que va participar en l'adquisició de material per fabricar explosius però diu que no en va fabricar perquè no en sabia. La de Driss Oukabir i Said Ben Iazza s'han ratificat i demanen l'absolució.

 

 

Comenta aquest article