Informació general

Covid-19

La vacuna de la covid-19 ja s'ha administrat a dues de les tres residències de gent gran que hi ha a Cambrils

Els residents i el personal de la Residència Assistida Baix Camp i de la Residència Cambrils Suite ja han rebut la primera dosi de la vacuna mentre que a la Residència STS Cambrils es començarà a vacunar demà

Per Lluís Rovira i Barenys

Teresa Soria Ribera, de 74 anys, va ser la primera persona que es va vacunar a la Regió Sanitària Camp de Tarragona, el passat 27 de desembre
Teresa Soria Ribera, de 74 anys, va ser la primera persona que es va vacunar a la Regió Sanitària Camp de Tarragona, el passat 27 de desembre | Cedida

Dues de les tres residències de la gent gran que hi ha a Cambrils ja han rebut les primeres dosis de la vacuna Pfizer. Les vacunacions per la covid-19 a Cambrils es van iniciar el passat 7 de gener a la Residència Assistida Baix Camp on van rebre la vacuna 100 persones, 47 que corresponen als residents i 53 als professionals que treballen al centre. L'endemà dia 8 de gener, es va administrar la vacuna de la covid-9 a la Residència Cambrils Suite on la van rebre un total de 175 persones, 99 de les quals són residents i 76 són professionals que treballen al centre. En aquests dos centres s'administrarà la segona dosi de la vacuna els dies 28 i 29 de gener, és a dir 21 dies després de la primera dosi. Pel que fa a la tercera residència de gent gran que hi ha a Cambrils, la Residència STS Cambrils, no va entrar en aquesta primera tongada de vacunacions per haver-hi positius al centre i les vacunacions en aquest centre començaran demà divendres 22 de gener a la tarda. Aquesta residència compta amb un total de 144 persones, 91 de les quals són residents i 53 són professionals que hi treballen. Recordem que la primera vacuna a la demarcació de Tarragona es va posar el passat 27 de desembre a una dona resident a la residència Mare de Déu de la Mercè de Tarragona.

Més de la meitat del personal de l'hospital lleuger ja està vacunat

Pel que fa a l'hospital lleuger les vacunacions van començar el passat 12 de gener i en aquests moments del total de la plantilla que la conformen 144 persones n'hi ha 79 de vacunades i 65 que estan pendents de vacunació en funció de l'arribada de més dosis. Aquesta setmana a nivell estatal s'han distribuït la meitat de les vacunes de Pfizer que estaven previstes i això ha afectat el ritme de vacunació.

Tres etapes de vacunació

El pla de vacunació amb el que treballa el govern espanyol estableix tres etapes de vacunació, en funció de la disponibilitat de dosis. La primera etapa va començar el 27 de desembre i durarà 12 setmanes, fins al març. El Govern espanyol calcula que es podran vacunar 2,3 milions de persones amb la vacuna de Pfizer. A aquestes s’hi han d’afegir les primeres dosis de la vacuna de Moderna que han arribat a principis de gener, un cop superada l’aprovació de de l’Agència Europea de Medicaments. La segona etapa de vacunació es durà a terme entre l’abril i el juny, quan l’executiu calcula que tindrà un increment progressiu de vacunes. La tercera etapa, durant l’estiu, servirà per cobrir la resta de grups.

Pla de vacunació

El pla de vacunació de la covid aprovat pel Consell de Ministres estableix 15grups de població. Al mateix temps des de Catalunya es treballa en la divisió de la població en vuit grups diferents. Es tracta d’un informe que s’ha fet arribar al Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut i que promou l’Institut de Salut Global de Barcelona i el Col·legi de Metges de Barcelona. Aquests són els grups de vacunació que es proposen:

  1. Primer grup: Personal sanitari, les persones que treballen a les residències de gent gran i el personal de primers auxilis (bombers, policies, etc).
  2. Segon grup: Persones de més de 80 anys, prioritzant les que viuen en residències.
  3. Tercer grup: Persones de més de 65 anys.
  4. Quart grup: Persones amb patologies cròniques (diabetis tipus 2, malalties pulmonars o cardiovasculars i persones amb obesitat o que fan un tractament amb quimioteràpia).
  5. Cinquè grup: Persones institucionalitzades, en què la capacitat d’aïllament és limitada, com les presons o els centres de refugiats, i persones en risc d’exclusió social, com els migrants.
  6. Sisè grup: Prestadors de serveis essencials especialment exposats al virus, com treballadors del transport públic, personal educatiu o els qui treballen al sector alimentari.
  7. Setè grup: La resta de la població, prioritzant els que tenen més de 55 anys.
  8. Vuitè grup: Els últims a rebre la vacuna serien els nens, perquè són els menys vulnerables al virus i també perquè hi ha poques dades sobre la seguretat de la vacuna en infants.

 

Comenta aquest article