Informació general

Temporal

Es compleix un any del temporal «Glòria» que va causar importants afectacions al litoral cambrilenc

El pas d'aquesta forta borrasca va provocar, del 19 al 22 de gener de 2020, un intens i devastador temporal de llevant que va ocasionar importants destrosses arreu del litoral català

Per Redacció

Onades del tempopral Glòria trencant al passeig de les Palmeres, ara fa un any
Onades del tempopral Glòria trencant al passeig de les Palmeres, ara fa un any | Lluís Rovira i Barenys

Aquesta setmana es compleix un any del temporal "Glòria". El pas d'aquesta forta borrasca va provocar, del 19 al 22 de gener de 2020, un intens i devastador temporal de llevant que va ocasionar importants destrosses arreu del litoral català. En l'apartat humà, el temporal es va saldar amb quatre morts i desenes de ferits a Catalunya. El diumenge 19 de gener van començar a caure les primeres pluges, però no va ser fins l'endemà dilluns dia 20 que el temporal de mar es va fer notar amb molta força i una forta llevantada va colpejar les platges i el passejos litorals, amb onades d'uns 5 metres d'alçada.

L'avinguda de la Diputació tallada per l'acumulació d'aigua del mar

La tarda del dilluns 20 de gener, la Policia Local ja va tallar l'avinguda de la Diputació –entre l'avinguda de Mas Clariana i Vilafortuny– per inundacions a causa de l'entrada d'aigua del mar cap a l'interior. Durant la jornada de dilluns, les ratxes de vent es van intensificar i es van tallar els accessos al Port, es van tancar els parcs del Pinaret i del Pescador, així com la carpa de la zona esportiva municipal. La nit de dilluns 20 a dimarts 21, les fortes precipitacions i el vent es van intensificar provocant la caiguda d'arbres a diferents punts del municipi. El temporal es va allargar durant la jornada de dimarts 21 de gener, ocasionant molts problemes a l'avinguda de la Diputació que va seguir tallada per la gran acumulació d'aigua que va entrar del mar. En aquesta zona, diferents vehicles van quedar atrapats –alguns amb persones a l'interior– i diversos baixos d'edificis també van quedar completament inundats. També es va produir algun incident en quadres elèctrics i contenidors d'escombraries surant per l'aigua.

Litoral destrossat

El litoral cambrilenc, des de Llevant a Ponent, va quedar completament destrossat amb platges negades, passejos inundats –plens de pedres, sorra i brutícia–, mentre que el mobiliari també va quedar malmès i destrossat. Les fortes ratxes de vent també van deixar un rastre amb nombrosos arbres caiguts. L'avinguda de la Diputació va seguir tallada, el dimecres 22 de gener, així com diferents camins rurals del terme municipal. Un dels passos més afectats va fer el camí de Vilafortuny que va acumular una gran quantitat d'aigua i sediments, quedant tallat al trànsit fins el 31 de gener.

El temporal Glòria, al seu pas per la demarcació tarragonina, va acumular unes fortes precipitacions durant aquells dies. Del 19 al 23 de gener, es van acumular un total de 163,5 l/m2.

Avinguda de la Diputació inundada, ara fa un any / Foto: Lluís Rovira i Barenys
Temporal trencant al litoral de ponent, ara fa un any / Foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article