Informació general

Detencions

Desarticulen una organització criminal dedicada al tràfic internacional de cocaïna que operava des de Tarragona

La Guàrdia Civil i la Policia Nacional arresten dotze persones en un operatiu fet en vuit províncies

Per Redacció

Imatge del contenidor intervingut al port d'Algesires que transportava 2.065 quilos de cocaïna
Imatge del contenidor intervingut al port d'Algesires que transportava 2.065 quilos de cocaïna | Cedida (Guàrdia Civil)
La Guàrdia Civil, la Policia Nacional i l'Agència Tributària han desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic internacional de cocaïna a gran escala. S'han detingut dotze persones a les quals se les acusa d'haver introduït grans quantitats de droga a l'Estat. De fet, també s'han intervingut 2.065 quilos de cocaïna. L'operatiu s'ha desenvolupat a les províncies de Cadis, Conca, Madrid, Màlaga, Múrcia, Sevilla, Tarragona i València. L'organització va crear un teixit empresarial d'aparença legal relacionat amb la importació de carbó vegetal entre l'Amèrica del Sud i Europa per introduir la droga a través de ports. Els arrestats estan pendents de passar a disposició judicial.
Els presumptes delinqüents van començar l'activitat al port de Barcelona i van introduir desenes de contenidors de carbó, segons la Guàrdia Civil. Els contenidors després a una nau que havien llogat a Tarragona per tal de descarregar la substància estupefaent. A causa de les limitacions derivades de la covid-19 l'organització va haver-se de reestructurar i van generar tota una nova infraestructura i logística des del port d'Algesires, cap a l'abril.

La investigació va començar a principis del 2020 i durant els darrers mesos s'han identificat tots els components de l'estructura criminal. Estava liderada per dues famílies, que van gestar l'operativa des de Brasil i Paraguai. Després hi havia una sèrie de persones que es dedicaven a simular un comerç de mercaderies legals com carbó, arròs o productes sanitaris, i que residien a Marbella, Algesires, Cadis i Sevilla.

Blanqueig de capitals

La unió entre la cúpula i la branca empresarial es va consolidar a València amb una experta en blanqueig de capitals que canalitzava els diners de l'organització per capitalitzar l'operació de narcotràfic a partir de diversificar els seus mètodes d'actuació i l'ús de criptomònades. Aquesta persona treballava per moltes màfies de països de l'est d'Europa i d'Amèrica del Sud. La complexitat de l'operatiu policial va requerir la intervenció de més d'un centenar de línies telefòniques i nombroses tasques de vigilància i seguiment per diferents províncies. També es van analitzar quasi 200 contenidors importants des de ports de Brasil i Paraguai cap a Espanya.

La capacitat dels delinqüents per operar des dels ports de Barcelona i Algesires van dificultar la tasca policial. Tot i això, després d'una anàlisi exhaustiva, es va obrir un dels contenidors que l'organització havia importat des de Paraguai fins al port d'Algesires. A dins hi van trobar 63 paquets que transportaven 2.065 quilos de cocaïna que es trobaven amagats entre 40 tones de carbó per tal de dificultar-ne la localització.

Comenta aquest article