Societat

Necrològica

Mor mossèn Creu Saiz, exrector de la parròquia de Santa Maria durant 14 anys

La missa exequial se celebrarà aquest dissabte, dia 16, a les 10.30 h, a la Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus

Per Redacció

Mossèn Creu
Mossèn Creu | Cedida

Mn. Creu Saiz, que va ser rector de la parròquia de Santa Maria de Cambrils durant 14 anys,  ha mort aquest divendres dia 15 de gener a l’edat de 79 anys. Des de 2016 era rector de la parròquia de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp i capellà del Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus. Durant dues dècades, de 1996 a 2016, va ser el prior de l’església Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus i l’arxiprest.

Forta petjada a Cambrils i implicació en el teixit social: va formar part del consell directiu de la Revista Cambrils i va participar en els assajos de la Coral

A Cambrils hi va ser des de l'any 1970 fins el 1984 i hi va deixar una forta petjada. En aquesta etapa cambrilenca i durant un temps, mossèn Creu també va fer de professor al col·legi la Salle on també va ser el capellà del mateix col·legi. La missa en la que es va acomiadar mossèn Creu després dels seus 14 anys a Cambrils, el 16 de setembre de 1984, va ser tot un esdeveniment i va enregistrar un ple de gom a gom. Aquesta missa va ser concelebrada per mossèn Creu amb el rector de la parròquia de Santa Maria, mossèn Josep Manresa, i pel nou sacerdot que el va substituir en el càrrec, mossèn Vicenç Riba i assistits pel diaca mossèn Josep Moreno. La celebració de la missa va comptar amb la participació de la Coral Verge del Camí i per un grup de joves que van acompanyar els cants amb guitarres. Un cop acabada la missa es van llegir dos escrits de reconeixement a la tasca realitzada per mossèn Creu a Cambrils, un a càrrec de Pere Martí i l'altre a càrrec de Montse Pascual. Mossèn Creu, pel seu dinamisme, havia sintonitzat ràpidament amb el jovent cambrilenc i s'havia integrat intensament dins la societat cambrilenca. En aquest sentit, mossèn Creu va participar activament en la redacció de la Revista Cambrils, en la qual durant uns anys formà part del consell directiu. També va participar una temporada en els assajos de la Coral Verge del Camí.

La missa exequial se celebrarà aquest dissabte, dia 16, a les 10.30 h, a la Prioral de Sant Pere Apòstol de Reus. Caldrà, però, respectar l’aforament permès així com també les mesures establertes en aquests moments per les autoritats sanitàries.

Membre del Consell episcopal

Mossèn Creu Saiz va néixer el dia 2 de maig de 1941 al municipi de Valdecolmenas, a Conca. Va rebre l’orde del diaconat a la capella del Seminari Pontifici de Tarragona l’any 1964, el mateix any que va ser ordenat prevere a l’església parroquial de Sant Vicenç Màrtir de Castellvell del Camp.

Mossèn Creu era diplomat en Sagrada Escriptura i Filologia Catalana, i llicenciat en Pedagogia, va exercir els seus primers anys de ministeri com a vicari de les parròquies de Sant Salvador del Vendrell (1965-1966), de Sant Esteve de Vila-seca (1966-1970) i de Santa Maria de Cambrils (1970-1984). Seguidament, l’any 1984, Mn. Creu va ser nomenat rector de l’església parroquial de La Puríssima Sang de Reus. Va ser-ne el rector fins l’any 1996 i també anys més tard, del 2002 al 2016. A més, durant uns pocs mesos, va ser administrador de dues parròquies de la ciutat de Reus: de Sant Francesc d’Assís (2000) i de Sant Josep Obrer (2004).

Mn. Creu també va ser membre del Consell episcopal, entre els anys 1997 i 2005, com a vicari episcopal del Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i l’Urgell-Garrigues. Entre d’altres càrrecs pastorals va ser membre del Consell Presbiteral entre els anys 1981 i 1988, i també durant l’etapa de vicari episcopal, a raó del càrrec; membre del Col·legi de Consultors, de 1998 a 2008; prefecte de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus, de 2002 a 2016; i consiliari de l’Arxiconfraria de Nostra Senyora de Lourdes de Reus, de 2013 a 2016.

Comenta aquest article