Informació general

Construcció

Cambrils lidera el rànquing d'obra nova a la demarcació de Tarragona durant el 2020

Cambrils, que habitualment és el segon municipi de la província, puja al 2020 un 19% respecte 2019 i per primera vegada supera a Tarragona al capdavant del rànquing

Per Redacció

Imatge d'unes obres de construcció de nous habitatges a la zona de Ponent
Imatge d'unes obres de construcció de nous habitatges a la zona de Ponent | Berta Ruiz

L’any 2020 s’ha tancat amb algunes dades positives al sector de la construcció però amb altres índexs no massa motivadors segons l’informe anual elaborat pel Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT). Les dades positives les trobem a l’obra nova perquè, tot i que el nombre d’obres iniciades l'any 2020 és gairebé bé el mateix que l’any passat, passant de les 250 a les 263, el nombre d’habitatges que inclouen aquestes obres ha baixat un 48% al Camp de Tarragona i al Baix Penedès. Per definir-ho en dades, l’any 2019 es van construir 1.282 habitatges i el 2020 han estat 662. 

Si parlem dels diners invertits en les noves promocions esmentades, s’ha passat dels 145 milions d'euros del 2019 als 88 milions d'euros de l’any passat, un 39% menys però, cal dir que és una inversió propera a la del 2018 i per tant, tenint en compte la desacceleració inèdita derivada del moment Covid-19, no és tan negativa, segons informacions facilitades pel COAAT. 

Les obres de rehabilitació igualen les de 2019

En canvi, la rehabilitació ha superat la crisi sanitària sense rebre els mateixos efectes negatius. El nombre d’obres iniciades gairebé iguala a les de 2019. Així, es comptabilitzen 981 obres tot i que la inversió en aquestes actuacions ha estat un 26% inferior situant-se en els 76 milions d'euros. Les dades que aporta el COAATT corresponen sempre a la seva àrea d’actuació i aglutinen les comarques del Tarragonès, Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Ribera d’Ebre.   

Pel que fa a l’activitat professional, l’espai dedicat a l’obra: control de qualitat, redacció de projectes o seguretat, ha suportat molt millor la situació i iguala els valors de 2019. Baixa per contra, al voltant d’un 15%, l’activitat dels perits, taxadors o els tècnics dedicats a la gestió immobiliària.

En tot, l’impacte de la crisi sanitària ha resultat important però ha afectat en major mesura a l’obra nova, més que a la rehabilitació. Els tècnics del COAATT han estat pendents i preparats per a les diferents fases de l’estat d’alarma, adaptant-se constantment a les diferents mesures a adoptar, ajudant en tot moment a que s’apliquessin les mesures imprescindibles per garantir la seguretat de les persones i del personal de les obres. A més es van posar mecanismes d’atenció i suport als ciutadans i als propis tècnics del Col·legi.

Baixada de Reus i Tarragona enfront la pujada de Cambrils

Les dades d’habitatge nou a nivell municipal deixen entreveure situacions especialment contraposades. Mentre que Tarragona passa dels 520 a 99 habitatges, Cambrils passa dels 92 al 2019, als 112 iniciats aquest passat 2020.

Cambrils –que habitualment és el segon municipi de la província–, puja al 2020 un 19% respecte 2019 i per primera vegada supera a Tarragona al capdavant del rànquing. El nombre d’habitatges iniciats a Cambrils supera en un 13 % als de Tarragona. La inversió en obra nova supera els 18 milions d’euros i creix respecte 2019 un 32%. Baixen també les dades a la resta de municipis, més d’un 50% a Reus, i conserven valors els municipis del Baix Penedès, tot i que l’activitat és en l’actualitat testimonial.

La rehabilitació aguanta

Com s’ha dit anteriorment, la rehabilitació ha suportat molt bé la situació crítica que vivim actualment. L’activitat sols ha patit un lleuger descens del 5% respecte 2019, i la inversió una mica més, al voltant d’un 25%. 

Per municipis el comportament és similar arreu. Un lleuger decents general amb pujades a Cambrils, Valls o Vendrell, on tot i les condicions el nombre d’obres creix, i també la inversió realitzada. 

Finalment l’obra nova no residencial registra valors similars als de 2019 i un comportament molt esperançador especialment pel que fa a la inversió en apartaments turístics i el sector hoteler. Aquí, Cambrils també destaca per les grans inversions que s’estan realitzant i les que han de començar molt aviat.

Comenta aquest article