Camp

Festa de Reis

Cavalcada «estàtica» a Reus amb un campament reial obert a les visites guiades

L'Ajuntament preveu que més de 12.000 persones visitaran l'espai, prèvia reserva i en grups limitats

Per ACN

Pla general d'un grup de nens conversant amb el rei Melcior al campament reial de Reus
Pla general d'un grup de nens conversant amb el rei Melcior al campament reial de Reus | ACN (Jordi Marsal)

Un campament reial a mode de cavalcada de Reis estàtica. Les restriccions imposades per la pandèmia de la covid-19, amb la suspensió de la tradicional desfilada per la ciutat, ha portat l'Ajuntament de Reus a idear una alternativa que permeti mantenir la il·lusió dels més menuts en un any especialment dur. Fruit d'aquest plantejament ha estat la instal·lació del campament al parc de Sant Jordi on, des del passat dia 28, s'ofereixen visites en grup prèviament concertades i guiades. Allí, els nens poden conversar i donar la carta directament als Reis, guardant sempre les distàncies i protocols de seguretat, a més de conèixer la feina de la comitiva. El consistori preveu més de 12.000 visitants al llarg de vuit dies de campament. 

Un cop superat el control d'accés, els astròlegs reben els diferents grups, limitats a sis persones, per guiar-los per tots els racons del campament. Allí es pot veure com s'emboliquen els regals, com descansa l'Estel, com s'organitzen les cartes, com es posen a punt els vehicles, actuacions musicals i de dansa o la fàbrica de carbó. A la plaça d'Anton Borrell, una rampa dona accés a la tarima amb els trons elevats dels tres Reis Mags, que reben la quitxalla. Els conviden a deixar la carta als peus de l'escala i són obsequiats amb caramels que el rei deixa anar barana avall. La visita dura al voltant d'uns 20 minuts.

"Tots els punts de la cavalcada representants"

"Teníem clar que la màgia i la il·lusió no es podia perdre i que la canalla havia de tenir l'oportunitat d'un moment tan especial", ha apuntat el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens. Amb la possibilitat d'utilitzar un espai verd del centre de la ciutat prou gran per acollir el campament reial i poder aplicar en diferents graus les possibles mesures de seguretat sanitària, el campament es planteja com una alternativa "estàtica" a la tradicional cavalcada. La necessitat de limitar la mobilitat al carrer que requereixen els esdeveniments culturals es troba en la base d'aquesta idea. Recasens assumeix que les dos dinàmiques de moviment, de la mateixa cavalcada i del públic, resultaven inviables en l'actual context de pandèmia. Per això, i desestimant la possibilitat de celebrar la desfilada des d'un primer moment, van optar per una opció estàtica on també són presents "tots els punts de la cavalcada representants". 

Tot i que no existien instruccions específiques per aquest tipus d'actes, el consistori ha actuat adaptant la normativa per a esdeveniments de cultura tradicional i a l'aire lliure, treballant amb l'aforament, dissenyant els grups participants i els d'espectadors. La iniciativa, que mobilitza diàriament 80 persones en dos torns, de deu del matí a nou del vespre, ha requerit la implicació activa de diverses entitats i col·lectius de la ciutat. A banda de les mesures bàsiques de rentat de mans, mascareta i distància, s'ha dissenyat una tarima reial que permeti interactuar amb la canalla amb seguretat. El fet que es desenvolupa a l'aire lliure i amb un espai ampli, apunta Recasens, permet garantir la seguretat dels grups reduïts de sis persones.

Inicialment, el consistori havia plantejat obrir el campament del 2 al 5 de gener, amb un volum inicial d'entrades disponibles de 3.000, que es van esgotar en una hora, i que posteriorment es van ampliar a 6.000. Finalment, es va acabar optant pels vuit dies. 

Guiats pels patges astròlegs

L'opinió de les famílies participants corrobora la seva apreciació. "És mol gratificant. Ens ha sorprès molt perquè per als nens és un moment molt important i haver perdut la cavalcada sabia greu. Està molt ben organitzat", ha apuntat Laia Nebot, acompanyada de la seva família. Li ha impactat positivament, sobretot, la distribució espacial, les explicacions i l'atenció personalitzada que els astròlegs, o patges, han dispensat a les criatures. "S'han sentit molt protagonistes. Aquest contacte tan proper amb els patges no l'havíem tingut mai", ha reconegut, tot apostant perquè el campament es pugui mantenir també quan es recuperi la cavalcada.

Malgrat aquestes reaccions positives, Recasens no ha volgut anar tan lluny. "Podria perviure però no ens ho plantegem", ha assegurat el regidor, tot remarcant el protagonisme i caràcter únic de la cavalcada en el context de la festa de Reis.

Comenta aquest article