Cultura

Cultura

Pessebres tradicionals i no tan tradicionals

Origen del pessebre i tècniques del segle XXI

Per Toni Rufo (socpetit.cat)

Pessebre construït amb la tècnica Amigurumi
Pessebre construït amb la tècnica Amigurumi | Cedida

La tradició del pessebre es remunta a l’any 1223, quan Sant Francesc d’Assís va reunir als veïns de Greccio per celebrar la missa de mitjanit. Entorn d’un pessebre, amb la figura del Nen Jesús, modelat per les mans de Sant Francesc, amb el bou i la mula i tots situats en una pobra gruta enmig d’un bosc, es van cantar lloances al Misteri del Naixement.
De sobte, en el moment més solemne de la missa, aquella petita figura immòbil va adquirir vida, va somriure i va estendre els seus braços cap al Sant d’Assís. El miracle s’havia produït a la vista de tots els qui estaven allà presents, i des d’aleshores la fama dels “Naixements” i el seu costum es va estendre per tot el món. Des d’aquell dia, se celebra la nit de Nadal imitant la inspiració de Sant Francesc d’Assís, entorn d’un humil pessebre que rep el Fill de Déu.
Al segle XXI perdura el pessebre tradicional amb figures de fang, molsa, suro, “paper de plata” pel riu, i molts elements reciclats de la natura: pedres, sorra,... No falta mai el naixement, situat sovint dins una cova o estable, així com les escenes de l’anunciació, els pastors vora el foc, la rentadora, i animalets, molt animalets, i la nostra entranyable figura del caganer situat en un lloc ben discret. Els reis de l’Orient també tenen el seu espai, i en algunes cases es fa el joc d’anar movent aquestes figures fins arribar al naixement de Jesús.

Us mostrem a continuació altres opcions de tècniques no tan tradicionals:

Pessebre Amigurumi

L’Amigurumi és una tècnica d’origen japonès que consisteix a teixir ninotets mitjançant ganxet, teixint llana o fil. El resultat són figures arrodonides amb una aparença molt simpàtica.

 

Pessebre de Plastilina

Material molt utilitzat en escoles, manejable i divertit per als nens. Permet fer tant les figures com cases i ornaments. Un recurs ràpid per fer un pessebre original.

 

Pessebre Playmòbil

Les celebres figures de Playmòbil també tenen el seu pessebre, però també Lego a la seva sèrie Duplo per a nens petits. Pot ser una opció creativa combinant les figures amb altres elements.

 

Pessebre amb materials reciclats

Poden ser materials de la natura com pedres, combinats amb  suros de vi i cava, pals del gelat o qualsevol altre element, fins on arribi la teva imaginació.

 

Més tècniques, més pessebres
Encara podem trobar més opcions, pots fer un pessebre amb dibuixos de paper als que després dones un aspecte 3D, o pots fer servir figures de Playmobil que potser en un primer moment no havien estat destinades a formar part d’un pessebre.  Com veieu més enllà dels materials utilitzats la tradició continua apropant la història del naixement de Jesús als nens.

 

Comenta aquest article